نا امیدی یکی از احساسات طبیعی است که در هر انسانی میتواند به وجود بیاید؛ ولی درصورتی که ماندگار شود میتواند منجر به ایجاد انواع اختلالات روانی مانند افسردگی و استرس مزمن شود. علت ایجاد نا امیدی انتظارات بالایی است که فرد از خود دارد و درصورتی که به آن نرسد احساس یاس میکند. برای اینکه بتوان این احساس را درمان کرد میتوان از تکنیکهای مختلفی مانند افزایش عزت نفس استفاده کرد.
نا امیدی چیست؟
نا امیدی یا یاس به عنوان یک حس به معنی احساس پشیمانی و اندوه ناشی از نرسیدن و فقدان است. یاس معمولا یک احساس بسیار قوی است که باعث میشود فرد غمگین شود و بر نحوهی درک فرد از خود، دیگران، شرایط شخصی و جهان تاثیر منفی بگذارد. این حس میتواند در اثر از دست دادن یک فرد عزیز یا تغییر در موقعیت و شرایط زندگی مانند از دست دادن خانه، یک رابطه عاطفی، موقعیت شغلی، بیماری یا وضعیت بد تحصیلی ایجاد شود.
احساس نا امیدی همانطور که گفته شد میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و پاسخ هر فرد نیز نسبت به آن میتواند متفاوت باشد. این احساس معمولا باعث ایجاد دیدگاه منفی نسبت به آینده میشود و علاقه فرد نسبت به موضوعات مهم و فعالیتهای زندگی را از بین میبرد. احساس یاس با ناتوانی، درماندگی، افسردگی و انزوا همراه است و بر روی سلامت جسمی و روانی تاثیر گذار است.
علت ایجاد احساس یاس
برای اینکه بتوان یاس را در افراد مختلف درمان کرد باید علت ابتلای این افراد به این احساس را شناسایی کرد. نا امیدی به دلیل عدم هماهنگی بین احساسات، افکار و انتظارات آنها با واقعیت ایجاد میشود. یاس میتواند نشانهای از انواع بیماریهای روانی باشد یا در شرایطی که فرد اتفاقات ناخوشایندی را تجربه میکند ایجاد شود.
برخی از نا امیدیها قابل پیشبینی هستند؛ با شناسایی این نوع از احساس یاس و و برخورد مناسب با آن میتوان از رخ دادن آن جلوگیری کرد. اجساس نا امیدی مزمن میتواند به دلیل الگوی فکری نادرست و ناسالم ایجاد شود و درصورتی که این الگوی فکری از بین ببرد احساس یاس نیز از بین خواهد رفت.
آیا ارتباطی بین نا امیدی و بیماریهای روانی وجود دارد؟
همان طور که اشاره شد احساس یاس زمانی ایجاد میشود که فرد انتظارات بیش از حد و غیرمعمولی داشته باشد و نتواند به آن برسد. نا امیدی یک حس معمولی در انسان است و با مدیرت درست میتوان آن را کنترل کرد؛ ولی درصورتی که به آن رسیدگی نشود و ادامه دار شود میتواند باعث ایجاد اختلال در سلامت جسمی و روانی فرد شود.
یاس یکی از نشانههای مهم اکثر اختلالات روانی مانند افسردگی، استرس و اضطراب، اختلال دو قطبی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلالات خوردن و افکار خودکشی است. معمولا افرادی که حس یاس را برای مدت زمان طولانی تجربه میکنند به افسردگی مبتلا میشوند و این حس میتواند باعث ایجاد افکار خودکشی در این افراد شود.
درمان احساس نا امیدی
برای درمان نا امیدی به ریشهیابی و یافتن علت این احساس نیاز است. نا امیدی میتواند یکی از نشانههای اصلی افسردگی یا استرس مزمن باشد و درصورتی که این اختلالات روانی تحت درمان قرار بگیرد؛ یاس نیز کاهش مییابد. اگر نشانههای این حس را در خود یا اطرافیان احساس میکنید بهترین کار مراجعه به روانشناس و فرد متخصص است. روانشناس درصورت تشخیص اختلالات روانی مانند افسردگی و استرس مزمن روند درمانی را آغاز میکند و باعث کاهش نشانههای نا امیدی میشود.
