افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی با سطح بالایی از توهم و هذیان روبهرو میشوند؛ تاحدی که نمیتوانند زندگی واقعی را از توهمات خود متمایز کنند. اختلال اسکیزوفرنی روش درمان قطعی و ثابت شدهای ندارد؛ ولی درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک میتواند تا حد زیادی علائم و مشکلات بیماران مبتلا به این اختلال را کنترل کند و باعث ایجاد یک زندگی معمولی برای این افراد شود. درمان با نوروفیدبک برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی که مدت زمان زیادی از دارو درمان و روان درمان استفاده کردهاند و نتایج مورد نیاز را دریافت نکردهاند، مناسب است.
اختلال اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی یک اختلال مغزی است که بر روی تفکر، اعمال و احساسات فرد و درک او از واقعیت تاثیر منفی میگذارد. این اختلال از حادترین و شدیدترین اختلالات روانی است و معمولا افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در برقراری ارتباط مشکل دارند به همین دلیل دچار مشکلات جدی در اجتماع و محیط کار فرد میشوند. اسکیزوفرنی یکی دیگر از اختلالات روانی است که هنوز درمان قطعی برای آن یافت نشده است؛ اما کنترل آن با مراجعه به روانشناس و دریافت روان درمانی و یا درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک امکان پذیر است.
اختلال اسکیزوفرنی میتواند تا حدی پیشرفت کند که فرد توانایی تفکیک واقعیت و خیال را از دست بدهد و دچار توهمات شنیداری و دیداری شود. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی تغییرات ناگهانی در شخصیت و رفتار خود دارند؛ به همین دلیل میتواند با اختلالاتی مانند تعدد شخصیت اشتباه گرفته شود. اسکیزوفرنی به عنوان یکی از 15 بیماری ناتوان کننده در جهان است که معمولا از دوران بلوغ و اوایل 20 سالگی علائم آن نمایان میشود. این اختلال در مردان بیشتر از زنان رخ میدهد.
آشنایی با انواع اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی یک اختلال روانی است که انواع مختلفی دارد و با توجه به علائمی که فرد از خود نشان میدهد نوع اسکیزوفرنی مشخص میشود. عوامل مختلفی بر روی نوع و شدت اختلال اسکیزوفرنی در افراد تاثیر میگذارد. ممکن است یک فرد در طول بیماری به نوعهای مختلفی از اختلال اسکیزوفرنی دچار شود. درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک میتواند علائم انواع اسکیزوفرنی را کنترل و کاهش دهد. برای آشنایی بیشتر با انواع اسکیزوفرنی همراه ما باشید.
- اسکیزوفرنی پارانوئید: شایعترین نوع اسکیزوفرنی است گه در اوایل جوانی و اواخر نوجوانی نمایان میشود و فرد در آن دچار توهم و هذیان میشود.
- اسکیزوفرنی کاتاتونیک: یکی از انواع نادر اسکیزوفرنی، اسکیزوفرنی کاتاتونیک است. این اختلال با حرکات غیرمعمول و ناگهانی همراه است. این رفتارها میتواند بسیار شدید و خشونت آمیز باشد و باعث اختلال در زندگی فرد و اطرافیان او شود.
- شیزوفرنی باقیمانده: درصورتی که فرد سابقه روانپریشی داشته باشد امکان ابتلا به اسکیزوفرنی باقیمانده دارد. این فرد به جای تجربه علائمی مانند هذیان و توهم، علائم دیگری شامل انزوا طلبی، رفتارهای غیرعادی، بیتوجهی به بهداشت و اختلال در انجام وظایف را تجربه میکند.
- اسکیزوفرنی بیتفاوت: در این نوع از اسکیزوفرنی فرد علائمی مانند بیعلاقگی و بیاحساسی را تجربه میکند؛ به همین دلیل اسم این اختلال اسکیزوفرنی بیتفاوت گذاشته شده است.
- شیزوفرنی هبفرنیک: هبفرنیک یا سازمان یافته معمولا در سنین 15 تا 25 سالگی ایجاد میشود. بیمار در این نوع اسکیزوفرنی علائم آشفته و بینظمی از خود نشان میدهد. معمولا افراد مبتلا به هبفرنیک دارای روحیه منزوی و بیتفاوتی هستند.
درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک
نوروفیدبک یکی از روشهای به روز درمانی است که برای افرادی که روشهای مرسوم شامل دارو درمانی و روان درمانی تاثیری بر روی بهبود آنها نداشته است استفاده میشوند. درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک به این صورت است که با استفاده از اتصال الکتروهای دستگاه بیوفیدبک بر روی سر بیمار؛ اطلاعات مورد نیاز را دریافت میکند. بعد از دریافت اطلاعات از امواج مغزی آن را به شکل یک ویدیو یا بازی بر روی نمایشگر نشان میدهد و فرد تلاش میکند تنها با استفاده از امواج مغزی خود فیلم یا بازی را کنترل کند و باعث اصلاح امواج مغزی خود شود.
درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک به صورت 100 درصدی نیست؛ اما این روش باعث بالا بردن کنترل افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی میشود. اثر درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک طولانی مدت است به دلیل اینکه فرد با آموزش امواج مغزی خود باعث خود درمانی میشود. درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک عوارض جانبی ندارد و این موضوع برای افرادی که سالها تحت درمان دارویی قرار گرفتهاند اهمیت بالایی دارد. درمان با بیوفیدبک علاوه بر اختلالات روانی، اختلالات جسمی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک برای چه کسانی مفید است؟
مهمترین گروهی که میتوانند از درمانهای نوروتراپی مانند درمان با نوروفیدبک استفاده کنند؛ افرادی هستند که به درمانهای رایج پاسخگو نبودهاند. افرادی که منع مصرف دارو دارند مانند خانمهای باردار و کودکان کم سن میتوانند از روش درمان با نوروفیدبک که بدون عوارض است استفاده کنند. بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی برای کنترل علائم این اختلال از داروهای متنوع و زیادی استفاده میکنند؛ که میتواند باعث ایجاد اختلالات دیگر در بیمار شود؛ به همین دلیل درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک میتواند برای آنها بسیار کمک کننده باشد.
معمولا افرادی که به اختلالات روانی دچار هستند؛ این موضوع را باور ندارند به همین دلیل درمان آنها میتواند دشوار باشد؛ اما روش درمان با نوروفیدبک به دلیل اینکه مانند روشهای مرسوم دیگر نیست؛ امکان بیشتری دارد که فرد بیمار برای انجام آن همکاری خود را نشان دهد. تشخیص این اختلال میتواند پیچیده باشد؛ زیرا خود بیمار مریض بودن خود را باور ندارد. برای تشخیص اسکیزوفرنی از تست رورشاخ که یک تست تصویری است؛ استفاده میشود و میتواند با درصد بالایی اختلال اسکیزوفرنی را تشخیص دهد.
برخی مشکلات جسمی و روانی مانند اسکیزوفرنی وجود دارد که دارای روش درمان قطعی نیستند؛ معمولا این اختلالات با استفاده از نوروفیدبک قابل کنترل هستند. مشکلاتی شامل اختلال تکلم، ضعف یکطرفه بدن، اختلال بلع، تشنج، آلزایمر، درمان بیش فعالی با نوروفیدبک در کودکان، درمان بیماری پارکینسون و وزوز گوش با استفاده از نوروفیدبک قابل درمان هستند.
برترین مرکز درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک
درمان با نوروفیدبک یکی از روشهای درمانی است که باید طبق استانداردهای موجود انجام شود؛ درغیر این صورت نمیتواند باعث درمان اسکیزورنی شود. اثر درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک فقط درصورتی که یک فرد باتجربه و اطلاعات کافی این روش را انجام دهد نمایان میشود. یکی از برترین مراکز درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک در شیراز مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات است که باعث بهبود درد بالایی از افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی شده است. این مرکز درمانی نیروی حرفهای و باتجربهای دارد که شرایط را برای بیمار آسانتر میکند.
جمعبندی
درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک میتواند باعث بهبود و کنترل علائم این اختلال شود. اسکیزوفرنی درصورتی که شدید شود میتواند زندگی فرد را با اختلالات جدی مواجه کند؛ ولی درمان با نوروفیدبک نسبت به درمانهای دارویی تاثیر بیشتری بر روی این اختلال داشته و تا حد زیادی باعث کنترل آن میشود. درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک معمولا برای افرادی که به درمانهای مرسوم جوابگو نبودهاند استفاده میشود و به دلیل اینکه عوارض جانبی ندارد؛ بیماران استقبال زیادی از این روش میکنند.
سئوالات متداول
1_ اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی یک اختلال مغزی است که بر روی تفکر، اعمال و احساسات فرد و درک او از واقعیت تاثیر منفی میگذارد.
2_ آیا درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک به صورت قطعی است؟
درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک به صورت 100 درصدی نیست؛ اما این روش باعث بالا بردن کنترل افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی میشود. اثر درمان اسکیزوفرنی با نوروفیدبک طولانی مدت است به دلیل اینکه فرد با آموزش امواج مغزی خود باعث خود درمانی میشود.
3_ شایعترین نوع اسکیزوفرنی کدام است؟
اسکیزوفرنی پارانوئید شایعترین نوع اسکیزوفرنی است که در اوایل جوانی و اواخر نوجوانی نمایان میشود و فرد در آن دچار توهم و هذیان میشود.
4_ چه کسانی از درمان با نوروفیدبک استفاده میکنند؟
افرادی که منع مصرف دارو دارند مانند خانمهای باردار و کودکان کم سن میتوانند از روش درمان با نوروفیدبک که بدون عوارض است استفاده کنند. بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی برای کنترل علائم این اختلال از داروهای متنوع و زیادی استفاده میکنند؛ که میتواند باعث ایجاد اختلالات دیگر در بیمار شود؛ به همین دلیل اثر درمان اسکیزوفرنی با این روش میتواند برای آنها بسیار کمک کننده باشد.