حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت
بسیاری از پدران و مادران برای تغذیه کودک خود مشکلات عدیده ای دارند. یکی از این مشکلات بدغذایی کودکان می باشد. در این مشکل کودکان بنا به دلایل مختلف از خوردن غذا امتناع می کنند.
بسیاری از پدران و مادران برای تغذیه کودک خود مشکلات عدیده ای دارند. یکی از این مشکلات بدغذایی کودکان می باشد. در این مشکل کودکان بنا به دلایل مختلف از خوردن غذا امتناع می کنند. در این مطلب قصد داریم راجع به این اختلال برای شما عزیزان توضیحاتی را ارائه دهیم.
بدغذایی کودکان
به این اختلال، اختلال اجتناب و یا محدودیت غذایی می گویند. اگر کودکی مزه یک ماده غذایی را دوست نداشته باشد، خوب این طبیعی است که از غذاهای حاوی این ماده غذایی را نخورد. اما اگر کودک به طوری غیر طبیعی از خوردن غذاها امتناع نماید، این مسئله اختلال غذایی میباشد. کودکانی که از این اختلال رنج می برندیا غذا نمی خورند. یا اگر هم بخورند به میزان خیلی کمی می خورند. این افراد نیاز های طبیعی بدن را با غذا خوردن تامین نمی کنند.
دلایل بد غذایی کودکان
سخت گیری کودک در خوردن مواد غذایی نشانه ای از اختلال ARFID می باشد. این کودک را باید نزد پزشک یا روانشناس برد. از نظر روانشناسی کودک این کار را برای کنترل والدین خود انجام می دهد. از دیگر دلایلی که میتوان برای اختلال بدغذایی کودکان نام برد، جنگ و کشمکش والدین با کودک بر سر غذا خوردن می باشد. به زور غذا دادن به کودک در هنگام سیری او و یا خوراندن بیش ازحدغذا به او موجب این اختلال می گردد. این کودک آزاری علاوه براختلال ARFID موجب اختلالات روانی دیگری همچون افسردگی و اضطراب در کودک می گردد.
انواع اختلال arfid
کودکان زیادی در سرتاسر گیتی از این اختلال رنج می برند. این کودکان را در سه گروه مختلف طبقه بندی نموده اند.
- کودکانی که اصلا به غذا خوردن اهمیت چندانی نمی دهند.
- کودکانی که به علت دوست نداشتن برخی مواد غذایی، رژیم غذایی خود را محدود می کنند.
- کودکانی که به علت مسائل روانی مختلف تمایلی به خودن غذا ندارند.
نشانههای اختلال اجتناب
میل نداشتن به خوردن دارای نشانه های متعددی می باشد. از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- کاهش چشمگیر وزن
- رشد ناکافی در کودکان
- سوء تغذیه چشمگیر
- وابستگی به تغذیه رودهای (وریدی) یا خوردن مکملهای غذایی
- اختلال شدید در عملکرد روانی – اجتماعی
- در صورتی که فرد از آنورکسیا و یا سایر اختلالات خوراکی رنج ببرد، این اختلال رخ نمی دهد.
- اختلال غذایی را نمیتوان به بیماری پزشکی همزمان نسبت داد
درمان اختلال arfid
راههای متعددی برای درمان اختلال بدغذایی کودکان پیشنهاد می گردد. ولی مهمترین این راهها روان درمانی کودک می باشد. برای این کار از روانشناسان متخصص کودک می توان کمک گرفت. از دیگرراههای درمانی میتوان به رفتار کردن کودکانه اشاره نمود. مثلا می توان از شعر خواندن و یا بازی کردن با کودک استفاده نمایید.
کودک را به هیچ وجه مجبور به خوردن ننمایید. این کار نتیجه عکس می دهد.