اختلال دو قطبی یک اختلال شدید روانی است که در 3 درصد از مردم جهان وجود دارد. در این اختلال فرد به صورت دورهای حالتهایی از افسردگی و شیدایی را تجربه میکند؛ که این تغییر حالتها میتواند منجر به ایجاد آسیب در زندگی و روابط فرد شود. اختلال دو قطبی به عنوان یک اختلال روانی مادام العمر شناخته میشود؛ اما امروزه مطالعات انجام شده بر روی روشهای درمانی مختلف درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک را به جامعه معرفی کرده است. این روش درمانی میتواند باعث ایجاد کنترل فرد بر روی تغییر رفتار و خلق و خو شود.
آشنایی با اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی یا شیدایی نوعی اختلال روانی است که باعث ایجاد تغییرات شدید و ناگهانی خلق و خو در فرد میشود. اختلال دو قطبی باعث ایجاد دورههای متفاوت رفتاری میشود که شامل دو دوره مانیا(شیدایی) و افسردگی است. دورههای رفتاری به این گونه است که فرد حداقل دارای یک هفته با حال روحی شاد و خلق و خوی بسیار فعال است و سپس وارد دوره افسردگی میشود و به شدت آرام و افسرده میشود. فردی که به اختلال دو قطبی دچار است دورههای سالمی را در بین دورههای شیدایی و افسردگی تجربه میکند.
تغییرات رفتاری میتواند در هر فردی به صورت طبیعی ایجاد شود ولی درصورتی که این تغییرات باعث ایجاد اختلال در زندگی شود باید تحت درمان قرار بگیرد. اختلال دو قطبی علاوه بر اینکه بر روی خلق و خوی افراد تاثیر میگذارد باعث تغییر در نحوه تفکر و تصمیمات فرد نیز میشود. تغییر خلق و خو از حالت شیدایی به جنون در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی میتواند به صورت آنی و لحظهای باشد و بین آن هیچ تعادلی وجود ندارد. اختلال دو قطبی میتواند بر اثر حوادث بیرونی مانند استرس و فشار روحی ایجاد شود و همین طو میتواند بر اثر وراثت نیز ایجاد شود.
علائم اختلال دو قطبی
درصورت شناسایی علائم اختلال دو قطبی میتوان احتمال تشخیص این اختلال روانی را بالا برد. اگر این بیماری در فردی تشخیص داده نشود میتواند اثرات بدتری را بر روی زندگی و روابط او بگذارد. با توجه به اینکه این اختلال دارای دورههای تغییر رفتار است؛ در هر کدام از دورههای افسردگی و مانیا یا شیدایی علائم متفاوتی را در فرد مشاهده میکنیم. علائم دوره شیدایی مربوط به افزایش تحریک پذیری و خوشحالی یا خشونت بیش از حد است؛ درحالی که علائم دوره افسردگی مربوط به کاهش انرژی و ناراحت بودن غیرمعمولی میشود.
علائم دوره شیدایی
- احساس شادی فوق العاده و داشتن خلق و خوی بالا
- افزایش تحریک پذیری و پرخاشگری
- افزایش پرحرفی
- افزایش فعالیت و بیقراری
- مشکل در تمرکز، تغییر مداوم در برنامهها
- اعتماد به نفس بیش از حد
- کاهش نیاز به خواب
- کاهش خود مراقبتی
- افزایش اجتماعی بودن
- افزایش میل جنسی
- داشتن رفتارهای بیپروا
- ریسکپذیری بالا
- انجام کارهای پرخطر
- توهم
- نیاز به خواب کم
علائم دوره افسردگی
- بیشتر اوقات احساس غمگینی میکنند
- کاهش انرژی و فعالیت
- عدم توانایی لذت بردن از کارهایی که معمولاً دوست دارد انجام دهند
- فقدان اشتها
- خواب آشفته
- افکار خودآزاری یا خودکشی
- احساس بیقراری و آشفتگی
- عدم توانایی در تمرکز
- داشتن احساس خستگی مفرد
- علاقه نداشتن به رابطه جنسی
- احساس بیارزشی و گناه
درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک
یکی از روشهای برتر و به روز درمان اختلال دو قطبی استفاده از روش نوروفیدبک است. درمان این اختلال با نوروفیدبک میتواند باعث درمان قطعی این اختلال شود و شدت علائم آن را کاهش دهد. اختلال دو قطبی یکی از اختلالات روانی مادم العمر است؛ اما درصورتی که با استفاده از روشهای مختلفی مانند نوروفیدبک، دارو درمانی و روان درمانی تحت درمان قرار بگیرد میتواند تحت کنترل قرار بگیرد. درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک با استفاده از الکترودهایی که بر روی سر بیمار نصب میشود صورت میگیرد. محل نصب این الکترودها با توجه به مشکلات و نقشه مغز تعیین میشود.
در روش درمان با نوروفیدبک بیمار با کمک خود تنظیمی مغز دورههای شیدایی و افسردگی خود را میتواند کنترل کند. علاوه بر اختلال دو قطبی انواع اختلالات روانی دیگر مانند افسردگی، پانیک، درمان استرس و اضطراب با نوروفیدبک و … نیز توسط این روش قابل درمان است. درمانهای دیگری نیز برای اختلال دو قطبی وجود دارد که یکی از رایجترین انواع آن درمان با داروهایی مانند آنتی سایکوتیک است. مشکل درمان دارویی عوارض متعددی است که برای بیمار ایجاد میکند؛ به طوری که مصرف داروهای ضد افسردگی میتواند باعث تحریک دورههای شیدایی شود.
