مشاوره فردی
افراد در زندگی خود با یکسری چالشها و اتفاقات رو در رو میشوند. مشکلات ممکن است به گونهای باشند که به تنهایی نتوانیم با آنها مواجه شویم و برای برطرف کردن آن نیازمند مشاوره از لحاظ جسمی، روحی و روانی شویم. در این موارد ما میتوانیم برای رفع مشکل خود برای مشاوره فردی اقدام کنیم. این نوع مشاوره نوعی درمان است که میتواند در تمام مقاطع و جنبههای زندگی به ما کمک کند؛ و نه تنها برای افراد دارای بیماری و مشکل، بلکه برای افراد سالم نیز مفید است و باعث میشود بتوانیم تصمیمات موثری بگیریم.
مشاوره فردی
مشاوره فردی در واقع شامل جلسات فردی در زمینه علم روانشناسی و حل مشکلات افراد میباشد که منجر به افزایش خودشناسی میشود. در این جلسات پزشک و مشاور سعی میکند فرد را به خوبی شناخته و درمورد رفع مشکلات و چالشها به آنها آموزش دهند. مراجعهکنندگان در محیطی امن و خصوصی به راحتی درمورد دغدغههای خود صحبت میکنند و پس از اینکه شناخت کاملی از خود کسب کردند؛ برای تغییر و بهتر شدن خود تلاش میکنند. مشاوره فردی میتواند به شما را در بسیاری از موضوعات شخصی و مقابله با احساسات و افکارتان کمک کنند.
مشاوره فردی در زمینههای مختلف از جمله افسردگی، اختلالات شخصیتی، اضطراب، عصبانیت، پرخاشگری و…مناسب است. به وسیله این درمان سلامت روان شما به طور کامل بدست آمده و به زندگی بهتری دست خواهید یافت. علاوه بر این مشاوره فردی راهی برای افزایش خودآگاهی است و بر خلاف تصور عموم مردم افراد دارای سلامتی روانی نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
این جلسات در انتها منجر به تقویت مهارتهای زندگی و ارتباطی، تغییر رفتارهای نادرست و کاهش مشکلات روانشناسی میشود. برخورد پزشک یا مشاور با مراجعهکننده برخوردی کاملا علمی و بر اساس اصول است. علاوه بر اینها مشاوره فردی شامل زیر مجموعههایی همچون مشاوره کودک و نوجوان، مشاوره تحصیلی و… نیز میباشد.
مراحل مشاوره فردی
مشاوره فردی شامل مراحلی میشود که گذراندن و تکمیل آنها فرد را به خودشناسی کامل از خود میرساند. پس از جلسات اول و حضور بیمار مشاور تلاش میکند تا با ارتباط کلامی و در برخی موارد زیر نظر گرفتن ارتباط غیر کلامی به یک شناخت کلی از مراجعهکننده خود برسد. سپس با استفاده از اطلاعات خود درمان را شروع میکند. مراحل درمان به شرح زیر است:
- جلب اعتماد بیمار و ورود مشاور به دنیای درونی او که با توجه کامل مشاور به صحبتهای مراجعه کننده و هماهنگی رفتار و تفاهم او با فرد صورت میگیرد.
- تشخیص مشکل داوطلب که با آزمونها، مشاهدات، مصاحبه و گزارشات شخصی خود بیمار صورت میگیرد.
- ارائه راه حل درست به بیمار که با رویکردهای مشاوره ای میسر میشود. این مرحله با استفاده از روان درمانی در زمینههای مختلف و حتی درمان با نوروفیدبک انجام میشود.
- مرحله آخر پایان مشاوره فردی و چیرگی فرد بر مشکلاتش است.
انواع مشاوره فردی
مشاوره فردی یکی از روشهای درمانی است که انواع مختلفی دارد و با توجه به اختلالات و مشکلاتی که هر فرد دارد بهترین نوع توسط درمانگر انتخاب میشود. انواع مختلف مشاوره فردی تکنیکهای خاص و منحصر به فرد خود را دارد. بسیاری از درمانگران با توجه به مشکلات فرد از ترکیبی از روشهای درمانی استفاده میکنند. از انواع مشاورههای فردی میتوان به درمان شناختی رفتاری(CBT)، درمان روان پویشی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، درمان بین فردی(IPT)، رفتار درمانی دیالکتیکی(DBT) و درمان هیجان مدار(EFT) اشاره کرد.
- درمان شناختی رفتاری: این روش درمانی یکی از بهترین روشهای درمانی مشاوره فردی است؛ که به افراد در شناسایی و تغییر الگوهای فکری منفی کمک میکند. در واقع این روش درمانی با جایگزین کردن افکار مثبت به جای افکار منفی باعث رشد فردی و ایجاد احساس مثبت در فرد میشود.
