افسردگی یکی از رایجترین بیماریهای روانی در میان افراد است که میتواند به دلایل مختلفی بروز پیدا کند. یکی از مهمترین معضلات جوامع امروزی وجود افسردگی در زنان است که درمان آن به علت عوامل مختلف و طبیعت منحصر به فرد آنها اهمیت زیادی دارد. همانطور که میدانید درمان افسردگی با کمک دارو و یا روشهای بدون دارو امکان پذیر است؛ ما در این مقاله قصد داریم رازهای درمان افسردگی بدون دارو در زنان را با شما عزیزان در میان بگذاریم.
افسردگی در زنان چگونه است؟
افسردگی به عنوان یک اختلال روانی است که باعث به وجود آمدن احساس اندوه، غمگینی، ناامیدی و از دست دادن علاقه به چیزهایی میشود که فرد قبلا به آنها اهمیت میداده است. این بیماری میتواند بر افکار، احساسات و حتی تندرستی افراد تاثیر بگذارد و با نشانههایی از جمله کاهش اعتماد به نفس، بدبین بودن، عدم تمرکز، خستگی بیش از حد، کاهش اشتها و کاهش وزن همراه باشد.
تحقیقات نشان داده است که در کشور آمریکا به طور سالانه حدود 15 میلیون نفر با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند که درصد بیشتری از این افراد زنان هستند. زنان به دلیل داشتن روحیهای حساستر، بیش از مردان و معمولاً دو برابر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. در این مقاله قصد داریم درمورد علل ایجاد افسردگی در زنان و راههای درمان افسردگی در زنان بدون استفاده از دارو صحبت کنیم.
علل شایع افسردگی در زنان و روشهای تشخیص آن
عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، روانی، عوامل ژنتیکی، بارداری، فشارهای اجتماعی، مصرف داروهای ضد بارداری و… در زنان میتواند زمینهساز ایجاد افسردگی باشد. متخصصان و مشاوران برای تشخیص افسردگی در زنان از تستهای مخصوص تشخیص افسردگی و یا آزمایشهای مختلف برای بررسی سلامت فرد استفاده میکنند. از آنجا که مشکل تیروئید و یا کمبود ویتامین D، میتواند سبب بروز علائم افسردگی شود، آزمایش خون برای بررسی سلامت جسمی فرد نیز انجام میشود.
5 راز درمان افسردگی در زنان بدون دارو
به طور کلی یکی از روشهای درمانی افسردگی در زنان تقویت عادات سالم در زندگی است که با استفاده از آنها فرد میتواند انرژی از دست رفته به علت بیماری را در وجود خود افزایش بدهد. اگر در طول روز وقت بیشتری را به خودتان اختصاص بدهید در نهایت عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت و همین موضوع باعث میشود با انرژی بیشتر و دید مثبتتری زندگی کنید. انجام فعالیتهای زیر از جمله کارهایی است که برای تقویت خلق و خو، درمان افسردگی در زنان و به ویژه مادران باردار بدون دارو و افزایش انرژی آنها موثر است.
1 تاثیر خواب کافی بر بهبود افسردگی در زنان
زنان ممکن است در دورههای افسردگی دچار مشکلات خواب از قبیل بیخوابی و یا خواب آلودگی بیش از حد بشوند که به طور معمول با احساس خستگی و بیحالی همراه است. اگر احساس میکنید که نشانههایی از افسردگی در شما و یا اطرافیانتان وجود دارد، به شما توصیه میکنیم که تنظیم ساعت خواب و هورمونهای موثربر خلق و خوی فرد را به عنوان اولین اقدام درمانی در نظر بگیرید.
2 تاثیر تغذیه و ورزش بر بهبود سلامت روان زنان
یکی از قدرتمندترین روشهای مقابله با بیماری افسردگی تحرک جسمی و ورزش کردن است؛ این کار سطح انرژی فرد را در طول روز افزایش داده و به او کمک میکند تا بتواند در طول روز به کارهای خود رسیدگی کند. تمریناتی همانند پیاده روی، شنا ،رقص و به طور کلی هر فعالیتی که از آن لذت میبرید میتواند به عنوان یک سلاح ضد افسردگی، پروسه درمانی شما را راحتتر کند.
