مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان
ترجمه : حسین بیات روانشناس بالینی
خواب برای کودک همانند تغذیه لازم و ضروری است. بسیاری از کودکان برای به خواب رفتن مشکل دارند و به موقع نمی خوابند، در کودکان معمولا بی خوابی اوایل شب اتفاق می افتد که به آن بی خوابی شبانه می گویند کودکی که شب ها با آرامش و به حد کافی خوابیده، روز بعد به موقع از خواب بیدار می شود و اگر به حد کافی نخوابد، صبح روز بعد به علت کافی نبودن مقدار خواب بهانه گیر و کج رفتار میشود و کمتر شاد به نظر می رسد و انرژی کمتری دارد.
عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان میشود :
والدین در خوابیدن کودک نقش مهمی را ایفا می کنند، حتی اکثر کودکان تا زمانی که یکی از والدین خصوصا مادر در کنارشان نباشد، به خواب فرو نمی روند. عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان میشود، ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. وقتی می بینید کودک شما در به خواب رفتن مشکل دارد، بهتر است به موارد زیر توجه کنید:
- آیا ساعت مشخص و منظمی برای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
- آیا ممکن است سر و صدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
- آیا مهمان آمده و کودک تمایل دارد ترجیحا بیدار بماند؟
- آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساس ترس میکند؟
- آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد؟ اتاق خیلی روشن یا تاریک نیست؟
- آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول کند
کارهایی که برای به خواب رفتن کودکان باید انجام دهید :
خاموش کردن وسایل الکتریکی :
تلویزیون، کامپیوتر، وسایل بازی و سایر دستگاههای الکترونیکی را از اتاق خواب کودک دور کنید. وقتی این دستگاهها در طول شب کنار تخت کودکتان روشن باشد، مغز کودکتان ممکن است، اشتباه کند و حس روز بودن را به خود بگیرد و هشدار بیدار باش صادر کند
ایجاد یک محیط آرام پیش از خواب :
اتاق کودک باید به صورتی باشد که باعث خواب رفتن کودکان شود. معمولا اتاقهای تاریک، آرام و کمی خنک شرایط خوابیدن بهتری را برای کودکان فراهم میکند. این شرایط برای جوانان بسیار تاثیر گذارتر است. البته منظور از تاریکی پیش از خواب تاریکی محض نیست. اگر به اتاق خواب کودکتان کمی نور به صورت غیر مستقیم برسد، میتواند کفایت کند.
پیگیر اختلالات خواب کودکان باشید :
ممکن است کودک دچار اختلال در خواب باشد. سعی کنید؛ وقتی کودکتان خوابید وی را در طول شب تحت نظر داشته باشید تا بفهمید چه رفتارهایی از او بروز میکند و حتی در طول روز مراقب رفتارها و حرکات شخصی او باشید.
مقدار لازم خواب برای کودکان در سنین مختلف چقدر است؟
معمولا کودکان و نوجوانان ۸ ساعت در شبانه روز میخوابند و مقدار نیاز به خواب در انسانها را نمیتوان به طور دقیق گفت به این دلیل که مقدار خواب بر اساس نیازهای فرد فرق میکند. اما به طور میانگین میتوان گفت: یک نوزاد در ۲۴ ساعت بین ۱۹ تا ۲۰ ساعت میخوابد. یک کودک ۱ ساله معمولا در شبانه روز بین ۱۴ تا ۱۵ ساعت در خواب است، همینطور یک کودک ۳ ساله در ۲۴ ساعت به طور میانگین ۱۲ ساعت در خواب است و یک کودک ۵ ساله معمولا در شبانه روز ۱۱ ساعت میخوابد و همچنین یک کودک ۷ ساله در طول ۲۴ ساعت به طور میانگین ۹ تا ۱۰ ساعت میخوابد .
معمولا از ۳ ماهگی خواب کودک ریتم پیدا می کند و در ۶ ماهگی کودک می تواند تمام طول شب را بخوابد و در صبح و بعد از ظهر خواب کوتاهی داشته باشد. در مورد کودکان بین ۹ تا ۱۲ ماه می توان گفت که این کودکان در این سن به این دلیل که میخواهند محیط اطراف خود را بیشتر بشناسند و میل به شناخت محیط اطراف آن ها را فعال میکند، معمولا دیر به خواب فرو می روند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.