- درمان روان پویشی: این روش درمانی اهمیت تاثیر افکار، احساسات و تجربیات گذشته بر روی چالشهای فعلی بررسی میشود. هدف این روش درمانی این است که چگونه تجربیات اولیه زندگی بر روی رفتارهای فعلی فرد تاثیر گذاشته و به افراد در رسین به خودآگاهی و بینش کمک میکند.
- رفتار درمانی دیالکتیکی: این روش درمانی در کنترل استرس و بهبود روابط موثر است و در افرادی که به این مشکلات دچار هستند و به دنبال کنترل و درمان استرس و اضطراب هستند؛ به صورت ترکیبی با دیگر روشهای مشاوره فردی استفاده میشود.
- درمان هیجان مدار: این روش در شناخت تاثیر تجربههای ناخودآگاه انسان بر رفتار او نقش دارد و به افراد کمک میکند تا احساسات خود را شناسایی و تنظیم کند. همینطور این روش درمانی باعث رشد هوش هیجانی و بهبود روابط فرد میشود.
یکی از درمانهایی که به صورت ترکیبی با مشاوره فردی مورد استفاده قرار میگیرد؛ درمان با نوروفیدبک است که یکی از بهروزترین و استانداردترین روش درمانی انواع اختلالات روانی است.
6 هدف اصلی مراجعه به مشاوره فردی
مشاوره فردی که یکی از انواع روشهای مشاوره است؛ با عنوان روان درمانی نیز شناخته میشود و اهداف مختلفی را دنبال میکند. هدف از مشاوره فردی در نهایت حمایت از افراد در دستیابی به اهداف، بهبود رفاه و ارتقای کیفیت کلی زندگی است. به طور کلی اهداف مشاور و دلیل مراجعه افراد بسته به مشکلات آنها متفاوت است اما میتوان پس از مراجعه به مشاور به اهداف و نتایجی رسید که به شرح زیر میباشند:
- حمایت عاطفی: مشاوره فردی به افراد یک مکان امن و محرمانه ارائه میدهد تا بتوانند افکار، عواطف و نگرانیهای خود را با یک فرد دیگر به اشتراک بگذارند؛ بدون اینکه ترس از قضاوت و نادیده گرفته شدن داشته باشند.
- شناخت بیشتر از خود و کشف استعدادها و تواناییها: یکی از اهداف و مزیتهای مشاوره فردی این است که به افراد کمک میکند تا درک عمیقتری از ارزشها، باورها و الگوهای رفتاری خود به دست آورند.
- مدیریت سلامت روان: یکی از مهمترین اهداف این نوع مشاوره مدیریت انواع اختلالات روان مانند اضطراب، افسردگی، تروما یا اختلالات مرتبط با استرس است.
- تغییر رفتار و شکل گیری عادتهای سالم: مشاوره میتواند به افراد در ایجاد تغییرات مثبت اخلاقی و شکستن الگوها و عادتهای ناسالم کمک کند.
- بهبود رابطه: یکی از اهداف دیگر این نوع مشاوره کمک به افراد در برطرف کردن مشکلات رابطه است. این مشکلات میتواند در روابط بین افراد خانواده، دوستان، شریک احساسی و همکاران ایجاد شود. مشاوره کمک میکند تا فرد مهارتهای ارتباطی را تصویت بخشد، مرزهای سالم و استاندارد تعیین کند و الگوهای روابط سالمتری ایجاد کند.
- حل مسئله و تصمیمگیری: مشاوره به صورت استاندارد و علمی به افراد کمک میکند تا گزینههای متلف را ارزیابی کرده و بهترین تصمیم را بگیرند. مشاوره میتواند باعث بهبود مهارتهای حل مسئله شده و راهبردهای مقابله در شرایط سخت را به فرد آموزش دهد.
مشاوره فردی در چه مواقعی ضروری است؟
امروزه همه افراد نیاز به مشاور را در زندگی خود قبول کردهاند و نمیتوان گفت که مشاوره فقط مربوط به افرادی با بیماریهای روانی میشود. در صورتی که در زندگی روزمره مشکلی شما را آزار میدهد شما نیاز دارید که به مشاور فردی یا مشاوره خانواده مراجعه کنید. احساسات شما حتی میتواند در مورد ناراضی بودن از زندگی، احساس نا امیدی، افکار منفی و غیره باشد. این روش درمانی به شما کمک خواهد کرد تا از شر مشکلات رهایی یابید. در زیر برخی از نشانههای نیاز به مشاور آورده شده است:
- نارضایتی از شغل و یا رشتهای که در آن تحصیل میکنید.
