زوج درمانی
همه ما میدانیم که حفظ روابط عاشقانه و پایبندی به آن کار دشواری است و نادیده گرفتن مشکلات باعث دور شدن افراد از هم و از بین رفتن احساسات میشود. افراد برای مراقبت از روابط خود تلاش میکنند با این حال بهبود روابط و درست شدن آنها نیازمند این است که قبول کنیم مشکلی وجود دارد. بی توجهی به این موضوع میتواند آسیبهای جدی را به رابطه شما وارد کند؛ زوج درمانی کمک میکند تا زوجین درک درستی نسبت به روابط خود پیدا کرده و بتوانند اختلافات خود را برطرف کنند. زوج درمانی توسط درمانگران متخصص و یا مشاوران خانواده انجام میشود و هدف نهایی آنها کمک به سلامت روابط شما است. در این مقاله قصد داریم به روشهای زوج درمانی و حفظ روابط بپردازیم.
زوج درمانی
ارتباط میان زوجین از مهمترین مسائل جوامع است چرا که رابطه بد و نادرست زوجین باعث تشکیل خانوادههای ناموفق میشود و در نتیجه آن آسیب به فرزندان و جامعه، افزایش موارد طلاق، ترویج بیبند و باری و… را به دنبال دارد. بنابراین برطرف کردن مشکلات بین افراد هرچند هم کوچک باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد. زوج درمانی از مهمترین شاخههای روان درمانی است که راه حلی علمی برای حل مشکلات زوجین میباشد. مشاوره زوج درمانی به شما کمک میکند ریشه مشکلات را یافته و با کمک یک زوج درمانگر متخصص به رفع آنان بپردازید.
زوج درمانگر با استفاده از سابقه رفتار زوجین با هم آسیبها را شناسایی میکند و با استفاده از مهارتهای رفتاری و آموزش این مهارتها برای بهبود زندگی افراد تلاش میکنند. زوج درمانی نوعی رواندرمانی است که با استفاده از مشاور خانواده یا روانشناسی که تجربه بالینی دارد با زوجها صحبت میشود تا برای مشکلات پیش آمده بین آنان راه حلی پیدا کنند. بیشتر زوج هایی که از این روش استفاده کرده اند اظهار میکنند که این روش برای مقابله با مشکلات زناشویی آنها بسیار مفید بوده است.
هدف زوج درمانی
اختلافات کوچک در بین همه زوجها وجود دارد اما اختلافات مداوم خوب نیست و در صورت بی توجهی با گذر زمان بیشتر و بیشتر میشود. این مشکلات نیازمند درمان است تا افراد بتوانند به درک درستی از زندگی مشترک برسند. هدف اصلی از مشاوره زوجین این است که زوجین به آرامش و نشاط در روابط خود برسند. البته این روش درمانی نه تنها برای زوجین دارای مشکل بلکه برای زوجینی که میخواهند ارتباطات خود را بهتر کنند نیز مفید میباشد. سایر اهداف مشاوره زوجین عبارتند از:
- بر طرف کردن مشکل ارتباط گرفتن با همسر: زوجین باید بتوانند درباره هر مشکلی که دارند به راحتی با هم ارتباط برقرار کنند. حتی کسانی که روابط خوبی با هم دارند میتوانند جهت بهتر شدن رابطه خود با همسرشان از مشاوره کمک بگیرند.
- مشاوره قبل از ازدواج: در این مورد مشاوران به شما کمک میکنند تا فهم بیشتری از ویژگیهای شخصیت مقابل بدست آورید و یکدیگر را بهتر بشناسید. مشاوره ازدواج کمک میکند تا شما تصمیم درستی درمورد آینده خود بگیرید.
- برطرف کردن مشکلات در برقراری رابطه جنسی و سکس تراپی: چنانچه زوجین درمورد مسائل زناشویی و سکس دچاره مشکل هستند؛ مراجعه به یک تراپیست میتواند برای آنها مفید باشد.
- روشن کردن احساسات شما در مورد رابطه خود: اینکه ما ندانیم نسبت به شریک زندگی خود چه احساسی داریم باعث گیج شدن و اختلافات میشود. داشتن احساسات مشخص میتواند به شما و همسرتان کمک کند تا به راحتی به حل مشکلات خود بپردازید.
- افزایش عاطفه بین زوجین: مشاوره و زوج درمانی میتواند اشتیاق زوجین را بر انگیزد و به زوجین کمک میکند تا نیازهای شریک خود را بهتر بشناسند و آنها را برطرف کنند.
- تشخیص درست اختلافات و رفع آنها: مهمترین هدف زوج درمانی حل اختلافات میان زوجین است و کسانی که در زندگی خود مشکلات متعددی دارند و نمیتوانند به تنهایی آنها را حل کنند به یک زوج درمانگر مراجعه میکنند.