معمولا افراد با مراجعه به روانشناس و دریافت تکنیکهای مقابله با نا امیدی میتوانند این احساس را درمان کنند. یکی از مهمترین تکنیکهای که روانشناسان به افرادی که احساس یاس را تجربه میکنند پیشنهاد میدهند؛ افزایش و تقویت عزت نفس است زیرا بسیار بر روی این حس تاثیر دارد. علاوه بر روان درمانی روشهای دیگری مانند دارو درمانی و استفاده از دستگاه درمانی نیز برای افراد نا امید مورد استفاده قرار میگیرد.
جهت مطالعه بیشتر:
روان درمانی
روشهای روان درمانی متفاوتی وجود دارد که برای درمان نا امیدی مورد استفاده قرار میگیرد. روش شناخت درمانی و تکنیک تحمل پریشانی دو نوع از روشهای روان درمانی هستند که این حس را درمان میکنند. تکنیک تحمل پریشانی یکی از روشهای درمانی شناختی رفتاری است. در این روش درمانگر به فرد آموزش میدهد چگونه دربرابر ناراحتیها و اتفاقات ناخوشایند ایستادگی کند و این مهارت را رشد دهد.
در روش شناخت درمانی افکار منفی فرد هدف قرار میگیرد و فرد باید درمورد این افکار با درمانگر خود صحبت کند. معمولا افراد نا امید در برابر این روش مقاومت میکنند؛ اما زمانی که اعتماد کافی را پیدا کرده و با روانشناس خود صحبت کنند؛ روانشناس میتواند با آموزش تکنیکهای مختلف مشکل یاس و نا امیدی فرد را برطرف کند.
دارو درمانی
اگر نا امیدی بهعنوان یکی از نشانههای بیماریها و اختلالات روانی دیگر مانند افسردگی شناسایی شود؛ دارو درمانی میتواند یکی از روشهای درمان این حس باشد. دارو درمانی بی شک یکی از برترین راههای درمانی برای انواع اختلالات روانی است؛ اما مشکل این روش درمانی عوارضی است که میتواند داشته باشد. عوارضی مانند چاقی و خواب آلودگی میتواند در دارو درمانی ایجاد شود.
استفاده از دستگاه درمانی
یکی دیگر از روشهای درمانی که برای یاس استفاده میشود استفاده از دستگاههای درمانی مانند RTMS و تحریک الکتریکی مغز یا TDCS است. این روشهای درمانی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا هستند و یکی از روشهای بدون عارضه و با ماندگاری و اثربخشی بالا هستند.
نا امیدی احساس معمولی است اما درصورتی که ادامه پیدا کند مشکلات جسمانی و روانی متفاوتی را برای فرد ایجاد میکند؛ به همین دلیل درمان آن ضروری است. روشهای درمانی مختلفی که وجود دارد با توجه به اینکه علت ایجاد نا امیدی چیست مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه بتوان بهترین روش را انتخاب کرد مراجع به روانشناس خوب و با تجربه میتواند بسیار کمک کننده باشد.
دکتر حسین بیات روانشناس بالینی یکی از روانشناسان باتجربه و برتر در شیراز هستند که در کلینیک روانشناسی خود بیماران زیادی را تحت درمان قرار دادهاند. در کلینیک روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات به روزترین روشهای درمانی مانند نوروفیدبک و تحریک الکتریکی مغز مورد استفاده قرار میگیرد. درصورتی که میخواهید برای رزرو وقت در این کلینیک اقدام کنید میتوانید به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.
سئوالات متداول
1_ نا امیدی چیست؟
نا امیدی یا یاس به عنوان یک حس به معنی احساس پشیمانی و اندوه ناشی از نرسیدن و فقدان است.
2_ آیا ارتباطی میان یاس و اختلالات روانی وجود دارد؟
یاس یکی از نشانههای مهم اکثر اختلالات روانی مانند افسردگی، استرس و اضطراب، اختلال دو قطبی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلالات خوردن و افکار خودکشی است.
3_ از کدام دستگاهها برای درمان نا امیدی استفاده میشود؟
برای درمان یاس از دستگاههای درمانی مانند RTMS و تحریک الکتریکی مغز یا TDCS استفاده میکنند.
4_ در چه شرایطی از دارو درمانی برای درمان یاس استفاده میشود؟
اگر یاس بهعنوان یکی از نشانههای بیماریها و اختلالات روانی دیگر مانند افسردگی شناسایی شود؛ دارو درمانی میتواند یکی از روشهای درمان این حس باشد.
5_ در روان درمانی برای درمان یاس از چه روشهایی استفاده میشود؟
روش شناخت درمانی و تکنیک تحمل پریشانی دو نوع از روشهای روان درمانی هستند که این حس را درمان میکنند.