ویژگیهای درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک
درمان این اختلال با نوروفیدبک با توجه به اینکه عوارض کمتری دارد و باعث کاهش مصرف دارو میشود بسیار مورد توجه بیماران مبتلا به این اختلال قرار گرفته است. طبق مطالعات انجام شده درصد بالایی از بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی پس از اینکه تحت درمان با نوروفیدبک قرار گرفتهاند مصرف دارو را تا حد زیادی کاهش داده و کنترل بیشتری بر روی تغییرات خلق و خوی خود داشتهاند.
برخی از بیماران که به مدت 20 سال تحت درمانهای دارویی قرار گرفتهاند نیز با کمک نوروفیدبک مصرف دارو را کاهش داده یا قطع کردهاند. این روش درمانی معمولا عوارضی ندارد و تنها ضرر آن داشتن سردرد پس از جلسات نوروفیدبک درمانی است. هزینه درمان با نوروفیدبک میتواند یکی از مشکلات این روش درمانی به حساب بیاید زیرا نسبت به دیگر روشهای درمانی هزینه بالاتری دارد.
تشخیص اختلال دو قطبی
یکی از راههای تشخیص اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی، اختلال روان گسیختگی بررسی دادههای مغزی است که از طریق ثبت امواج یا فرکانسهای مغزی امکان پذیر است. دستگاههای ثبت امواج مغزی اطلاعات دریافتی خود را به شکل نوار یا نقشه مغزی (qEEG) در میآورند؛ که پس از مقایسه نوار مغزی افراد مبتلا به اختلالات روانی با افراد سالم میتواند اختلالات متفاوت را تشخیص داد. در اختلالات اسکیزوفرنی و دو قطبی فعالیت موج دلتا افزایش یافته و فعالیت موج آلفا کاهش مییابد؛ از این طریق متخصصان به وجود اختلال پی میبرند.
بهترین کلینیک درمان اختلال دو قطبی یا نوروفیدبک
درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک و لورتا نوروفیدبک نیاز به افراد متخصصی دارد که در این زمینه اطلاعات و توانمندی کافی را داشته باشند؛ در غیر این صورت نه تنها مشکل فرد را برطرف نمیکند بلکه میتواند شدت علائم اختلال دو قطبی را افزایش دهد. یکی از بهترین کلینیکهای روانشناسی و لورتا نوروفیدبک در شیراز که به صورت اختصاصی بر روی این روش تمرکز کرده است کلینیک روانشناسی بیات است. کلینیک روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات بیماریها و اختلالات مختلفی را با استفاده از این روش تحت درمان قرار داده و با درصد بالایی از بهبودی مواجه شده است.
امروزه درمان این اختلال با استفاده از نوروفیدبک بسیار مورد توجه قرار گرفته است و این به دلیل درصد بالای بهبود در افرادی است که از این روش استفاده کردهاند. اختلال دو قطبی میتواند زندگی فرد را مختل کرده و حتی منجر به خودکشی و مرگ شود؛ اما با استفاده از روش نوروفیدبک کنترل رفتار برای فرد آسان میشود. با توجه به مزیتهایی که این روش دارد و با تشخیص پزشک درمان و کنترل اختلال دو قطبی با نوروفیدبک یکی از برترین گزینههای پیش روی بیماران است.
سئوالات متداول
1_ اختلال دو قطبی چیست؟
اختلال دو قطبی یا شیدایی نوعی اختلال روانی است که باعث ایجاد تغییرات شدید و ناگهانی خلق و خو در فرد میشود. اختلال دو قطبی باعث ایجاد دورههای متفاوت رفتاری میشود که شامل دو دوره مانیا(شیدایی) و افسردگی است.
2_ آیا اختلال دو قطبی قابل درمان است؟
اختلال دو قطبی یکی از اختلالات روانی مادم العمر است؛ اما درصورتی که با استفاده از روشهای مختلفی مانند نوروفیدبک، دارو درمانی و روان درمانی تحت درمان قرار بگیرد میتواند تحت کنترل قرار بگیرد.
3_ درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک چگونه است؟
درمان اختلال دو قطبی با نوروفیدبک با استفاده از الکترودهایی که بر روی سر بیمار نصب میشود صورت میگیرد. محل نصب این الکترودها با توجه به مشکلات و نقشه مغز تعیین میشود.
4_ آیا تشخیص اختلال دو قطبی با استفاده از ثبت امواج مغز امکان پذیر است؟
ستگاههای ثبت امواج مغزی اطلاعات دریافتی خود را به شکل نوار یا نقشه مغزی (qEEG) در میآورند؛ که پس از مقایسه نوار مغزی افراد مبتلا به اختلالات روانی با افراد سالم میتواند اختلالات متفاوت را تشخیص داد. در اختلالات اسکیزوفرنی و دو قطبی فعالیت موج دلتا افزایش یافته و فعالیت موج آلفا کاهش مییابد