مغز انسان، مرکز تمامی اعمال، احساسات و واکنشها است و در حالی که بسیاری از افراد دارای عملکرد طبیعی در مغز خود هستند، بسیاری نیز وجود دارند که دچار عدم تعادل در فعالیتهای مغز میباشند و این موضوع باعث بروز مشکلات مختلفی برای آنها میشود. نوروفیدبک یا بازخورد عصبی، روشی است که در آن درمان فرد توسط مغز او انجام میشود. در درمان با نوروفیدبک، عملکرد مغز به صورت لحظهای بر روی صفحه نمایشی نشان داده میشود تا کنترل دقیقتری نسبت به آن صورت گیرد. درمان با نوروفیدبک از روش های مدرن و به روز درمانی است که برای درمان انواع مختلفی از اختلالات روحی و روانی استفاده میشود.
نوروفیدبک چیست؟
نوروفیدبک در واقع نوعی بیوفیدبک محسوب میشود که با ثبت امواج EEG و دادن بازخورد عصبی به فرد، نوعی خود تنظیمی را ایجاد و آن را آموزش میدهد. زمانی که افراد از فعالیتها و عملکردهای مغزی خود به صورت کامل آگاه شوند، میتوانند آن را درک کرده، کنترل کنند و از طریق تنظیم دوباره، اختلالات و مشکلات خود را درمان کنند. در نوروفیدبک، با قرار دادن سنسورهایی بر روی مغز و ثبت لحظه به لحظه عملکرد آن، الگویی را ایجاد میکنند تا بتوانند مشکلاتی که وجود دارد را بهتر درک کنند.
با توجه به اینکه تمامی عادتها، رفتار و احساسات، همه دارای امواج به خصوصی هستند که تماما قابل شناسایی میباشند،در روش نوروفیدبک با سنسورهایی که بر روی مغز شما قرار داده میشوند، با دادن بازخود عصبی به فرد و سپس ثبت امواج EEG یا امواج نوار مغز، فعالیت او به شکلی واضح ترسیم میشود. در نهایت، پس از آنالیز و تحلیل در سیستم، نتیجه آن بر روی صفحه نمایش به درمانگر و خود فرد نمایش داده میشود.
در واقع، نوروفیدبک راهی برای آموزش دادن مغز است که در این روش، مغز با فعالیتهای خود میآموزد که چگونه عملکرد بهتری داشته باشد. تلاش نوروتراپیست در این است که الگوی امواج مغز را بهبود دهد و آن را به الگوی مناسبتری تبدیل کند. برای اینکه بتوانیم این روش را بهتر درک کنیم، خوب است که با امواج مغزی خود بیشتر آشنا شویم.سلولهای مغزی برای اینکه بتوانند با یکدیگر ارتباط بگیرند، باید از طریق پالسها یا ضربات الکتریکی با یکدیگر اتصال پیدا کنند.
نحوه انجام نوروفیدبک چگونه است؟
متوجه شدیم که نوروفیدبک، با شناسایی امواج مغز و بازخوردهای عصبی آن انجام میشود و هدف آن نیز درمان بیماریها و اختلالات روانی بدون مصرف دارو و از طریق آموزش مغز فرد است؛ اما سوال مهمی که ذهن مراجعین را درگیر میکند این است که نحوه انجام نوروفیدبک چگونه است و داری په چه مراحلی میباشد؟
قبل از شروع جلسات نوروفیدبک، درمانگر یا نوروتراپیست شرح حال بیمار را بررسی میکند و در طی جلسات نوروفیدبک، بیمار در مکانی آرام و بدون سر و صدا بر روی صندلی راحتی مینشیند و پس از اتصال دو عدد الکترود به گوشهای سمت راست و چپ و یک الکترود به سر بیمار در جای مناسب، با توجه به نوع بیماری، از بیمار خواسته میشود که کاملا آرام باشد و به صفحه مانیتوری که در مقابلش قرار دارد توجه کند.
