درمان خجالتی بودن میتواند به افراد کمک کند تا بهترین نوع رابطه را در بزرگسالی برقرار کنند و اعتماد به نفس بالایی داشته باشند. خجالتی بودن و کمرویی میتواند ارثی باشد اما درصد بیشتری به دلیل تربیت والدین ایجاد میشود. افراد خجالتی توانایی تصمیم گیریهای بزرگ و کوچک زندگی خود را ندارند و احتمال ابتلا به افسردگی در این افراد زیاد است. در ادامه 3 روش برتر برای درمان کمرویی را مورد بررسی قرار میدهیم.
شناسایی افراد خجالتی و کمرو
انسانها ویژگیهای متفاوتی دارند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند؛ یکی از این ویژگیها خجالتی بودن است. افراد خجالتی در برقراری ارتباط با دیگر افراد مهارت کافی ندارند و به دشواری میتوانند ارتباط برقرار کنند. خجالتی بودن در هنگام ارتباط با دیگران و محیطهای نا آشنا ایجاد میشود و فرد به دلیل عدم توانایی برقرار کردن ارتباط احساس ناراحتی و عصبانیت میکند. خجالتی بودن و کم رویی اگر به صورت افراطی و شدید باشد؛ مشکلات زیادی را برای فرد در زندگی و کار ایجاد میکند و حتی اعتماد به نفس او را نیز ضعیف میکند.
معنای دیگر خجالتی بودن، کم رویی است و کم رویی به معنی توجه بیش از حد و افراطی به خود و ناتوانی در برقراری و رو به رو شدن با افراد دیگر است. افراد خجالتی معمولا گوشه گیر هستند و انزوا را به بودن در جمع ترجیح میدهند. خجالتی بودن اعتماد به نفس افراد را کاهش میدهد و باعث میشود افراد از انجام کاری جدید یا قرار گرفتن در یک موقعیت جدید دوری کنند؛ زیرا چنین موقعیتهایی در آنها استرس ایجاد میکند.
علت خجالتی بودن
کمرویی به دلایل مختلفی ایجاد میشود که وراثت یکی از این دلایل است. حدود 15 درصد از نوزادان با تمایل کم رویی متولد میشوند و اگر شرایط تربیت به شکل صحیح نباشد احتمال خجالتی بودن فرد زیاد است. با اینکه خجالتی بودن و کمرویی میتواند ژنتیکی باشد ولی اعتقاد بر این است که بیشتر کودکان خجالتی به دلیل تعامل با والدین دچار کمرویی و خجالت میشوند.
والدینی که بیش از حد مستبد و یا بیش از حد محافظه کار هستند باعث خجالتی شدن فرزندشان میشوند. افرادی که در بچگی اجازه تجربه کردن اتفاقات مختلف را ندارند و از انجام هرگونه بازی و قرار گرفتن در جمع بزرگتری از بچهها منع میشوند؛ مهارتهای اجتماعی آنها رشد نمیکند و برقراری ارتباط برای آنها سخت است.
تشخیص کمرویی با شناسایی علائم آن
درمان کمرویی و خجالتی بودن با شناسایی علائم کمرویی امکان پذیر است. بیشتر کودکان خجالتی تشخیص داده نمیشوند؛ زیرا در سنین پایین هیچگونه نشانه یا مشکلی را نشان نمیدهند. برای اینکه بتوان افراد خجالتی را در سنین پایین شناسایی کرد نیاز است که از فردی متخصص کمک گرفته شود.
فرد درمانگر با درگیر کردن کودک با فعالیتهای گروهی میزان خجالتی بودن او را ارزیابی میکند و در صورت شدید بودن راههای درمان خجالتی بودن را به کار میگیرد. در ادامه برخی نشانههای افراد خجالتی را بررسی میکنیم؛ که البته امکان دارد در همهی افراد خجالتی مشاهده نشود.
ضعف در تصمیم گیری
افرادی که خجالتی و کمرو هستند اعتماد به نفس کمی نیز دارند و در تصمیم گیری برای مسائل کوچک و بزرگ خود دچار مشکل هستند. افراد خجالتی در هنگام تصمیم گیری به جای توجه به نیاز و علاقه خود بیشتر واکنش دیگران را در نظر میگیرند.
ساکت بودن در جمع
افراد خجالتی در تنهایی خود بسیار پرحرف هستند؛ ولی با قرارگیری در جمع سکوت میکنند و نمیتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. ساکت بودن یکی از ویژگیهای مهم و بارز افراد خجالتی است.
