درمان اعتیاد با نوروفیدبک
اعتیاد یکی از پیچیدهترین مشکلات روانی و جسمی است که بسیاری از خانوادهها را درگیر کرده است. اگر شما هم بهدنبال روشی علمی، بدون دارو و بدون عوارض جانبی برای ترک اعتیاد هستید، شاید وقت آن رسیده که با درمان اعتیاد با نوروفیدبک آشنا شوید. یکی از مهمترین و کارآمدترین عواملی که در زمینه درمان اعتیاد در افراد تاثیر گذار است، تمایل و اراده شخص مصرف کننده در طول دوره درمان است. فرد در طول دوره درمان ممکن است همکاری لازم را به عمل نیاورد که در این زمان رسیدن به نتیجهی دلخواه و مطلوب بسیار سخت و در بیشتر مواقع ناممکن است. به همین علت پزشکان زیادی به دنبال راهحلهایی برای درمان اعتیاد در افراد مصرف کننده بودند و روشی فوق العاده را ارائه کردند، این روش درمان اعتیاد با نوروفیدبک نام دارد.
درمان اعتیاد با نوروفیدبک در شیراز نیز اکنون در مراکز تخصصی رواندرمانی این شهر در دسترس است. با استفاده از این روش، مغز فرد یاد میگیرد که چگونه از حالتهای ناسالم و وابسته خارج شده و به تعادل طبیعی خود بازگردد. این درمان بهویژه برای کسانی که با ولع مصرف، اضطراب، بیخوابی یا اختلالات خلقی ناشی از اعتیاد دستوپنجه نرم میکنند، بسیار مؤثر است. در ادامه با جزئیات بیشتری به شما توضیح میدهیم که نوروفیدبک چیست، چگونه عمل میکند، چه مزایایی نسبت به روشهای سنتی دارد و چرا انتخاب نوروفیدبک برای درمان اعتیاد در شیراز میتواند یکی از بهترین تصمیمهای زندگیتان باشد.
اعتیاد و تاثیرات منفی آن در زندگی چیست؟
اعتیاد به مواد مخدر و مصرف مواد بیماری است که بر مغز و رفتار افراد تاثیر گذاشته و طیف وسیعی از اثرات کوتاه مدت و بلندمدت بر روی سلامتی افراد دارد. خطر اعتیاد و زمانی که به مواد مخدر خاصی وابستگی پیدا میشود با توجه به نوع مواد مخدر و ویژگیهای هر فرد متفاوت است. موادی مانند الکل، ماری جوانا و نیکوتین جزو مواد مخدر محسوب میشوند. میزان وابستگی فرد به مواد مخدر با گذشت زمان بیشتر شده و به دوزهای بیشتری از مواد نیاز پیدا میکند. تلاش برای توقف مصرف مواد مخدر ممکن است باعث هوس شدید شود و شما را از نظر جسمی و روحی بیمار کند؛ به این علائم، علائم ترک میگویند. دریافت کمک از ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی مانند مشاوره ترک اعتیاد، خانواده، دوستان و گروههای حمایتی میتواند به فرد دارای اعتیاد در رهایی از مواد مخدر کمک کند.
عوارض و تاثیرات منفی اعتیاد بر روی زندگی بسیار زیاد است و درصورتی که کنترل نشود آثار مخرب این بیماری میتواند زندگی فرد را نابود کند. تعدادی از عوارض جانبی مواد مخدر شامل:
- مصرف مواد مخدر باعث ضعف سیستم ایمنی شده و خطر ابتلا به بیماری و عفونت را افزایش میدهد
- باعث ایجاد بیماریهای قلبی از ضربان قلب غیرطبیعی گرفته تا حملات قلبی و فروپاشی وریدها و عفونت عروق خونی ناشی از داروهای تزریقی میشود.
- یکی دیگر از عوارض اعتیاد حالت تهوع و درد شکم است؛ که میتواند منجر به تغییر در اشتها و کاهش وزن نیز شود.
- افزایش فشار بر روی کبد، که فرد را در معرض خطر آسیب جدی کبدی یا نارسایی کبد قرار میدهد.
- تشنج، سکته مغزی، آشفتگی ذهنی و آسیب مغزی
- ایجاد مشکلات در حافظه، توجه و تصمیم گیری که زندگی روزمره را دشوارتر میکند.