نوروتراپیست با رصد امواج مغزی و فعالیتهای آن، آنچه که مغز انجام میدهد با آنچه که فرد میخواهد انجام دهد را مقایسه میکند. زمانی که مغز پیشرفت میکند و به وضعیت مورد نظر نزدیکتر میشود توسط یک بازخورد یا فیدبک مثبت پاداش داده میشود. این بازخورد مثبت به صورت یک موسیقی، بازی یا فیلم خواهد بود. در همین راستا، هرچه که فعالیت مغز به وضعیت مطلوب نزدیکتر شود با پاداشهای بیشتری رو به رو میشود و هرچه که از وضعیت مطلوب دورتر شود، فیلم و موسیقی کمتری را دریافت میکند. مغز نیز مانند عضلات بدن با انجام این تمرینات، تقویت میشود. نوروفیدبک نیز مانند هر روش تمرینی و آموزشی دیگری، به تعداد جلسات مداوم و گذر زمان نیاز دارد.
در واقع، این امواج مغزی که از بیمار گرفته میشود به صورت یک فیلم یا بازی بر روی صفحه نمایش نشان داده میشود. در این حالت، کنترل پخش فیلم یا انجام بازی باید بدون دخالت دست و تنها با امواج مغزی فرد صورت گیرد. با این روش، فرد با توجه به پیشروی مراحل بازی یا توقف نمودن آن، گرفتن یا از دست دادن پاداش و به صورت کلی تغییرات بوجود آمده، به شرایط امواج مغزی خود واقف میشود و در صورت نامطلوب بودن شرایط، برای اصلاح آن تلاش میکند.
بیماریهای قابل درمان با نوروفیدبک
روش درمان با نوروفیدبک یک روش مدرن و بروز روانشناسی است که برای درمان انواع اختلالات روانی شامل استرس و اضطراب، وسواس، بیش فعالی، افسردگی، اعتیاد، پانیک و اختلالات خواب و… استفاده میشود. تاثیر درمانی نوروفیدبک در بهبود این بیماریها و اختلالات روانی بسیار زیاد و قابل توجه بوده است؛ اما برای درمان انواع اختلالات روانی با نوروفیدبک تشخیص پزشک لازم و ضروری است. در ادامه لیستی از بیماری های قابل درمان با نوروفیدبک را مشاهده میکنید.
استفاده از نوروفیدبک هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مناسب و بی عارضه میباشد؛ اما بهترین شرایط سنی برای انجام درمان با نوروفیدبک در کودکان از سنین بالاتر از 5، 6 سال است. همچنین این شرایط سنی برای درمان اختلالات بیش فعالی و ADHD در کودکان بسیار مناسب است. این روش نوین درمانی، در مراکز تخصصی درمان نوروفیدبک و لورتا نورفیدبک توسط نوروتراپیستها انجام میشود.
تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان نوروفیدبک
تعداد جلسات درمان با نوروفیدبک در افراد مختلف، متفاوت است و به میزان همکاری فرد، نوع بیماری و شدت بیماری(که با انجام تست نقشه رنگی مغز قابل بررسی است)، بستگی دارد. به صورت کلی تعداد جلسات درمانی با نورفیدبک از 25 جلسه الی 70 جلسه متغییر میباشد. مدت زمان هر جلسه نوروفیدبک بین 35 الی 45 دقیقه با توجه به شرایط مختلف افراد، متغییر است.
تعداد جلسات توصیه شده در هفته حداقل 2 بار و حداکثر 4 بار میباشد. باید در نظر داشت برای قطع جلسات درمانی نوروفیدبک باید به صورت تدریجی فاصله جلسات را کم کرد و به محض از بین رفتن علائمهای بیماری درمان را قطع نکنیم؛ زیرا ممکن است پس از مدتی دوباره بیماری عود کند، زیرا درمان با نوروفیدبک نوعی یادگیری کاملا واضح است که هر چه تکرار و تمرین بیشتر باشد یادگیری نیز بهتر و پایدارتر خواهد بود .
هزینه نوروفیدبک و شرایط بیمههای درمانی
هزینه هر جلسه نوروفیدبک در مراکز مختلف بین 300 هزار تومان تا یک میلیون متفاوت است، که هزینه هر جلسه نوروفیدبک در مرکز تخصصی روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات، مجهزترین و بروزترین مرکز نوروفیدبک در شیراز، 240 هزارتومان است. هزینه نوروفیدبک تحت پوشش بیمههای درمانی از جمله بیمههای تکمیلی، بانکها ، نیروهای مسلح، شرکت نفت و گاز و … میباشد .