روشهای زوج درمانی
ابتدا روش درمانی مناسب با توجه به وضعیت روابط زوجین توسط زوج درمانگر انتخاب میشود و سپس روند درمان آغاز میشود. زوج درمانگر بسته به تشخیص خود میتواند یک یا مجموعهای از چند روش را برای درمان بکار گیرد. روشهای درمانی متفاوتی برای زوج درمانی وجود دارد؛ که هر کدام از این روشها شرایط و ویژگیهای متفاوتی دارند. زوجی که تحت درمان هستند با دریافت مشاوره از طرف درمانگر خود مناسبترین روش ممکن برای خود را انتخاب میکنند. انواع روشها عبارتند از:
زوج درمانی شناختی رفتاری یا CBT
در روش درمانی CBT هدف یافتن الگوهای منفی در افکار و تغییر رفتار زوجین میباشد. در این روش درمانگر تلاش میکند تا سطح درک و توانمندی افراد در همدردی به بالاترین حد خود برسد. زوج درمانی شناختی رفتاری 3 مرحلهی ارزیابی، بازخورد و درمان دارد.
زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر
در این روش رفتار هر فرد به طور جداگانه بررسی میشود. در این روش با افزایش افکار و رفتارهای مثبت و کاهش رفتارهای منفی به بهبود روابط کمک میشود.
زوج درمانی هیجان مدار یا EFT
این روش بیشتر مرتبط با هیجانات و احساسات زوجین میباشد. زوجین با تمرکز با هیجانات مثبت و احساسات خوب، انگیزه و دلیلی برای ارتباط با یکدیگر مییابند. دلیل اصلی استفاده از این روش بهبود ارتباط احساسی بین دو فرد است. امروزه این رویکرد برای مشاوره خانواده و مشاوره فردی نیز به کار برده میشود.
زوج درمانی ساختاری
در مواردی که زوجین بدلیل رخ دادن تغییرات در زندگی با هم اختلاف دارند از این روش برای حل مشکلات استفاده میشود. درمانگر سعی میکند رفتارهای نامناسب را با رفتارهای مثبت و درست جایگزین کند و ناسازگاری بین زوجین را برطرف نماید.
زوج درمانی گاتمن
روش گاتمن یکی از روشهای مناسب برای زوج درمانی است؛ که منجر به حل اختلافات در روابط زوجین میشود. رایجترین روش درمانی است که موجب افزایش درک و ارتباط، افزایش صمیمیت بین زوجین و یادگیری مهارت حل مسئله در آنها میشود. در این روش میان زوجین احترام، نزدیکی، آرامش و… به وجود میآید. در این روش به زوجین این امکان داده میشود که نیازهای خود در رابطه را بیان کنند و به دنبال برطرف کردن مشکلات از پایه باشند.
زوج درمانی ایماگو
زوج درمانی ایماگو یک روش مشاوره معنوی و رفتاری زوجین است؛ که با استفاده از تکنیکهای روانشناختی از طریق ناخودآگاه تلاش میکند ارتباط مثبت و دلسوزانه را بین زوجین ایجاد کند. اختلالات عاطفی میتواند به صورت نارضایتی و خشم در رابطه خود را نشان بدهد؛ زوج درمانی ایماگو ریشه احساسات و رفتارهای منفی را بررسی کرده و سعی در حل علت آن دارد.
مراحل زوج درمانی
هر کدام از تکنیکهای گفته شده مراحل خاصی دارد که باید به ترتیب طی شود. که در پایان زوجین به نتیجهای در مورد مشکل خود میرسند. در ادامه این مراحل را به ترتیب بررسی میکنیم.
مرحله اول: در این مرحله زوج درمانگر به بررسی مشکلات و ریشهیابی میپردازد. این کار به وسیله تستهای روانشناسی و زوج درمانی صورت میگیرد.
مرحله دوم: شروع درمان در این مرحله صورت میگیرد. جلساتی با حضور زوجین برگزار شده و درمانگر تلاش میکند تا مشکلات هر دو را برطرف کند.
مرحله سوم: انتخاب بهترین و موثرترین روش درمانی است. در این مرحله مشاور راه حل مناسب را در اختیار مراجعه کنندگان میگذارد.
مرحله چهارم: در این مرحله اهداف و راهکارها به طور قطعی و مشخص در اختیار زوجین قرار میگیرد.
مرحله آخر: بهبود روابط زناشویی و درمان افراد
توجه کنید که زمان طی کردن این مراحل با توجه به میزان مشکل و میزان همکاری زوجین متفاوت خواهد بود و نمیتوان زمان و بازه مشخصی برای آن تعیین کرد.
