علل شب ادراری کودکان
به قلم حسین بیات روانشناس بالینی
در زمان نوزادی ادرار کردن نوزاد کاملا رفلکسی و بی اختیار است. در این سن، پر شدن مثانه باعث تحریک گیرنده هایی در مثانه میشود و هر چه مثانه پرتر باشد این تحریکات بیشتر میشود تا اینکه رفلکسی از طریق این گیرندهها و نخاع ایجاد شود و منجر به انقباض مثانه و تخلیه آن گردد. با بزرگ تر شدن نوزاد و تکامل مراکز عصبی، به نظر می رسد که در سن ۱ تا ۲ سالگی کودک می تواند پر شدن مثانه خود را درک کند و تدریجا این توانایی را به دست می آورد که مدت کمی تخلیه مثانه را به تعویق بیاندازد در سال های دوم تا سوم عمر ، با تکامل مراکز عصبی، مغز کنترل بیشتری روی اعمال مثانه پیدا می کند.
طبق تحقیقات انجام شده در بیش از ۸۰ درصد از موارد، کودک مبتلا به شب ادراری هیچ بیماری و یا عیب و نقص عضوی و بدنی ندارد و در کمتر از ۲۰ درصد موارد ممکن است بیماری هایی مانند: دیابـت، عفونت ادراری، بیماری های مادرزادی کلیه، نوعی کم خونی و عیوب نخاع و بیماری های سیستم اعصاب، علت شب ادراری باشد. خیس کردن در هنگام خواب اتفاق می افتد و کودک شما هیچ گونه دخالتی در آن ندارد لذا تنبیه و تحقیر کودک در نزد خودتان یا دیگران و یا مسخره کردن کودک، نه تنها هیچ گونه تاثیری در بهبودی آن ندارد بلکه با ایجاد فشار روانی وضع کودک را به مراتب بدتر می کند.
مسائل روانی و عاطفی نیز از مهم ترین علل شب ادراری کودکان می باشد. این مورد به خصوص در کودکانی دیده میشود که قبلا کنترل ادرار داشته اند اما اکنون دچار شب ادراری شده اند. از جمله عوامل روانی که می تواند سبب شب ادراری گردد عبارت اند از :
- جدایی پدر و مادر
- جابجایی خانواده
- مسافرت یا فوت یکی از والدین
- اختلافات و کشمکش های درون خانواده
- تحقیر و تنبیه بیش از حد بزرگ ترها نسبت به کودک
- ایجاد ترس و هیجان و اضطراب شدید در کودک با فیلم ها و یا بازی های ترسناک کامپیوتری و…
- تولد یک نوزاد در خانواده که موجب می شود توجه پدر و مادر به نوزاد معطوف گردد و به کودک بزرگتر کمتر مورد توجه شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.