انواع روشهای درمان با نوروفیدبک
نوروفیدبک میتواند بیماریهای متنوعی را درمان کند و با ایجاد تغییری کوچک در دستگاه بیوفیدبک روش درمان بیماریها را تغییر دهد. برای هر نوع روش درمان الکترودهای متصل به پوست به دنبال فرکانسهای مغزی خاصی هستند؛ این فرکانسها که سرعت انتشار امواج مغزی آنها را تعیین میکند واکنش افراد در موقعیتهای مختلف را نشان میدهند. فرکانسها انواع عملکردها و واکنشهای مغز را نشان میدهند و نوروفیدبک با تاثیر بر روی آنها منجر به بهبود انواع بیماریها میشود.
نوروفیدبک فرکانس یا قدرت
نوروفیدبک فرکانس یا قدرت پرکاربردترین نوع نوروفیدبک است که به آن نوروفیدبک سطحی نیز میگویند. در روش نوروفیدبک سطحی یا فرکانس معمولا 2 تا 4 الکترود سطحی به نواحی مشخصی از سر متصل میشوند. نوروفیدبک سطحی برای تغییر دامنه یا سرعت امواج مغزی که منجر به درمان ADHD، اضطراب و بیخوابی میشود مورد استفاده قرار میگیرد.
نوروفیدبک بالقوه آهسته قشر مغز
یک نوع دیگر نوروفیدبک، نوروفیدبک بالقوه آهسته قشر مغز یا کورتیکال (SCP-NF) است. روش درمانی نوروفیدبک بالقوه آهسته قشر مغز برای کمک و درمان افراد مبتلا بهADHD ، صرع و میگرن مورد استفاده قرار میگیرد. این روش درمانی یکی از روشهای درمانی نوین است که برای جایگزینی راهحلها و روشهای درمانی با دارو مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم نوروفیدبک کم انرژی
نوروفیدبک کم انرژی یا (LENS) نوعی از نوروفیدبک است که نیازی به تلاش آگاهانهای از جانب بیمار ندارد. در این روش در حالی که بیماری با چشمان بسته و بدون هیچ تحرکی است الکترودهای دستگاه را به قسمتهایی که فعالیت مغز کم نشان داده میشود متصل میکنند و سپس الکترودها فرکانسهای میدان مغناطیسی بسیار پایینی را از خود ساطع میکنند که منجر به تغییر عملکرد مغز میشود. این نوع نوروفیدبک برای درمان آسیبهای مغزی، ADHD، بیخوابی، فیبرومیالژیا، سندرم پای بیقرار، اضطراب، افسردگی و خشم استفاده میشود. نوروفیدبک کم انرژی علاوه بر بیش فعالی برای افراد با انرژی کم نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
دیگر کاربردها و فواید نوروفیدبک
نوروفیدبک گاها برای اهداف غیرپزشکی نیز استفاده میشود. میتوان از نوروفیدبک برای ایجاد آرامش ذهنی و انجام مراقبه نیز کمک گرفت. برای مثال؛ هنرمندانی که به دنبال ایجاد پیشرفت و عملکرد بالاتر در حوزه کاری خود هستند، گاها از این روش کمک میگیرند تا بتوانند فضایی خلاقتر و آرام را در ذهن خود بوجود آورند. علاوه بر هنرمندان، مدیران تجاری و حتی ورزشکارانی که قصد دارند تا تمام تمرکز خود را معطوف کار کنند و برای رسیدن به اوج از تمامی پتانسیل مغز خود استفاده کنند، برای بهبوددهی عملکرد مغز از روش نوروفیدبک استفاده میکنند. فرقی نمیکند که شما در چه حالتی هستید و فعالیتهای مغزی شما به چه صورت است، در هر صورت به شما کمک میکند تا الگوهای سالمتری را دنبال کنید.
عوارض جانبی درمان با نوروفیدبک
این روش درمانی کاملا بدون خطر و عوارض جانبی است و هیچ نگرانی در زمینه استفاده از این روش وجود ندارد. تاکنون هیچ موردی درون حوزه عوارض جانبی و خطرات نوروفیدبک ثبت نشده است و شایان ذکر است که بدانید، الکترودهایی که جهت ثبت امواج مغزی بر روی پوست سر فرد قرار میگیرند، غیرتهاجمی هستند. همچنین، در این روش از هیچ دارو و ماده شیمیایی استفاده نمیشود، در نتیجه این روش درمانی کاملا بی خطر و بدون عارضه خواهد بود. البته ممکن است در مواردی لازم به استفاده از دارو برای فرد باشد؛ اما این موضوع به هیچ عنوان دارای عارضه و ساید افکت نخواهد شد.
