اختلال اضطراب فراگیر یکی از اختلالات روانی است که باعث ایجاد نگرانی مداوم درمورد هر موضوعی میشود. این اختلال به صورت تدریجی ایجاد میشود و میتواد به دلیل ژنتیک، شخصیت، محیط زندگی و اتفاقات ناگواری که در کودکی رخ دادهاند ایجاد شود. اختلال GAD منجر به ایجاد بیماریهای جسمی و ذهنی دیگری نیز میشود و نیاز دارد که پس از تشخیص با استفاده از روشهای مختلف درمانی که شامل دارو درمانی، روان درمانی و … میشود، درمان شود.
شناسایی اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر یا Generalized Anxiety Disorder (GAD) نوعی اختلال ذهنی است که در آن فرد نسبت به هر موضوعی به طور غیرقابل کنترل و غیرواقعی، مضطرب و نگران است. نگرانی که این افراد تجربه میکنند طبیعی نیست و بیش از حد معمول است؛ برای اینکه بتوانید نگرانی و اختلال اضطراب فراگیر را از هم تشخیص دهید باید با درمان نگرانی دردسرساز آشنا باشید. افراد مبتلا به GAD ممکن است فاجعه را پیش بینی کنند و ممکن است بیش از حد نگران پول، سلامتی، خانواده، کار یا مسائل دیگر باشند.
GAD هر سال افراد زیادی را در کشورهای مختلف درگیر خود میکند. این بیماری در زنان دو برابر بیشتر از مردان رخ میدهد و نحوهی ابتلا به این بیماری به صورت تدریجی است و میتواند در هر زمانی از چرخه زندگی خود را نشان دهد ولی مشکلاتی که ایجاد میکند در کودکی و میانسالی بالاتر است. افراد مبتلا به اضطراب فراگیر در مواردی حتی میدانند که استرس و اضطرابشان بیهوده و غیرمنطقی است ولی نمیتوانند آن را کنترل کنند.
علائم اختلال اضطراب فراگیر
برای اینکه بتوانید این اختلال را تشخیص دهید باید با علائم آن که شامل علائم جسمی و ذهنی میشود آشنایی داشته باشد؛ البته تشخیص این بیماری به عهده افراد متخصص است ولی دانستن این موارد به تشخیص اولیه کمک میکند. نگرانی بیش از حد درمورد تمام مسائل روزمره یکی از مهمترین علائم اختلال اضطراب فراگیر است.
اختلال اضطراب فراگیر منجر به ایجاد بیماریهای مختلف مانند افسردگی شدید، اختلال هراس، بیماریهای قلبی و اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی میشود. برای پیشگیری و درمان افسردگی شدید و دیگر بیماریها باید این اختلال را درمان کنید. علائم جسمی و ذهنی اختلال اضطراب فراگیر را در ادامه نام بردهایم.
- احساس خستگی مداوم
- معده دردهای مکرر و عصبی
- عرق کف دستها
- لرزیدن
- ضربان قلب سریع
- نیاز مداوم به دستشویی
- مشکل در خوابیدن
- احساس بی قراری و ناتوانی در داشتن آرامش
- مشکل در تمرکز کردن
- مشکل در کنترل نگرانی و احساسات
- نگرانی مداوم درمورد موضوعاتی که هنوز اتفاق نیوفتادهاند.
علت ابتلا به GAD
علت ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر میتواند ترکیبی از چند عامل باشد و به دلیل فعالیت بیش از حد مکانیسمهای مغز ایجاد میشود. مغز در هنگام مواجهه با یک موقعیت خطرناک باعث ایجاد هیجان و بالا رفتن عملکرد قلب، ریه و عضلات میشود؛ این هیجان توسط آمیگدال که بخشی از مغز است ایجاد و ذخیره میشود. در افرادی که به GAD دچار هستند در موقعیتهای معمولی نیز آمیگدال فعال شود و منجر به ایجاد پاسخهای هیجانی شود.
ژنتیک یکی از عواملی است که منجر به افزایش ایجاد این اختلال میشود؛ به صورتی که اگر در خانوادهای پیشینه ابتلا به اختلالات ذهنی مانند وسواس فکری زیاد باشد؛ احتمال ابتلا به اختلال اضطراب فراگیر نیز بیشتر است. شخصیت افراد و محیطی که در آن بزرگ شدهاند نیز بر روی این اختلال تاثیر میگذارد. افراد ترسو و افرادی که افکار منفی زیادی دارد بیشتر به درگیر اضطراب فراگیر میشوند. یکی دیگر از عوامل ابتلا به این اختلال تجربیات و اتفاقات بدی است که افراد در کودکی تجربه کردهاند.
تشخیص و درمان اضطراب فراگیر
برای درمان اختلال اضطراب فراگیر در ابتدا لازم است که این اختلال به درستی تشخیص داده شود و سپس روند درمانی آغاز شود. تشخیص اختلالات روانی فقط توسط روانشناس و فرد متخصص امکان پذیر است؛ پس با مراجعه به مشاوره فردی میتوان بیماریهای روانی را شناسایی کرد. در صورتی که علائم این اختلال در بیشتر روزهای هفته و به مدت 6 ماه تکرار شود ابتلا به این اختلال تایید میشود.
