روش های کاربردی برای بهبود تمرکز فکر

تمرکز فکر

ترجمه؛ حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت

مغز انسان به عنوان یکی از پیچیده‌ترین ارگان‌های بدن واکنش‌های جالبی به موسیقی نشان می‌دهد، مثلاً به نظر می‌رسد شنیدن صدای پس زمینه در سطح متوسط در حین انجام فعالیت‌های روزمره تأثیری شگفت انگیز بر خلاقیت دارد

تاثیر موسیقی

?مغز انسان به عنوان یکی از پیچیده‌ترین ارگان‌های بدن واکنش‌های جالبی به موسیقی نشان می‌دهد، مثلاً به نظر می‌رسد شنیدن صدای پس زمینه در سطح متوسط در حین انجام فعالیت‌های روزمره تأثیری شگفت انگیز بر خلاقیت دارد. بدین ترتیب که صدای پس زمینه مغز را بیشتر درگیر می‌کند و عملیات پردازش در سطح بالاتری صورت می‌گیرد و همین عامل باعث افزایش خلاقیت می‌شود. البته این در شرایطی است که صدای پس زمینه در سطح متوسطی باشد، صدای بلند تفکر خلاق را در فرد مختل می‌کند زیرا در این شرایط مغز ناچار است برای پردازش اطلاعات بیشتر تقلا کند.

?امروزه که استرس و اضطراب بخشی جدا ناپذیر از زندگی روزمره ماست موسیقی می‌تواند کمک کننده باشد در واقع موسیقی سیستم عصبی خود مختار را تحت تاثیر قرار می‌دهد و سبب کاهش استرس می‌شود. موسیقی ملایم می‌تواند با کاهش سطح کورتیزول تا حدود بسیاری استرس و اضطراب فرد را کم کند اما استرس‌های مزمن و شدید را درمان نمی‌کند که در این شرایط فرد نیازمند مداخله‌های پزشکی است.یکی دیگر از اثرات موسیقی کمک به کمتر غذاخوردن و در نتیجه جلوگیری از افزایش وزن و حتی کمک به کاهش وزن است. موسیقی ملایم و نورکم در حین غذا خوردن با ایجاد احساس آرامش در فرد مدت زمان صرف غذا را طولانی‌تر می‌کند و این روند به کاهش وزن در طول زمان کمک می‌کند.

?موسیقی‌های بی‌کلام در بهبود عملکرد حافظه موثرند. حتی یادگیری مفاهیم جدید با استفاده از موسیقی‌های ریتمیک به ماندگاری و فهم بیشتر موضوع کمک می‌کند. نکته‌ی جالب دیگر اینکه یک ساعت گوش دادن به موسیقی در طول روز تا حد زیادی سبب کاهش درد در فرد می‌شود. گوش دادن به موسیقی قبل و بعد از عمل جراحی به درمان اضطراب و کنترل درد کمک می‌کند، تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که بیشتر به موسیقی گوش می‌کنند کمتر نیازمند درمان دارویی هستند و روند بهبودی آن‌ها سریع‌تر است، زیرا گوش دادن به موسیقی باعث ایجاد مواد افیونی تسکین دهنده درد طبیعی در بدن می‌شود.

?جالب است بدانید که می‌توان از طریق سلیقه موسیقیایی فرد تا حدودی با تیپ و کاراکتر شخصیتی فرد آگاه شد. در مطالعه‌ای پنج ویژگی شخصیتی در نظرگرفته شد و از طریق موسیقی مورد علاقه افراد مورد مطالعه محققان دست به پیش‌بینی تیپ شخصیتی آنان زدند. این ویژگی‌ها شامل برون‌گرایی، ثبات شخصیتی، تمایل به تجربه‌های جدید، وظیفه شناسی و سازگاری بود. جالب بود که برخی از ویژگی‌ها براساس سلیقه موسیقی فرد نسبت به بقیه ویژگی‌ها درست‌تر قابل پیش‌بینی بود، مثلاً تمایل به تجربه‌های جدید، برون‌گرایی و ثبات احساسی از ویژگی‌هایی بودند که به درستی قابل پیش‌بینی بودند در مقابل وظیفه شناسی براساس سلیقه موسیقیایی قابل پیش‌بینی نبود.

?موسیقی کلاسیک توجه بصری افراد را افزایش می‌دهد، در یک مطالعه کوچک که بر روی بیمارانی که دچار سکته شده بودند انجام شد، مشخص شد شنیدن موسیقی کلاسیک توجه بصری بیماران را افزایش می‌دهد. همین آزمایش با صداهای سفید و سکوت نیز تکرار شد و سکوت بدترین نتیجه را در پی داشت. البته این مطالعه گسترده نبود و مطمئناً تکرار این تحقیق و انجام پژوهش‌های بیشتر در رابطه با این موضوع اعتبار بیشتری به این نتیجه‌گیری می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *