صرع چیست؟ صرع یک اختلال نورولوژیکی است که در درصد بالایی از افراد سراسر جهان وجود دارد. درمان صرع با نوروفیدبک که یکی از روشهای درمانی بدون خطر و بدون تهاجم است امکان پذیر است. درمان صرع با نوروفیدبک در بهترین مراکز روان درمانی سطح کشور و شهر شیراز انجام میشود. صرع میتواند به دلیل ژنتیک، ضربه مغزی، عفونتها و اختلالات رشدی مانند اوتیسم در افراد مختلفی با سن، نژاد و جنس متفاوت ایجاد شود. برای آشنایی با انواع صرع و چگونگی درمان صرع با نوروفیدبک همراه ما باشید.
صرع چیست و درمان صرع با نوروفیدبک
صرع یا اختلال تشنج یک بیماری نورولوژیکی مزمن است که در اثر این بیماری فعالیت مغز غیرطبیعی میشود و فرد دچار تشنجهای مکرر میشود که به دلیل موجهای خود به خود و حاد فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز رخ میدهد. تشنج تنها یکی از علائم رایج صرع است؛ دورههی رفتاری و احساسی غیرطبیعی و از دست داد هوشیاری نیز میتواند برای فرد مبتلا به صرع رخ دهد. بیماری صرع انواع مختلفی دارد و هیچ علت مشخصی برای این اختلال وجود ندارد. ممکن است از ژنتیک، ضربه مغزی، عفونتها و اختلالات رشدی مانند اوتیسم ناشی شود؛ اما علت قطعی برای صرع شناسایی نشده است.
اگر فردی در عرض 24 ساعت حداقل دو تشنج را بدون علت شناخته شده قبلی تجربه کند، میتوان بیماری صرع را در او تشخیص داد. هنگامی که مغز تخلیه الکتریکی غیر طبیعی از نورونهای قشر مغز را تجربه میکند، این امر باعث بروز تشنج میشود. در حالت طبیعی تشنج به دلیل افت قندخون، تب یا کبود کلسیم رخ میدهد ولی در صرع اینگونه نیست. صرع یک اختلال شایع است که از هر 26 نفر در جهان یک نفر به آن دچار هستند و میتواند بر روی افراد از هر جنس، نژاد، پیشینه قومی و سنی تاثیر بگذارد. درمان دارویی، جراحی و درمان صرع با نوروفیدبک میتواند این اختلال را در بیشتر موارد کنترل کند. درمان صرع و درمان پانیک با نوروفیدبک امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
آشنایی با علائم صرع
علائم تشنج می تواند در افراد مختلف و با توجه به اینکه چه قسمتی از مغر را درگیر کرده است، بسیار متفاوت باشد. اختلالات عصبی مانند صرع با اینکه مغز را تحت تاثیر قرار میدهند؛ اما میتوانند با علائم فیزیکی ظاهر شوند. ممکن است برخی افراد در طی تشنج هوشیاری خود را از دست بدهند اما در برخی دیگر این اتفاق رخ نمیدهد. برخی از افراد در حین تشنج برای چند ثانیه به نقطهای خیره میشوند. برخی دیگر ممکن است به طور مکرر دست یا پاهای خود را تکان دهند، حرکاتی که به عنوان اسپاسم شناخته میشوند.
برخی از علائم اولیه و احتمالی صرع عبارتند از:
- تحریک پذیری، رفتارهای غیرعادی یا گیجی موقت قبل از تشنج
- سفت شدن عضلات( این سفت شدگی باید غیر مرتبط با ورزش یا بیماری شناخته شدهای باشد)
- خیره شدن به یک مکان همراه با نامنظم شدن تنفس
- حرکات غیرقابل کنترل بازوها یا پاها(میتواند از 20 ثانیه تا چند ساعت طول بکشد)
- از دست دادن ناگهانی هوشیاری
- داشتن احساس حالت تهوع و فهمیدن بوها یا طعمهای غیرمعمول
- علائم روانشناختی، از جمله ترس، اضطراب و احساس دژاوو
انواع اصلی صرع
صرع انواع مختلفی دارد که با توجه به قسمتی از بدن که درگیر میشود؛ نوع صرع یا تشنج نیز مشخص میشود. محل اختلال الکتریکی در مغز، چگونگی گسترش اختلال بهوجود آمده، محدودهای از مغز که تحت تاثیر قرار میگیرد و مدت زمان تشنج؛ نوع و تاثیر صرع بر روی فرد را مشخص میکنند. انواع صرع شامل صرع عمومی، صرع کانونی، صرع ترکیبی(ترکیبی از صرع عمومی و کانونی) و صرع ناشناخته میشوند؛ که هر کدام با توجه به علائم و تاثیری که بر روی مغز میگذارند شناسایی میشوند.
صرع عمومی
افرادی که دارای صرع عمومی هستند نشنجهای عمومی را تجربه میکنند که در آنها هر دو سمت چپ و راست مغز تحت تاثیر قرار میگیرد. صرع عمومی معمولا در دوران کودکی شروع میشود؛ ولی میتواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. صرع عمومی میتواند به دو دسته تقسیم شود؛ صرعی که همراه با علائم حرکتی و فیزیکی است و صرعی که بدون علائم حرکتی ایجاد میشود.
اگر فردی دچار تشنج حرکتی شود، ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- حرکات تکان دهنده
- ضعف یا لنگی اندام
- عضلات منقبض و سفت
- انقباض عضلانی
- اسپاسم صرعی تمام بدن
به تشنجهای غیر حرکتی، تشنج غیبت یا پتیمال نیز گفته میشود. این نوع تشنج معمولاً در کودکان 4 تا 14 ساله رخ میدهند و فرد مبتلا از محیط اطراف خود بی خبر میشود و نسبت به ارتباطات واکنشی نشان نمیدهند. پس از اتمام تشنج فرد اتفاقاتی که افتاده است را به یاد نمیآورد. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خیره به فضا
- توقف ناگهانی در حرکت
- تکان های کوتاه
- پلک بال زدن
صرع کانونی
افراد مبتلا به صرع کانونی تشنج کانونی دارند. برخلاف تشنجهای عمومی، تشنجهای کانونی فقط یک قسمت از مغز را تحت تاثیر قرار میدهند. آنها میتوانند از یک منطقه در مغز شروع شده و به مناطق دیگر منتقل شوند. تشنجهای کانونی ساده بخش کوچکی از مغز را تحت تاثیر قرار میدهند. این تشنجها باعث انقباض یا تغییر در حس مانند طعم یا بوی عجیب میشوند. تشنجهای کانونی پیچیده میتوانند فرد مبتلا به صرع را گیج کنند و باعث شوند فرد تا چند دقیقه قادر به پاسخگویی به سوالات یا راهنمایی نباشد.
با پیشرفت تشنج، فرد می تواند علائم حرکتی و غیرحرکتی را تجربه کند. برخی از علائم حرکتی تشنج کانونی عبارتند از:
- انقباض عضلانی
- تکان دادن
- اسپاسم
- حرکات مکرر مانند کف زدن یا جویدن
علائم غیر حرکتی بر نحوه حرکت فرد تأثیر نمیگذارد. با این حال، ممکن است باعث سردرگمی یا تغییر در احساسات شوند. برخی از علائم غیر حرکتی تشنج کانونی عبارتند از:
- امواج گرم یا سرد
- مور مور شدن
- عدم تحرک
- تغییرات در احساسات یا افکار
درمان صرع با نوروفیدبک
صرع یک اختلال نورولوژیکی است که با توجه به اینکه درمان قطعی و صد در صدی ندارد؛ اما با روشهای درمانی این اختلال میتوان حملات تشنج را کنترل کرد و باعث کاهش علائم آن شد. پس از تشخیص صرع معمولاً با استفاده از داروهای ضد تشنج و درمان صرع با نوروفیدبک سعی در کنترل این اختلال میشود. با برطرف کردن علت زمینهای ایجاد صرع نیز میتوان این اختلال را با درصد قابل توجهی کنترل کرد. برخی از انواع صرع با گذشت زمان در افراد بهبود مییابند و مادمالعمر نیستند؛ در این نوع افراد نیازی به روشهای درمانی نیست.