استرس همراه همیشگی افراد خجالتی
استرس داشتن یکی از ویژگیهای همیشگی افراد خجالتی است. این استرس باعث میشود آرامش ذهنی این افراد کاهش پیدا کند و حاضر نباشند در موقعیتهای جدید که استرس زیادی را به همراه دارد، حضور پیدا کنند. استرس در افراد خجالتی میتواند به شکل لکنت زبان، لرزش دست و صدا و عرق کردن خود را نشان میدهد.
استرس در افراد خجالتی میتواند منجر به ایجاد بیماریهای دیگری شود و سلامت فرد را به خطر بیاندازد؛ به همین دلیل درمان استرس و اضطراب با نوروفیدبک که یکی از روشهای برتر درمانی است میتواند به افراد خجالتی در کنترل استرس خود کمک کند.
احساس تنهایی کردن
افراد خجالتی احساس تنهایی زیادی میکنند و به دلیل اینکه نمیتوانند با افراد دیگر به خوبی ارتباط برقرار کنند؛ فکر میکنند فقط آنها این احساس را تجربه میکنند. در صورت عدم درمان کمرویی و خجالتی بودنف این تنهایی میتواند باعث افسردگی، انزوا، غم و ناراحتی در افراد شود.
درمان خجالتی بودن
درمان خجالتی بودن نیاز به تمرین زیاد دارد و منجر به افزایش اعتماد به نفس میشود. خجالتی بودن میتواند بر روی روابط اجتماعی فرد در مدرسه، محل کار و در جامعه تاثیر بدی بگذارد؛ به همین دلیل درمان آن ضروری و مورد نیاز است.برای اینکه بتوان خجالتی بودن و کمرویی را درمان کرد بهترین راه مراجعه به یک فرد متخصص و روانشناس است؛ این افراد با آموزش تکنیکهایی از فرد خجالتی میخواهند که با خجالت و کمرویی خود مبارزه کند. انجام تکنیکهای ریلکسیشن، صبر و آرامش در طول روند درمان بسیار حائز اهمیت است.
برقراری ارتباط با دیگران برای درمان خجالتی بودن
شرکت کردن در مکالمات و برقراری ارتباط با افراد جدید برای افراد خجالتی بسیار سخت است؛ ولی تلاش برای برقراری چنین مکالماتی میتواند بسیار به او کمک کند. افراد کمرو میتوانند با چند قدم ساده سعی در ایجاد چنین مکالماتی داشته باشند و خجالت و کمرویی را کنار بگذارند. استفاده از چند عبارت ساده برای شروع مکالمات مانند این غذا خوشمزه بود یا لباسات چقد قشنگه میتواند استرس و اضطراب افراد خجالتی را کم کند.
سرگرمیهای مورد علاقه خود را شناسایی کنید
فعالیتها و سرگرمیهای مورد علاقه خود را شناسایی کنید و در آنها شرکت کنید. برای اینکه بتوانید استرس و ا ضطراب خود را کنترل کنید و اضطراب اجتماعی خود را کنترل کنید میتوانید فعالیتهایی مانند یوگا، نقاشی و باغبانی را انتخاب کنید و به صورت فردی یا گروهی در این فعالیتها شرکت کنید. تحقیقات نشان داده تمرکز بر روی یک فعالتی میتوان منجر به رشد سلامت روان شما شود و روند درمان خجالتی بودن را تسریع بخشد.
مراجعه به روانشناس
همان طور که اشاره شد مراجعه به روانشناس میتواند کمک زیادی به افراد خجالتی و کمرو کند. مراجعه به مشاوره فردی زمان خاصی ندارد و افراد کودک و بزرگسال میتوانند برای درمان کمرویی خود از این افراد کمک بخواهند. روانشناس به شما این اجازه را میدهد تا به دور از قضاوت شدن شنیده شوید و به دلیل اینکه جلسات مشاوره بر پایه گفت و گو است بهترین تمرین برای افراد خجالتی محسوب میشود.
درمان خجالتی بودن بدون شک به بالا رفتن سطح کیفیت زندگی افراد کمک میکند و جلوی ابتلای این افراد به دیگر بیماریهای روانی را نیز میگیرد. دکتر حسین بیات در کلینیک روانشناسی خود انواع خدمات مشاوره را برای کودکان و بزرگسالان ارائه میدهد و توسعه فردی را یکی از مهمترین عوامل کمک کننده به سلامت روان میداند. با مراجعه به صفحه تماس با ما میتوانید فرم مراجعه به انواع مشاوره مانند مشاوره کودک و نوجوان را پر کنید و با مشاوران ما در ارتباط باشید.