- استرس، اضطراب و نا امیدی
- بدبینی و منفینگری
- اختلالات شخصیتی
- عدم اعتماد به نفس
- عصبانیت و پرخاشگری
- عدم توانایی ارتباط در میان افراد
- نیاز به راهنمایی برای تصمیمات مهم زندگی
- ارتقاع سلامت زندگی و سلامت روانی فردی
مشاوره فردی در چند جلسه انجام میشود؟
بسته به اینکه مشکل افراد در چه حد حاد است و یا اینکه روند بهبود چگونه طی میشود و یا حتی روش مورد استفاده توسط مشاور به چه صورت باشد؛ تعداد جلسات مشاوره متفاوت است. زمان مشاوره نیز بسته به میزان نیاز و درخواست شما بین 40 دقیقه تا یک ساعت خواهدبود. علاوه بر این مشاوران ممکن است در طی جلسات مشاوره فردی برای درمان استرس و اضطراب، درمان وسواس و..و نیز اقدام کنند که همه اینها باعث میشود به تعداد جلسات مشاوره فردی بسته به نوع و میزان خدمات متفاوت باشد. شما میتوانید با توجه به شرایط خود از مشاور تعداد جلسات مورد نیاز خود برای مشاوره فردی را بپرسید.
مزیت مراجعه به مشاوره فردی چیست؟
مشاوره فردی مزایای زیادی دارد؛ به همین دلیل این روش مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. همان طور که اشاره شد مشاوره فردی یک محیط ایمن برای شرح و بازگویی احساسات و افکار بدون نگرانی از قضاوت برای افراد ایجاد میکند. این روش به افرادی که دچار اختلالات روانی هستند کمک میکند تا درمورد علت بروز این اختلال و چگونگی مقابله با آن آشنا شوند. در مشاوره فردی میتوان الگوهای فکری خود را بازگو کرد و باعث پیشرفت و بهبود آنها شد.
از مهمترین مزایای مشاوره فردی میتوان به خودشناسی، بهبود مهارتهای ارتباطی و مقابلهای و دریافت دیدگاه جدید اشاره کرد. خودشناسی به فرد در بهبود روابط و درک بهتری از احساسات، افکار و رفتار خود کمک میکند. بهبود مهارتهای ارتباطی که شامل روشهایی برای بیان احساسات و نیازها میشود یکی از نیازهای ضروری هر انسانی است و در جلسات این نوع مشاوره بهترین تکنیکها برای افزایش آن ارائه میشود.
بهبود خوداگاهی
مشاوره فردی به افراد کمک میکند تا با بررسی الگوهای فکری و احساسی به شناخت عمیقتری از خود دست پیدا کنند و افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنند. در جلسات مشاوره نحوه واکنش فرد در موقعیتهای مختلف بررسی شده و درمانگر سعی میکند به فرد در کنترل احساسات و واکنش او در موقعیتهای مختلف کمک کند. این کار به فرد امکان شناخت بهتر از خود و تغییر الگوهای فکری اشتباه و منفی را میدهد.
مهارتهای مقابلهای
افرادی که به مشکلات و اختلالات روانی دچار هستند ممکن است به دلیل علائمی که تجربه میکنند به راههای اشتباه کشیده شوند و مشکل خود را پیچیدهتر کنند؛ اما این روش مشاورهای به فرد کمک میکند تا راهبردها و ابزارهای مقابلهای موثری را برای مقابله با چالشهای زندگی بیاموزد. به عنوان مثال تا زمانی که درمان افسردگی به صورت کامل اتفاق بیوفتد؛ فرد باید بداند که چگونه با علائم این اختلال به درستی رفتار کند و به سمت مواد مخدر و خودکشی کشیده نشود.
مشاوره فردی در شیراز
این نوع مشاوره علاوه بر درمان افراد به بهبود وضعیت آنها نیز میپردازد و لازم است افراد در هر وضعیتی به مشاوران مراجعه کنند. مرکز مشاوره و لورتا نوروفیدبک بیات واقع در شیراز با توجه به میزان مشکل شما جلسات درمانی با کیفیتی را با هزینه مناسب ارائه میکند. شما میتوانید قبل از شرکت در جلسات با مشاور خود صحبت کرده و در صورت رضایت کامل از سواد و نحوه برخورد مشاور در جلسات شرکت کنید. این جلسهها به شما کمک میکند تا زندگی بهتری برای خود بسازید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید در این مقاله درمورد مزایا و علل مراجعه به مشاور برای مشاوره فردی پرداختیم. شما عزیزان باید بدانید که لازمه زندگی کامل و خوب روح و روان سالم است. در نتیجه برای اینکه به این هدف برسیم لازم است فردی آگاه و با تجربه در کنار خود داشته باشیم تا بتوانیم از او کمک بگیریم. این مشاوره در راستای سلامت روحی و روانی و خود شناسی و زندگی بهتر به ما کمک میکند. پس اگر به هر دلیلی گمان میکنید از پس مشکلات و دشواریهای زندگی به تنهایی برنمیآیید کافی است به یک مشاور خوب مراجعه کنید.