علاوه بر انجام فعالیتهای جسمی، توجه به تغذیه نیز تاثیر زیادی بر کاهش علائم افسردگی و بهبود حالات روحی فرد دارد. کاهش مصرف نمک، کافئین، کربوهیدراتها و الکل و در مقابل مصرف انواع مکملهایی مثل امگا 3، ویتامین B و فولیک اسید، مرکبات، سبزیجات، ماهی، مرغ و… برای تقویت خلق و خوی فرد بیمار توصیه میشود.
3 تاثیر بررسی تفکر منفی بر بهبود سلامت روان زنان
ریشه کن نکردن افکار منفی در زنان ممکن است باعث بدتر شدن علائم افسردگی شود، به همین دلیل سعی کنید در زمانی که یک فکر منفی به ذهنتان خطور میکند، آن را به طور واقعی و منطقی بررسی کنید تا از واقع بینانه نبودن افکار خود مطمئن شوید. شما میتوانید برای کنترل افکار منفی خود با یک رواندرمانگر با تجربه مشورت کنید.
4 تکنیکهای موثر مدیریت استرس و اضطراب برای زنان
درمان شناختی و مشاوره فردی یکی از روشهای درمان افسردگی بدون دارو در زنان است که با استفاده از آموزشهای جدید توسط درمانگر، به درمان افسردگی زنان و تغییر رفتارها و عادتهای آنها منجر میشود. روانشناسان با استفاده از آموزش تکنیکهای مخصوص مدیریت استرس و اضطراب، میتوانند علائم افسردگی در زنان را بدون استفاده از دارو کنترل کنند.
برای مدیریت استرس، فرد باید بتواند منشا استرس را پیدا کرده و سعی کند با تغییر محیط استرس زا، سازگاری با محیط و یا پذیرش موقعیت، آن را کنترل کند. علاوه بر این داشتن تغذیه سالم و درست و استفاده از تکنیکهای مخصوص مدیتیشن نیز میتواند استرس و اضطراب ناشی از افسردگی در زنان را تا حد مطلوبی کاهش بدهد.
5 تاثیر ارتباطات اجتماعی و حمایتهای خانوادگی بر بهبود افسردگی زنان
عوامل مختلف اجتماعی همانند نابرابری جنسیتی، نابرابری در فرصتها، عدم برخورداری از حمایت اجتماعی میتواند یکی از مهمترین دلایل ایجاد افسردگی در زنان باشد و به بروز یا تشدید آن کمک کند. از این رو تاثیرا ارتباطات اجتماعی و حمایتهای اعضای خانواده تاثیر زیادی بر روند بهبودی آنها خواهد داشت چرا که حمایت شدن توسط دیگران احساس شادی و ارزشمندی بیشتری به آنها القا خواهد کرد. بودن در کنار افرادی که شما را درک میکنند میتواند در کاهش احساس انزوا و گوشهگیری فرد افسرده نقش زیادی ایفا کند.
سخن آخر
همانطور که میدانید بیماری افسردگی در زنان به دلیل تضعیف روحیه و کاهش انرژی آنها تاثیر بسیار زیادی بر فعالیتهای روزانه و جایگاه اجتماعیشان دارد. از این رو درمان افسردگی در زنان به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای علم روانشناسی معرفی میشود.
اگر علائم افسردگی را در وجود خود احساس میکنید، بهتر است هرچه زودتر برای درمان خود به مراکز درمانی مجربی همچون مرکز مشاوره و لورتا نوروفیدبک بیات مراجعه کنید و با کمک مشاوران و متخصصین متبهر در زمینه افسردگی در زنان، سلامت روحی و روانی خود را دوباره به دست آورید.