پس از اینکه این اختلال تشخیص داده شد باید با راههای درمان اختلال اضطراب فراگیر آشنا شد. راههای درمان GAD شامل روان درمانی، دارو درمانی و ایجاد عادتهای سالم میشود. معمولا درمان اختلال اضطراب فراگیر با استفاده از ترکیبی از روشهای نام برده شده انجام میشود. روانشناس و فرد متخصص با توجه به شرایط بیمار مناسبترین روش را برای او در نظر میگیرند.
روان درمانی
درمان اختلال اضطراب فراگیر به وسیله روش شناختی رفتاری امکان پذیر است؛ درمان شناختی رفتاری یک نوع روان درمانی است که شامل جلسات مشاورهای منظم با یک فرد متخصص میشود. در این جلسات روانشناس یا فرد متخصص روشهای متفاوتی از تفکر، رفتار و واکنش را به بیمار میآموزد تا به وسیله آن رفتار و فکر خود را تغییر دهد. روش روان درمانی منجر به تغییرات دائمی در افراد مبتلا به اضطاب میشود و آنها را درمان میکند.
دارو درمانی
دارو درمانی یکی از قدیمیترین روشهایی است که به وسیله آن انواع بیماریهای ذهنی را درمان میکنند. داروهای زاید برای کاهش و کنترل اضطراب وجود دارند که برای درمان این اختلال تجویز میشوند. به دلیل اعتیاد آور بودن داروهای کنترل اضطراب و کاهش تمرکز و حافظه باید در دورههای کوتاه مدت تجویز شوند. این داروهای کوتاه مدت منجر به کاهش علائم فیزیکی اختلال اضطراب مانند تنش عضلانی و گرفتگی معده میشوند. آلپرازولام، کلونازپام و لورازپام از انواع داروهای ضد اضطراب به حساب میآیند.
ایجاد عادتهای سالم
داشتن سبک زندگی سالم میتواند یکی از راههای برتر برای مقابله با بیماریهای روانی مانند اضطراب فراگیر باشد. البته داشتن زندگی سالم به تنهایی نمیتواند منجر به درمان این اختلال شود ولی میتواند در کنار راههای دیگر درمان کمک کننده باشد. ورزش منظم و داشتن یک رژیم غذایی میتواند بدن فرد را برای مقابله با اختلالات روانی و شکست آنها آماده کند. کاهش مصرف کافئین و خواب کافی نیز میتواند علائم اختلال اضطراب را کاهش دهد.
تعدادی از عادتهای سالم
- ورزش منظم و رژیم غذایی سالم
- یوگا و مدیتیشن
- کاهش مصرف کافئین
- استفاده نکردن از مواد مخدر و الکل
- مراجعه به مشاور برای صحبت کردن و حل مشکلات
در این مقاله با اختلال اضطراب فراگیر که یکی از بیماریهای ذهنی است آشنا شدیم. در صورت عدم درمان اختلال اضطراب فراگیر، این بیماری میتواند زندگی فرد بیمار را مختل کند و منجر به آسیبهای فیزیکی و ذهنی بیشتر شود. نگرانی بیش از حد درمورد مسائلی که اتفاق نیوفتادهاند افراد را از پیشرفت و رسیدن به موفقیتها دور میکند. مراجعه به مشاوره میتواند به افراد در درمان این بیماری کمک کند.
کلینیک روانشناسی و نوروفیدبک بیات با سالها تجربه در درمان بیماران مبتلا به اختلالات ذهنی انواع جلسات روانشناسی برای مقابله با اختلال اضطراب فراگیر را در اختیار شما قرار میدهد. سلامت روان در کنار سلامت جسمی میتواند به پیشرفت فردی و اجتماعی شما کمک کند؛ پس سلامت روان خود را با اهمیت بدانید.
سئوالات متداول درمورد
1- اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
اختلال اضطراب فراگیر یا Generalized Anxiety Disorder (GAD) نوعی اختلال ذهنی است که در آن فرد نسبت به هر موضوعی به طور غیرقابل کنترل و غیرواقعی، مضطرب و نگران است.
2- آیا جنسیت بر روی ابتلا به اضطراب فراگیر تاثیر گذار است؟
بیماری در زنان دو برابر بیشتر از مردان رخ میدهد و نحوهی ابتلا به این بیماری به صورت تدریجی است.
3- علائم اختلال GAD را نام ببرید؟
- احساس خستگی مداوم
- معده دردهای مکرر و عصبی
- عرق کف دستها
- لرزیدن
- ضربان قلب سریع
- نیاز مداوم به دستشویی
- مشکل در خوابیدن
- احساس بی قراری و ناتوانی در داشتن آرامش
- مشکل در تمرکز کردن
- مشکل در کنترل نگرانی و احساسات
- نگرانی مداوم درمورد موضوعاتی که هنوز اتفاق نیوفتادهاند.
4- عملکرد بیش از حد چه بخشی از مغر منجر به ایجاد اضطراب فراگیر میشود؟
آمیگدال بخشی از مغز است که باعث ایجاد و ذخیره پاسخهای هیجانی در موقعیتهای خطرناک میشود. در افرادی که به GAD دچار هستند در موقعیتهای معمولی نیز آمیگدال فعال شود و منجر به ایجاد پاسخهای هیجانی شود.
5- روشهای درمان اختلال اضطراب فراگیر را نام ببرید؟
راههای درمان GAD شامل روان درمانی، دارو درمانی و ایجاد عادتهای سالم میشود. معمولا درمان اختلال اضطراب فراگیر با استفاده از ترکیبی از روشهای نام برده شده انجام میشود.