- اثرات مواد مخدر بر روی ذهن افراد میتواند باعث ایجاد اختلالات روانی مانند پارانویا، پرخاشگری، توهم و از دست دادن خودکنترلی شود.
- مهمترین و وحشتناکترین عوارض سو مصرف مواد مرگ است. آمار مرگ و میر بر اثر مواد مخدر بسیار بالا است؛ بهطوری که طبق آمار موجود هر روز بیش از 90 آمریکایی به دلیل اعتیاد جان خود را از دست میدهند.
آشنایی با علائم اعتیاد
علائم یا رفتارهایی که افراد مبتلا به اعتیاد انجام میدهند میتواند در هر شخص و با توجه به مواد مخدری که به آن اعتیاد دارد متفاوت باشد؛ اما اعتیاد بهطور کلی میتواند علائم مشترکی داشته باشد. آشنایی با این علائم در شناسایی و کمک به این افراد بسیار کمک کننده است. علائم اعتیاد را میتوان به دو دسته علائم فیزیکی و علائم رفتاری تقسیم کرد؛ که با پیشرفت اعتیاد شدت این علائم نیز افزایش پیدا میکنند. علائم افراد مبتلا به اعتیاد شامل:
- به دست آوردن مواد تبدیل به هدف اصلی این افراد میشود.
- به آسیبهای ایجاد شده به دلیل اعتیاد برای خود و عزیرانش توجهی نمیکند.
- نیاز به استفاده روزانه از مواد
- داشتن میل شدید به مواد که جلوی هرگونه افکار دیگر را میگیرد.
- حتی در صورت تمایل به توقف یا کاهش مصرف مواد، فرد نمی تواند این کار را انجام دهد.
- ایجاد مشکلات جسمی و روانی
- انکار سو مصرف مواد
- کاهش یا افزایش ناگهانی وزن
- لکنت زبان
- بزرگ یا کوچک شدن مردمک
آشنایی با نوروفیدبک
EEG( ای ای جی) یا الکتروانسفالوگرافی نوعی روش الکتروفیزیولوژیک برای ثبت فعالیتهای الکتریکی سلولهای عصبی یا همان نورونهای مغزی مغز میباشد. در این روش سنسورهای پلاستیکی یا همان الکترودهایی بر روی سر فرد قرار میگیرد که این الکترودها با استفاده از سیمهایی به مانیتور کامپیوتر متصل میشود. با توجه به تواناییهای مغز در خوگیری با الگوهای ایجاد شدهی جدید که نوروپلاست نام دارد، مغز قادر است مسیر عصبی جدیدی را ایجاد کند که این در حالی است که با گذشت زمان پایدار میشوند. در افرادی که اعتیاد دارند، مسیرهای عصبی ایجاد میشوند که مصرف مواد مخدر تقویت میشود. روش درمانی نوروفیدبک زمانی که فرد دوره نقاهت خود را میگذراند، این کانالهای ایجاد شده ناشی از مصرف مواد مخدر مسدود میشود.
نوروفیدبک برای اعتیاد به عنوان وسیلهای غیر تهاجمی و فاقد درد برای آموزش صحیح و دوباره مغز و همچنین تنظیم مجدد مسیرهای عصبی ایجاد شده استفاده میشود. در این حین سنسورهای EEG فعالیتهای امواج مغز را به درستی ثبت میکند. بدین صورت که رایانه هنگام مشاهده فعالیت موجی خاص و مورد نظر به مغز پاداشی میدهد. شاید از خود بپرسید چرا افرادی که از مواد مخدر استفاده میکنند باید تمایل داشته باشند هفتهای چند مرتبه الکترودهایی را به سر خود متصل کنند و به مدت 30 تا 40 دقیقه به کامپیوتری که به طور مدام در حال تولید بوق است را تحمل کنند؟ پاسخ به این سوال واضح و روشن است، به علت تسکین درد در دوره نقاهت.
یکی از مزایای استفاده از درمان اعتیاد با نوروفیدبک این است که مغز را وادار به تولید مواد و اثری مشابه به مواد مخدر( به میزان بسیار کمی) میکند، با این تفاوت که اثر این روش درمانی فاقد هیچ گونه عواقب منفی در فرد میباشد. هزینه درمان با نوروفیدبک میتواند نسبت به دیگر روشهای درمانی بیشتر باشد؛ اما به دلیل کارایی و اطمینانی که از کسب نتیجه به بیمار میدهد؛ میتواند نسبت به دیگر روشهای ترک مواد مخدر مقرون به صرفهتر باشد.