تکنیکهای زوج درمانی در خانه
در جلسات مشاوره یکسری تکنیکها و روشهای زوج درمانی که بدون نیاز به مشاور و به تنهایی قابل انجام است به زوجین آموزش داده میشود. برخی روشها در زیر مورد بررسی قرار گرفتهاند.
خیره شدن روحها به هم
در این روش تمرینی هر دو زوج به طور نشسته در روبروی هم قرار میگیرند و به چشمهای هم خیره میشوند. تماس چشمی خود را به مدت 3 الی 5 دقیقه حفظ کنید. در حین تمرین میتوانید به موسیقی گوش دهید و یا لبخند بزنید. این تمرین به شما کمک میکند ارتباطتان عمیقتر شود و در احساسات شما تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
نوازش طولانی مدت
نوازش تاثیر خیلی زیادی بر احساسات دو طرفه دارد. هنگامی که ما کسی را در آغوش میگیریم و نوازش میکنیم؛ هورمونهایی ترشح میشوند که باعث بهبود روحیه و ارتباط عمیق میشوند. این هورمونها حتی روی بهبود خواب نیز اثر دارند. بهتر است که این تمرین قبل از خواب انجام شود اما شما میتوانید بر حسب نظر و علاقه خود این کار را هر موقعی انجام دهید.
7نفس
در این زوش زوجین پیشانیهای خود را به هم میچسپانند و نفسهای عمیق میکشند. حداقل7 و حداکثر تا 20 و یا 30 نفس عمیق بکشید. این تمرین یک روش عالی برای آزاد کردن ذهن و تمرکز بر روی رابطه با شریک زندگی است.
احساس و نیاز به ارتباط با شریک زندگی هیچ مشکلی مشکلی ندارد و امری کاملا طبیعی است پس برای ارتباط با همسرتان به هیچ وجه احساس خجالت نکنید.
عوامل نشان دهنده نیاز به زوج درمانی
برخی از مشکلات بین زوجین نیازمند مشاوره میباشند و برخی از مشکلات نیز باعث افزایش این اختلافات میشوند. برای اینکه زوجین بتوانند زمان مناسب مراجعه به زوج درمانی را شناسایی کنند؛ نیاز است که از وجود مشکلات اساسی که نیازمند زوج درمانی است مطلع باشند. لیستی از این مشکلات عبارتند از:
- کم شدن یا از بین رفتن اعتماد: یکی از شایعترین دلایل مراجعه به زوج درمانی از بین رفتن اعتماد بین زوجین است؛ که میتواند به دلایل مختلفی در روابط جنسی و روابط عاطفی زوجین ایجاد شود. بازسازی اعتماد از دست رفته بین زوجین نیازمند تلاش و حضور هر دو طرف رابطه است.
- خشم و پرخاشگری: هر چه بحث و پرخاشگری بین زوجین افزایش پیدا کند نشان دهنده وجود مشکلات جدی در رابطه است و باید به سرعت به آن رسیدگی کرد.
- فاصله و دوری زوجین از هم و ضعیف شدن ارتباطات: برخی اوقات بحت و دعوایی در رابطه وجود ندارد؛ اما ممکن است زوجین نسبت به هم بیتفاوت شوند و احساسات یکدیگر را نادیده بگیرند. زوج درمانی میتواند باعث افزایش ارتباط و پیشرفت سالم در رابطه شود. روانشناس در زوج درمانی باعث افزایش مهارتهایی مانند ارتباط برقرار کردن، حرف زدن و شنیدن درست میشود.
- داشتن الگوهای اشتباه یک یا هر دو طرف رابطه: انسان در زندگی خود الگوهای متفاوتی را دنبال میکند؛ الگوهای اشتباه و مخرب زمانی ایجاد میشوند که یکی از زوجین عادتها و رفتارهای درستی که خودش انجام نمیدهد را انتظار دارد طرف مقابل انجام دهد. این اتقاق منجر به احساس نارضایتی در رابطه میشود و زوج درمانی میتواند منجر به کنترل و برطرف کردن الگوهای اشتباه شود.
- مشکلات در رابطه جنسی: مشکل در رابطه جنسی میتواند یکی از اساسیترین مشکلات زوجین محسوب شود؛ که برطرف و حل کردن آن نیاز به یک فرد متخصص دارد.
- و مشکلات غیره که شامل مشکلات مالی،، اعتیاد، مشکلات کودکان و اختلاف نظر در فرزند آوری و تربیت، دوستیهای اشتباه، خانوادههای طرفین، انتظارات بیش از حد و خیانت میشود.
