درمان افسردگی | صفر تا صد تشخیص و درمان افسردگی
اختلال افسردگی یکی از فراگیرترین اختلالات روانی است که افراد زیادی را در ایران و سراسر جهان به خود مبتلا کرده است. طبق آخرین آمار ارائه شده توسط سازمان بهداشت کشور ایران 12 درصد مردم این کشور مبتلا به اختلال افسردگی هستند. درصورت شناسایی علائم بیماری افسردگی و تشخیص سریع آن، درمان این بیماری میتواند بسیار سریع اتفاق بیفتد. درمان افسردگی راههای مختلفی دارد که شامل راههای دارویی و غیر دارویی میشود و تشخیص بهترین راه توسط پزشک و با توجه به سطح و نوع افسردگی بیمار صورت میگیرد.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری روانی بسیار رایج است که در این بیماری، شخص بیمار برای مدت زمان زیادی غمگین و بدون روحیه است و علاقه خود را نسبت به کارهایی که قبلا دوست داشته انجام بدهد از دست میدهد. این بیماری سطح و نوع مختلفی دارد و در هر کدام از آنها فرد احساس پوچی، تنهایی، خستگی بیش از حد، کاهش تمرکز و درماندگی را تجربه میکند. اختلال افسردگی یک ضعف بدنی نیست که با گذشت چند روز از بین برود بلکه بیماری است که برای درمان آن نیاز به پیگیری و درمان طولانی مدت است ولی هر کسی میتواند با درمان صحیح، این اختلال را شکست دهد.
مبتلا شدن به بیماری افسردگی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد و منجر به تغییر احساسات، افکار و رفتار فرد بیمار شوند. همان طور که اشاره شد افسردگی سطوح مختلی دارد و هر چه زودتر به آن رسیدگی شود درمان آن راحتتر است. معمولا افسردگی به دلیل وجود چند علت اتفاق میافتد. دلایل ایجاد افسردگی میتواند بیولوژیکی بوده و یا به دلیل شرایط و سبک زندگی فرد ایجاد شود. اینکه دلیل ابتلا به افسردگی هر فرد چیست را باید افراد متخصص بررسی و تشخیص دهند ولی در ادامه به چند دلیل ایجاد افسردگی اشاره خواهیم کرد.
- سابقه خانوادگی: اگر در خانوادهای فرد افسرده حضور داشته باشد اینکه بقیه افراد به این بیماری دچار شود بالا است.
- شخصیت: افرادی که از شخصیت خود احساس رضایت نمیکنند و اعتماد به نفس پایینی دارند بیشتر در معرض بیماری هستند.
- عوامل محیطی: احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که در زمانی از زندگی خود خشونت، تبعیض، سوء استفاده و فقر را تجربه کردهاند بیشتر است؛ به ویژه اگر افراد در کودکی این رفتارها را تجربه کنند.
- مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی: استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی به دلیل تاثیری که روی مغز میگذارد میتواند منجر به بیماری افسردگی شود.
- بیماری زمینهای: داشتن بیماریهای زمینهای و شرایط متفاوت نسبت به دیگران میتواند درصد ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. بیماریهای زمینهای مانند دردهای مزمن، بیش فعالی و بی خوابی مزمن.
علائم افسردگی
افسردگی بیماری با علائم مختلف و متنوعی است و داشتن یک یا چند مورد از این علائم به این معنی نیست که شما دچار به بیماری افسردگی شدهاید؛ برای اینکه بتوان بیماری افسردگی را تشخیص داد باید حتما به متخصص مراجعه کنید. در صورتی که فکر میکنید بیش از 6 علائم گفته شده را برای مدت طولانی دارید بهتر است برای یک معاینه به متخصص مراجعه کنید.
