آموزش مفهوم زمان به کودکان
آموزش مفهوم زمان به کودکان خیلی مشکل است زیرا بعضی کلمات مانند هفته آینده، پس فردا، چند ماه قبل و چند دقیقه منتظر باش برای کودکان نامفهوم هستند. با گفتن جمله ” نیم ساعت دیگه حرکت میکنیم ” شما کاملا متوجه مدت زمان آن میشوید و برای شما واضح است. در طول این نیم ساعت شما میتوانید آماده رفتن شوید؛ ولی مفهوم این جمله برای یک کودک چهار ساله قابل درک نیست.
برای آموزش مفهوم زمان به کودکان، پدر و مادر نیاز دارند که صبور باشند و با اصولی استاندارد زمان را به کودک خود آموزش دهند؛ برای اینکه به درستی این کار را انجام دهید میتوانید مراجعه به مشاوره کودک و نوجوان را نیز در نظر بگیرید. مشاور کودک و نوجوان میتواند اطلاعات زیادی درمورد چگونگی آموزش به یک کودک و موضوعاتی که باید در سنین مختلف به او آموزش داد؛ در اختیار شما قرار دهد.
یادگیری مفهوم زمان به کودکان میتواند ماهها و سالها طول بکشد. آموزش زمان به کودکان میتواند از 2 سالگی آغاز میشود؛ ولی کودکان از سن 6 سالگی به بعد تازه شروع به یادگیری زمان میکنند و علاقه خود را نشان میدهند.
درک مفهوم زمان در سنین خردسالی
کودکان در دو سال اول زندگی قادر به درک مفهوم زمان به درستی نیستند و مفهوم زمان را تنها با معیارهای فیزیولوژیک انسانی میتوانیم برای آنها بیان کنیم. برای نمونه شب را زمان خوابیدن و صبح را زمان بیدار شدن مثال بزنیم. ما میتوانیم مطابق با سن کودکان و دادن چارچوبهای زمانی و برنامه ریزی دقیق به آموزش مفهوم زمان به کودکان کمک کنیم. بچهها در حال زندگی میکنند و هر لحظه برای آنها تازگی خاصی دارد.
آموزش مفهوم زمان در 3 تا 4 سالگی
برای کودکان سه تا چهار ساله مفهوم زمان بسیار مبهم، گنگ و ناشناخته است، به همین دلیل است که انتظار کشیدن نیز برای این رده سنی کودکان مفهومی ندارد و آنها را بیقرار میکند، زیرا نمیتواند درک کند تا چه مدت زمان قولی که والدین به او دادهاند را میتوانند، به تاخیر بیاندازند.
با رسیدن کودک به این سنین مشاهده میکنیم که کودک همچنان توان درک زمان حال، گذشته و آینده را ندارد، اما در این سن تنها قبل و بعد را میتواند بفهمد؛ برای نمونه اول ناهار را میخوری و بعد بازی میکنی یا اول حمام میکنی و بعد میرویم خانه مادر بزرگ. فردی که به کودکان زمان را آموزش میدهد باید عواطف کودکان را نیز در نظر بگیرد و با بازی و سرگرمی گیرایی مفهوم زمان را افزایش دهد.
آموزش زمان در سنین مهدکودک
به صورت کلی قبل از شش سالگی مفاهیم روز، هفته، ماه و ساعت برای کودک قابل درک نیست، اما زمانی که کودک وارد سن ورود به مهد کودک میشود(پنج الی شش سالگی) کم کم میتواند با مفهوم زمان آشنا شود، حتی کودک فصلها و یا تغییر آنها را میتواند بهتر درک کند. در سن هشت سالگی درک مفهوم زمان برای کودک کامل میشود و بهترین زمان برای آموزش مفهوم زمان به کودکان است.
آیا بی توجهی کودک به زمان نشانه بی ادبی اوست؟
والدین فکر میکنند که کودکانشان نسبت به صحبت آنها و یا پیامهایی که به او میدهند بیتوجه است، اما باید بدانند این موضوع نشانه بیتوجهی آنها نیست، زیرا وقتی به کودک میگوییم عجله کن و او واکنشی نشان نمیدهد، نشانه بی ادبی یا بی توجهی آن نیست، بلکه علت واکنش او درک متفاوت او از مفهوم زمان است. تنها درکی که یک کودک از زمان دارد کلمه” وقتی” است. برای نمونه وقتی که ناهار میخوری زمانی است که پدر از سر کار میآید و در نتیجه کودک تنها مفهوم وقت را می فهمد.