کودک درون یکی از ویژگیهای شخصیتی است که در هر انسانی وجود دارد و میتواند آسیب ببیند. درصورتی که کودک درون آسیب ببیند اثرات آن در بزرگسالی بر روی کار، زندگی و روابط افراد آشکار میشود و میتواند منجر به ایجاد بیماریهای جسمی و روانی شود. درمان کودک درون امکان پذیر است و برای اینکه تحقق یابد نیاز به توجه و محبت کافی از طرف شما دارد. در ادامه با ویژگی کودک درون آسیب دیده و راههای درمان آن آشنا میشویم.
آشنایی با درمان کودک درون
کودک درون شکلی از خود فرد است که ریشه در خاطرات و تجربیات کودکی دارد. همهی افراد با کودک درون خود در ارتباط نیستند ولی اگر با مشکلی مواجه شوند برای پیدا کردن ریشه و درمان آن باید با کودک درون خود ارتباط برقرار کنند. این بخش از شخصیت افراد با توجه به تجربیاتی که در دوران بچگی داشته است میتواند دارای ویژگیهای منفی یا مثبت باشد.
فردی که در دوران بچگی آسیب دیده است زخمهای خود را در کودک درون خود حمل میکند و اگر با آن روبهرو نشود و این بار روانی را با خود حمل کند؛ میتواند باعث ایجاد بیماریهای روانی، بیماریهای جسمی و مشکلات در رابطه بشود. در جامعه امروزی معمولا این ویژگی سرکوب میشود و باعث میشود بزرگسالان از نظر عاطفی و روانشناختی رشد کافی را نداشته باشند.
زمانی که به بلوغ میرسیم به دلیل استرسهای دوران بزرگسالی که شامل پول، روابط و کار میشود ارتباط افراد با کودک درون خودشان از بین میرود و این میتواند منجر به ایجاد مشکلات متعدد شود. درمان کودک درون با برقراری ارتباط درست با آن امکان پذیر است.
کودک درون چگونه آسیب میبیند؟
انسانها در زمان کودکی ترس و نگرانیهای زیادی را تجربه میکنند و اگر افراد مناسبی را در کنار خود نداشته باشند تا در برابر این ترسها بجنگد؛ شخصیت، احساسات و ذهن آنها آسیب میبیند. بیشتر اوقات افراد بزرگسال به ویژه در فرایند آموزش به کودکان باعث ایجاد مشکلات و آسیبهای روانی در آنها میشوند و این آسیبها اگر شناسایی و درمان نشود بیتشر مشکلات را در بزرگسالی ایجاد میکند.
مشکلات زیادی میتواند باعث رنجش کودک درون شود مانند:
- از دست دادن یکی از نزدیکان( مانند والدین)
- بیماری و درد طولانی مدت
- خشونت خانگی
- سو استفاده جنسی از کودک
- سو استفاده عاطفی از کودک
- بیماری روانی و اعتیاد اعضای خانواده
- بلایای طبیعی
- مهاجرت و پناهنده بودن
جهت مطالعه بیشتر:
ویژگیهای کودک درون آسیب دیده
برای اینکه کودک درون خود را شناسایی کنید و بتوانید درمان کودک درون را درصورتی که آسیب دیده است آغاز کنید باید با نشانههای کودک درون آسیب دیده آشنا شوید. افرادی که کودک درون آسیب دیده دارند معمولا احساسات خود را پنهان میکنند و نمیگذارند بقیه اشکها یا عصبانیت آنها را ببینند. این افراد احساس میکنند به تنهایی با ارزش نیستند و حتما نیاز دارند در موفقترین حالت خود باشند تا ارزشمند دیده شوند.
افرادی که کودک درون آسیب دیده دارند معمولا میخواهند همه را از خود خوشحال و راضی نگهدارند و برای اینکه روابط خود را حفظ کنند تلاش زیادی میکنند. این افراد معمولا در گرفتن تصمیمات بزرگ زندگی خود ناتوان هستند به دلیل اینکه خود را متکی به فرد دیگر میدانند. این افراد اصلا انتقادپذیر نیستند و نسبت به انتقاد واکنش شدید نشان میدهند.
درمان کودک درون با راهکارهای طلایی
برای آنکه بتوان درمان کودک درون را آغاز کرد ابتدا باید با کودک درون خود ارتباط برقرار کنید. به خود اجازه دهید که احساسات مختلف را تجربه کنید زیرا کودک درون درواقع همان خویشتن عاطفی شماست. بهترین فردی که میتواند باعت درمان این ویژگی شود خود شما هستید. نیازهای کودک درون خود را شناسایی کنید و به خود محبت کنید؛ در این صورت کودک درون شما بهبود پیدا کرده و سلامت روان شما تضمین میشود.