درمان اعتیاد با نوروفیدبک به چه صورت است؟
درمان اعتیاد با نوروفیدبک یک رویکرد نوین و مبتنی بر شواهد علمی است که توانسته از محبوبیت زیادی بین بیماران و درمانگران ایجاد کند. نوروفیدبک یا آموزش مغز، فرآیندی است که به کمک آن فعالیتهای الکتریکی مغز مورد نظارت قرار گرفته و سپس با تمرین و بازخورد لحظهای، الگوهای نادرست فعالیت مغزی اصلاح میشوند. این تکنیک مخصوصاً در کاهش تمایلات اعتیادآور، کنترل اشتیاق و تقویت مهارتهای مقابله مؤثر است. مطالعات علمی نشان میدهند که نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد پیشفرض مغز و کاهش اضطراب و استرس مرتبط با اعتیاد کمک کند.
مکانیسم عمل نوروفیدبک در درمان اعتیاد بر اساس اصلاح فعالیتهای مغزی و بهبود تعادل الگوی امواج مغزی است. در این روش، ابتدا فعالیت مغز فرد در برخی نواحی کلیدی، مانند لوب پیشانی و نواحی مرتبط با کنترل رفتار، اندازهگیری میشود. سپس، فرد در حین جلسات، بازخوردهای آنی و بصری دریافت میکند که نشاندهنده وضعیت مغزی او است. این بازخورد باعث میشود مغز خود را تنظیم کند و به سمت حالتهای سالمتر و متعادلتر سوق دهد. نوروفیدبک باعث تقویت الگوهای مغزی سالم و کاهش فعالیت نواحی مرتبط با تمایلات افراطی و اعتیادی میشود. این فرآیند، به فرد کمک میکند کنترل بیشتری بر تصمیمگیریها، تکانهها و احساسات خود داشته باشد.
مزایای درمان اعتیاد با نوروفیدبک به نسبت روشهای سنتی چیست؟
درمان اعتیاد به وسیله نوروفیدبک از مزایای قابل توجهی نسبت به روشهای سنتی برخوردار است که بر اساس مطالعات و مقالات علمی تأیید شدهاند. این روش به ویژه برای کسانی که از روشهای سنتی جواب لازم را دریافت نکردهاند؛ میتواند مانند راه نجاتشان باشد. تحقیقات نشان میدهند که ترکیب نوروفیدبک با سایر روشهای درمانی مانند رواندرمانی، اثربخشی قابل توجهی در کاهش میزان مصرف مواد و بهبود کیفیت زندگی فرد دارد. بنابراین، با توجه به مدارک علمی، نوروفیدبک به عنوان یک روش مؤثر و کمخطر، گزینهای مناسب در فرآیند درمان اعتیاد محسوب میشود.
- غیر تهاجمی بودن: این مزیت به این معنا که نیازی به مصرف دارو یا انجام اقدامات جراحی ندارد و بدون عوارض جانبی است. این ویژگی، آن را گزینهای ایمن و مناسب برای افراد مختلف، مخصوصاً کسانی که تمایل دارند از درمانهای دارویی فاصله بگیرند، میسازد.
- نتایج پایدار: برخلاف روشهای سنتی، که ممکن است تنها بر درمان علائم تمرکز داشته باشند، نوروفیدبک با هدف اصلاح الگوهای مغزی و تغییر ساختارهای داخلی کار میکند که این امر، نتایج پایدارتری را تضمین مینماید.
- بهبود کنترل تکانه و تصمیمگیری: تقویت نواحی پیشپیشانی مغز، که کنترل رفتارهای اعتیادی را بهتر میکند.
- کاهش اضطراب و استرس: کمک به کاهش عوامل محرک درگیرکننده برای برگشت اعتیاد و بهبود سلامت روانی.
- سازگاری راحتتر با برنامه روزمره: جلسات قابل تنظیم بر اساس نیازهای فرد و قابل انجام در محل درمان یا خانه.
- عدم نیاز به مصرف دارو: گزینهای طبیعی و کمخطر برای افرادی که به مصرف داروهای اعتیادی حساسند یا ترجیح میدهند از دارو استفاده نکنند.
- پیشگیری از برگشت اعتیاد: کاهش تمایل به بازگشت به مصرف مواد در نتیجه تنظیم فعالیتهای مغزی در حالت پایدار.