مراجعه به زوج درمانگران پیش از طلاق
بسیاری از افراد با وجود مشکلاتی که در زندگی خود دارند با درنظر گرفتن برخی موارد سعی در حفظ زندگی خود دارند و نمیخواهند طلاق بگیرند. در این شرایط مشاوره زوج درمانی میتواند بسیار مناسب باشد. درمانگران میتوانند با بررسی مشکلات شما به حل آنان پرداخته و میزان آمار چشمگیر طلاق را کاهش دهند. البته اینطور نخواهد بود که مشاور شما را قانع کند که طلاق نگیرید بلکه او فقط شما را به درستی راهنمایی میکند تا تصمیمی درست برای زندگی خود بگیرید. حتی ممکن است در برخی شرایط بهترین تصمیم با توجه به نظر مشاور جدایی باشد. مرکز مشاوره بیات با سالها تجربه در این زمینه میتواند شما را راهنمایی کند تا بهترین تصمیم را بگیرید.
هزینه زوج درمانی
هزینه درمانی با توجه به آنلاین یا حضوری بودن جلسات، تجربه مشاورین، مکان و… متفاوت است. هرچقدر تجربه مشاور و سطح سوادش بیشتر باشد، هزینه درمانی بیشتر خواهد بود و البته مجوز کاری مشاورین نیز تاثیر زیادی در هزینهها دارد و افرادی که تحت نظر فرد دیگری کار میکنند هزینه کمتری دریافت میکنند.والبته توجه کنید که تعداد جلسات و ساعت آن نیز در مجموع هزینهها تاثیر گذار است. هزینه جلسات مشاوره آنلاین به طور کلی از جلسات حضوری کمتر است. این موضوع بدلیل کاهش هزینههای رفت و آمد و عدم اتلاف وقت نیز میباشد.
هزینه زوج درمانی و بیمه
مسائل مربوط به روان میتوانند تحت پوشش بیمه باشند اما متاسفانه اکثر بیمهها هزینه زوج درمانی را پوشش نمیدهند. البته در برخی شرکتهای خصوصی ممکن است یکی از مزایای کار در شرکت شامل تقبل هزینههای مشاوره باشد. با این حال شما میتوانید با تحقیق مرکز مشاورهای با قیمت مناسب پبدا کنید. مرکز مشاوره بیات در شیراز با قیمتی مناسب و درنظر گرفتن هزینهها برای شما بهترین خدمات درمانی را ارائه میکند.
زوج درمانی در شیراز
مشاوره خانواده و زوج درمانی از مهمترین درمانها میباشند که افراد زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد. در نتیجه مراجعه به یک مشاور خوب و بهبود هرچه سریعتر روابط در زمینه زوجین و خانواده بسیار اهمیت دارد. خانوادهها و زوجین ساکن در شیراز میتوانند با مراجعه به مرکز روانشناسی و زوج درمانی دکتر بیات برای رفع مشکلات خود اقدام نمایند. مرکز مشاوره دکتر بیات با بکارگیری بروزترین و بهترین روشهای مشاوره و داشتن مشاورانی مجرب و با سواد جهت بهبود هرچه بیشتر زندگی مشترک شما تلاش میکنند. شما میتوانید به صورت حضوری و یا تلفنی برای نوبت دهی اقدام کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید در این مقاله درمورد زوج درمانی و مشکلات رایج در میان زوجها پرداختیم. اکثر افراد گمان میکنند مراجعه به مشاور کار بیفایدهای است در حالی که سلامت روان و زندگی انسان از هرچیزی مهمتر است. مشاوره زوج درمانی و بهبود روابط بین زوجها میتواند تاثیر چشمگیری در نحوه تربیت فرزندان و پیشرفت آنها در زندگی داشته باشد. علاوه بر این سلامت روانی زوجین و شادابی آنها نیز تحت تاثیر یک ارتباط خوب با شریکشان خواهد بود. مراجعه به مشاوران درمورد مسائل زناشویی امری کاملا طبیعی است پس نباید برای حل مشکلات خود شکی داشته باشیم. در غیر این صورت مشکلات آنقدر زیاد میشود که حل کردن آنها از عهده کسی بر نخواهد آمد.
سوالات متداول
1_ زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی از مهمترین شاخههای روان درمانی است که راه حلی علمی برای حل مشکلات زوجین میباشد. مشاوره زوج درمانی به شما کمک میکند ریشه مشکلات را یافته و با کمک یک زوج درمانگر متخصص به رفع آنان بپردازید.
2_ هدف اصلی زوج درمانی چیست؟
هدف اصلی از مشاوره زوجین این است که زوجین به آرامش و نشاط در روابط خود برسند.
3_ مهمترین روشهای زوج درمانی کدامند؟
- روش شناختی رفتاری یا CBT
- زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر
- زوج درمانی هیجان مدار یا EFT
- زوج درمانی ساختاری
- روش گاتمن