درمان صرع با نوروفیدبک همانند درمان میگرن با نوورفیدبک یک روش بیخطر است؛ که میتواند برای کودکان و بزرگسالان مورد استفاده قرار بگیرد و باعث درمان صرع شود. نوروفیدبک برای ایجاد بهبود از روشهای تهاجمی یا تحریک خارجی استفاده نمیکند و با ایجاد تغییر مثبت در الگوی امواج مغزی باعث درمان طولانی مدت صرع میشود. بین 70 تا 90 درصد از افرادی که از دارو درمانی تنیجه مطلوبی نگرفتهاند توسط درمان صرع با نوروفیدبک نتیجه مناسب را دریافت میکنند. درصورتی که فرد از دارو درمانی استفاده میکرده؛ باید زیر نظر پزشک متخصص داروها را کاهش یا حذف کند.
چگونگی درمان صرع با نوروفیدبک در شیراز
درمان با نوروفیدبک یک روش درمانی بهروز و استاندارد است؛ که با توجه به پیشرفت علم و پزشکی مورد توجه بیماران و پزشکان قرار گرفته است. درمان صرع با نوروفیدبک در شیراز با استفاده از الکترودهایی که به سر بیمار متصل میشود؛ آغاز میشود. الکترودها با دریافت اطلاعات و امواج مغز میتوانند اختلالات موجود در قسمتهای مختلف مغز را شناسایی کنند. پس از شناسایی اختلالات و مکان مشخص آنها در مغز میتواند با استفاده از الگو بازخورد مثبت منجر به درمان اختلالات نورولوژیکی مانند صرع شود.
جمعبندی
درمان صرع با نوروفیدبک میتواند مشکل افراد زیادی در جهان را حل کند؛ با اینکه درمان صرع ممکن است به صورت کامل رخ ندهد؛ ولی نوروفیدبک میتواند باعث کاهش قابل توجه علائم این اختلال شود. مکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات یکی از مراکز برتر درمان اختلالات روانی و ذهنی است که میتواند باعث درمان صرع با نوروفیدبک شود. برای دریافت وقت مشاوره با مشاوران با تجربه این مرکز میتوانید به صفحه تماس با ما سایت بیات کو مراجعه کنید.
سئوالات متداول
1_ صرع چیست؟
صرع یا اختلال تشنج یک بیماری نورولوژیکی مزمن است که در اثر این بیماری فعالیت مغز غیرطبیعی میشود و فرد دچار تشنجهای مکرر میشود که به دلیل موجهای خود به خود و حاد فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز رخ میدهد.
2_ علائم اولیه صرع کدامند؟
- تحریک پذیری، رفتارهای غیرعادی یا گیجی موقت قبل از تشنج
- سفت شدن عضلات( این سفت شدگی باید غیر مرتبط با ورزش یا بیماری شناخته شدهای باشد)
- خیره شدن به یک مکان همراه با نامنظم شدن تنفس
- حرکات غیرقابل کنترل بازوها یا پاها(میتواند از 20 ثانیه تا چند ساعت طول بکشد)
3_ انواع صرع را نام ببرید؟
انواع صرع شامل صرع عمومی، صرع کانونی، صرع ترکیبی(ترکیبی از صرع عمومی و کانونی) و صرع ناشناخته میشوند؛ که هر کدام با توجه به علائم و تاثیری که بر روی مغز میگذارند شناسایی میشوند.
4_ آیا درمان صرع با نوروفیدبک امکان پذیر است؟
درمان صرع با نوروفیدبک که یک روش بیخطر است امکان پذیر است و میتواند برای کودکان و بزرگسالان مورد استفاده قرار بگیرد.