روانشناسی زرد
به قلم حسین بیات روانشناس بالينی (دوره دكترای تخصصی روانشناسی سلامت)
این روزها در شبکه های اجتماعی با مطالب گوناگونی با عناوین موفقیت،روانشناسی امید،انگیزش، پیشرفت و …مواجه می شویم که بسیاری از آنها محتوای زرد و غیر علمی دارند.درنوشته زیر به تفاوت ها اصلی روانشناسی زرد و روانشناسی علمی می پردازیم.
در روانشناسی زرد :
تغییر و موفقیت و سلامت یک شبه رخ می دهد، به شما القا می کنند که با مطالعه کتاب هایشان یک شبه پولدار می شوید، یک شبه اعتماد به نفس، ثروت و شهرت را جذب می کنید و در عرض چند دقیقه از افسردگی و اضطراب رها می شوید.
کتاب هایشان پایه و اساس علمی ندارند، مبتنی بر پژوهش های علمی نیستند و نویسندگان این کتاب های پر مخاطب و پر فروش، عمدا بیزینس من بوده و شما را به قورت دادن قورباغه یا حتی بوسیدنش ترغیب می کنند. موقتا و برای مدت بسیار کوتاهی شاید حالتان را خوب کند ولی بعد از مدتی دوباره سر و کله مشکلتان پیدا می شود.
کتاب هایی که عناوین پر طمطراق و جذاب دارند مانند: موفقیت نامحدود، پیش بینی آینده، نفوذ بر دلها، قدرت جذبه، که اساسا نظر شخصی نویسنده است نه مبتنی برنطریه علمی روانشناسی.
اما در روانشناسی علمی :
تغییررفتار، رشد و درمان فرآیندی مداوم، مستمر، طولانی مدت است و لازمه تلاش و خودنگری و خودسازی دائمی است و مثل شربت سرفه و آمپول پنی سیلین می تواند حتی تلخ و دردناک باشد.
دستورالعمل ها و فرمول های تغییر رشد و درمان پایه علمی و پژوهشی دارند، و بر پایه دیدگاه نظریه پردازان روانشناس و روان درمانگر قرار گرفته است در طول زمان و با افزایش خود آگاهی و ریشه یابی مشکل، حالتان خوب می شود و می توانید بر حل مشکلتان مسلط شوید تغییر رفتار یا بهبودی یا به کمک کتاب های خودیاری علمی و یا مشاور و روان درمانگر صورت می گیرد. روانشناس نماها و کتاب های زرد شبه علمی بیشتر از اینکه کمک کننده باشند، فرد را نسبت به تغییر خود ناامید و حتی پشیمان می کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.