بهترین مرکز نوروفیدبک در شیراز
نوروتراپی به عنوان یک روش درمانی روانشناسی، در درمان بیماریها و اختلالات روانی بسیاری کاربرد دارد. نوروتراپی شامل دو روش نوروفیدبک و تحریک الکتریکی مغز میباشد که باید توسط متخصصان نوروتراپی انجام شود. لازم به ذکر است که درمان با نوروفیدبک حتما باید توسط متخصص نوروتراپیست و یا همان درمانگر انجام شود، زیرا نحوه استفاده از دستگاه نوروفیدبک و نحوه درمانی آن متخصص است. در مرکز تخصصی روانشناسی و لورتانوروفیدبک بیات به عنوان بروزترین و مجهزترین مرکز نوروفیدبک در شیراز، با بیش از 12 سال سابقه، کادر درمانی متخصصی در حال ارائه بهترین و باکیفت ترین خدمات نوروتراپی هستند.
نتیجه گیری
در صورتی که قصد استفاده از روش درمان با نوروفیدبک را دارید، میتوانید به مرکز درمان نوروفیدبک مراجعه نمائید و جهت تعیین وقت نزد بهترین متخصصان در این زمینه، اقدام نمائید. مرکز روانشناسیی و نوروفیدبک بیات به صورت اختصاصی بر روی روش نوروفیدبک درمانی فعالیت میکند و بیماریها و اختلالات روانی مختلف در این مرکز درمانی توسط نوروفیدبک مورد درمان قرار میگیرد. دکتر حسین بیات موسس این مرکز روانشناسی نوروفیدبک را یکی از روشهای برتر درمانی میدانند و با استفاده از آن بیماران زیادی را درمان کردهاند. تجربیات و نظرات در مورد نوروفیدبک را با ما در همین صفحه به اشتراک بگذارید.
سئوالات متداول
1- نوروفیدبک درمانی چیست؟
نوروفیدبک، با قرار دادن سنسورهایی بر روی مغز و ثبت لحظه به لحظه عملکرد آن، الگویی را ایجاد میکنند تا بتوانند مشکلاتی که در مغز وجود دارد را بهتر درک کنند و با افزایش کنترل افراد بر روی مغز خود آنها درمان کند.
2- آیا انواع بیماریهای وسواس گونه با این روش مدرن قابل درمان است؟
بله، انواع وسواس فکری و عملی با نوروفیدبک قابل درمان است.
3- آیا تاثیر نوروفیدبک بر روی کودکان و بزرگسالان یکسان است؟
خیر. نوروفیدبک بر روی کودکان تاثیر بیشتری دارد به همین دلیل بیشتر برای سنین پایینتر و کودکان انجام میشود و مشکلاتی نظیر بیش فعالی و مشکلات خلقی کودکان را هدف قرار میدهند.
4- نوروفیدبک کم انرژی برای درمان چه بیماریهایی مورد استفاده قرار میگیرد؟
این نوع نوروفیدبک برای درمان آسیبهای مغزی، ADHD، بیخوابی، فیبرومیالژیا، سندرم پای بیقرار، اضطراب، افسردگی و خشم استفاده میشود. نوروفیدبک کم انرژی علاوه بر بیش فعالی برای افراد با انرژی کم نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
۷ thoughts on “هزینه درمان با نوروفیدبک”
تهمینه موسوی گفته:
کودک من دچار بیش فعالی است آیا با نوروفیدبک قابل درمان است؟
کودک من دچار بیش فعالی است آیا با نوروفیدبک قابل درمان است؟
برای درمان افسردگی از کدام نوع نوروفیدبک میتوان استفاده کرد؟
آیا اختلال اوتیسم با نوروفیدبک قابل کنترل است؟
چند جلسه نوروفیدبک میتونه وسواس شست و شو رو از بین ببره؟
چطوری نوبت میتونم بگیرم
سلام جناب دکتر من یه پسر ۶ساله دارم که پرخاشگره و مشاوره هم میره بنظرتون نوروفیدبک میتونه کمک کنه که پرخاشگر نباشه ؟
سلام من ۱۰ جلسه نوروفیدبک استفاده کردم برای تقویت حافظه اخه حواس پرتی گرفته بودم و واقعا تو همین ۱۰ جلسه از نتیجه راضی هستم