- داشتن احساس غم و ناامیدی و گریه کردن
- کاهش سطح انرژی و شادابی
- احساس اضطراب و بی قراری
- کاهش یا افزایش اشتها
- تغییر در الگو خواب(کاهش و یا افزایش میزان خواب)
- کاهش توان تمرکز و حافظه
- کاهش قدرت تصمیم گیری
- خستگی بیش از حد و مفرط
- احساس گناه، ناامیدی و پوچ بودن
- کاهش علاقه و اشتیاق به انجام کارهای متنوع
- احساس بی ارادگی و عدم وجود شوق و انگیزه
درمان افسردگی
درمان افسردگی نسبت به دیگر بیماریهای روانی آسانتر است و اولین مرحله درمان این بیماری شامل شناخت بیماری و علائم و ویژگیهای آن و چگونگی کمک به خود میشود. راههای مختلفی برای درمان اختلال افسردگی وجود دارد که با مراجعه به یک فرد متخصص میتوان بهترین راه را با توجه به سطح بیماری انتخاب کرد. راههای درمان افسردگی به دو دسته دارویی و غیر دارویی تقسیم میشود. برای استفاده از دارو حتما باید به فرد متخصص مراجعه کرد؛ اما بیشتر روانپزشکان و روانشناسان تجویز دارو را بسیار محدود میکنند و فقط در مواقع حاد از دارو استفاده میکنند و این به دلیل عوارض و وابستگیهایی است که داروهای ضد افسردگی دارند.
درمان افسردگی بدون دارو روشهای مختلفی دارد که مهمترین آن شامل خود درمانی میشود. در روش خود درمانی که در ادامه به طور کامل توضیح خواهیم داد شما باید عادتهای زندگی خود را سالم نگه دارید و به ورزش، تغذیه و تفریح خود توجه زیادی کنید. خود درمانی فقط یکی از روشهای درمان بدون دارو است؛ روانکاوی، گروه درمانی، استفاده از دستگاههای تحریک الکتریکی و مغناطیسی مغز و نوروفیدبک و … از انواع دیگر روشهای درمان محسوب میشوند. اختلال افسردگی تعادل مواد شیمیایی مغز را به هم میریزد و مصرف داروهای ضد افسردگی منجر به متعادل کردن غلضت این مواد و بهبود افسردگی میشوند.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله تاثیر هوش مصنوعی در روان پزشکی مراجعه کنید.
درمان افسردگی با خود درمانی
درمان افسردگی با خود درمانی درواقع پرورش عادتهای سالم و ایجاد یک سبک زندگی سالم است که به روند درمان افسردگی کمک میکند. اگر افسردگی شما خفیف باشد با ایجاد یک روتین و سبک زندگی سالم میتواند به طور کامل از بین برود و اگر افسردگی شما شدید هم باشد میتواند در کنار دیگر روشها بسیار کمک کننده باشد. داشتن یک سبک زندگی سالم شامل عادتهای مختلفی مانند تغذیه سالم، عادت خواب خوب و کافی، ورزش و تحرک بدنی، مدیتیشن و پرهیز از عادات نا سالم میشود.
درمان افسردگی با نوروفیدبک
در درمان افسردگی با نوروفیدبک با استفاده از امواج الکتریکی نیمکرههای مغز را بررسی و اصلاح میکنند. نیمکرههای مغز افراد افسرده نسبت به افراد نرمال و عادی تفاوتهایی دارد که در روش درمان با نوروفیدبک این تفاوتها شناسایی و درمان میشود. درمان افسردگی با نوروفیدبک عوارض بسیار کمتری نسبت به درمان با دارو دارد ولی میتواند هزینه بر و طولانی باشد. این روش درمانی در بیشتر بیمارها منجر به موفقیت شده است و یکی از برترین و نوینترین روشهای درمان است.
روان درمانی
روان درمانی یکی از برترین و البته از قدیمیترین راههای درمان این بیماری است و معمولا بسیار موثر است. در روش روان درمانی بیمار با مراجعه به یک مشاور و یا رواندرمانگر مشکلات، نشانهها، عوامل استرس زا و رفتارهای خود را بازگو میکند و رواندرمانگر نیز با آموزش انواع تکنیکها به فرد کمک میکند تا افکار، هیجانات خود را کنترل کرده و رفتارهای سالم از خود نشان دهد.
جمعبندی
درمان افسردگی با اینکه میتواند بسیار راحت باشد اما نیاز به همکاری و همیاری بیمار دارد. روشهای درمان متفاوتی برای این بیماری وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب مختلفی دارد و هر کدام که از نظر پزشک برای بیمار مناسبتر است باید مورد استفاده قرار گیرد. در مرکز روانشناسی و نوروفیدبک بیات انواع روشهای درمانی ارائه داده میشود و دکتر بیات با در نظر گرفتن شرایط بیمار بهترین گزینه درمان را ارائه میدهند.