هدف از درمان کودک درون این است که شما بتوانید بیشتر نیازها، رفتارها و محرکهای خود را بشناسید و از لحاظ عاطفی و احساسی رشد کنید. معمولا کودکان به دلیل عدم دریافت محبت، امنیت، اعتماد و احترام کافی آسیب میبینند و در بزرگسالی این آسیبها باعث ایجاد استرس و اضطراب و خشم میشود. در ادامه چند راهکار برای درمان کودک درون را بررسی خواهیم کرد.
- کودک درون خود را انکار نکنید: برا اینکه بتوانید کودک درون را بهبود دهید اولین قدم این است که آن را انکار نکنید.
- احساسات خود را سانسور نکنید: بگذارید احساسات شما در لحظه خود را نشان دهند و برای اینکه احساسات عمیقی دارید حس بدی نداشته باشید.
- در موسیقی غرق شوید: آهنگ مورد علاقه خود را پخش کنید و عمیقا به آن گوش دهید.
- طبیعت آرامش دهنده است: در طبیعت قرار بگیرید و از دیدن درختان، گلها و آسمان لذت ببرید.
- بازی کنید: یکی از راههایی که میتواند باعث ایجاد بیشترین ارتباط بین شما و کودک درونتان شود این است که بازیهایی که در کودکی به آن علاقه داشتید را انجام دهید.
- نقاشی بکشید: یکی از موضوعاتی که در روانشناسی کودکان بسیار مهم است نقاشی کشیدن است. میتوانید با نقاشی کشیدن احساسات و چیزی که در ذهنتان اتفاق میافتد را نشان دهید.
- با کودک درون خود صحبت کنید: یکی از راههایی که میتواند باعث درمان مشکلا کودک درون شما شود صحبت کردن با آن است. میتوانید به صورت شفاهی یا کتبی از مشکلاتی که در کودکی تجربه کردهاید صحبت کنید.
- تغییر را بپذیرید: اگر میخواهید در ظاهر و پوشش خود تغییر ایجاد کنید از قضاوت دیگران نترسید و این کار را انجام دهید.
- به کودک درون خود محبت کنید: اگر برخی مواقع نیاز است کار بچگانهای بکنید آن را انجام دهید.
- به الهامات درونی خود گوش دهید: در زمان تصمیم گیری به اعماق خود نفوذ کنید و بهترین تصمیم را بگیرید.
نتیجه گیری
درمان کودک درون با استفاده از روشهای گفته شده تا حد زیادی امکان پذیر است؛ اما اگر فکر میکنید برای برقراری ارتباط با کودک درون خود نیاز به کمک دارید مشاوران باتجربه مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات بهترین نوع خدمات مشاورهای را به شما ارائه میدهند. درمان کودک درون همان طور که گفته شد اهمیت بالایی دارد زیرا اثرات آن بر روی زندگی افراد در بزرگسالی غیرقابل انکار است.
دکتر حسین بیات کودک درون سالم و شاد را یکی از ویژگیهای زندگی با کیفیت و شاد در بزرگسالی میدانند. درصورتی که شما والدین یک کودک هستید و میخواهید از آسیب احتمالی به کودک درون فرزند خود جلوگیری کنید نیز میتوانید با دریافت جلسات مشاوره خانواده بهترین کمکها را دریافت کنید.
سئوالات متداول
1_ کودک درون چیست؟
کودک درون شکلی از خود فرد است که ریشه در خاطرات و تجربیات کودکی دارد. این بخش از شخصیت افراد با توجه به تجربیاتی که در دوران بچگی داشته است میتواند دارای ویژگیهای منفی یا مثبت باشد.
2_ چه عواملی میتواند باعث ایجاد کودک درون آسیب دیده شود؟
- از دست دادن یکی از نزدیکان( مانند والدین)
- بیماری و درد طولانی مدت
- خشونت خانگی
- سو استفاده جنسی از کودک
- سو استفاده عاطفی از کودک
- بیماری روانی و اعتیاد اعضای خانواده
- بلایای طبیعی
- مهاجرت و پناهنده بودن
3_ هدف از درمان کودک درون چیست؟
هدف از درمان این است که شما بتوانید بیشتر نیازها، رفتارها و محرکهای خود را بشناسید و از لحاظ عاطفی و احساسی رشد کنید.
4_ چه راه درمانی میتواند بیشترین ارتباط بین فرد و کودک درون را ایجاد کند؟
یکی از راههایی که میتواند باعث ایجاد بیشترین ارتباط بین شما و این ویژگی درونی شما شود این است که بازیهایی که در بچگی به آن علاقه بیشتری داشتید را انجام دهید.