در کنار خواب آلودگی شدید طی روز، برخی نشانههای کمتر مشهود حمله خواب نیز وجود دارند که از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند. باید توجه داشته باشید که علائم حمله خواب میتواند بین بزرگسالان و کودکان متفاوت باشد و این اختلال در دو نوع وجود دارد:
حمله خواب نوع ۱ شایعتر است و با سطوح پایین یک ماده شیمیایی در مغز به نام هیپوکرتین که به تنظیم چرخههای خواب و بیداری در انسان کمک میکند، مرتبط است. همچنین، بیماران مبتلا به حمله خواب نوع ۱ ضعف ناگهانی یا از دست دادن تون ماهیچهای که به نام کاتاپلکسی یا تنانداختگی شناخته میشود را تجربه میکنند. بیماران مبتلا به حمله خواب نوع ۲ دارای سطوح عادی از هیپوکرتین هستند و معمولاً کاتاپلکسی را تجربه نمیکنند.
در بزرگسالان، حمله خواب با ضعف ناگهانی یا از دست دادن تون ماهیچهای – اغلب در واکنش به خنده یا احساسات قوی – مرتبط است. اساساً، بدن فرد شل شده یا قدرت خود را از دست میدهد. اما در کودکان، حمله خواب به جای از دست دادن تون ماهیچهای میتواند موجب برخی الگوهای حرکتی فعال شود. بالا رفتن ابرو، شکلک درآوردن، حرکات عجیب دهان و زبان، و پیچ و تاب دادن بدن، به ویژه زمانی که کودک احساسی قوی را تجربه میکند، همگی از علائم حمله خواب هستند.
از آنجایی که حمله خواب میتواند مرزهای بین خواب و بیداری را کمرنگ کند، برخی بیماران رویاهایی واضح و ترسناک را تجربه میکنند. برای برخی بیماران، رویاها میتوانند پیش از این که کاملاً به خواب بروند، آغاز شوند. به عنوان نمونه میتوان به دیدن یا احساس حضور فردی بیگانه در اتاق خواب در شرایطی که فرد همچنان تا حدی بیدار است، اشاره کرد.