خواب برای کودک همانند تغذیه لازم و ضروری است. مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان زیادی وجود دارد، در کودکان معمولا بی خوابی اوایل شب اتفاق میافتد که به آن بیخوابی شبانه میگویند کودکی که شبها با آرامش و به حد کافی خوابیده، روز بعد به موقع از خواب بیدار میشود و اگر به حد کافی نخوابد، صبح روز بعد به علت کافی نبودن مقدار خواب بهانه گیر و کج رفتار میشود و کمتر شاد به نظر می رسد و انرژی کمتری دارد.
6 مورد از دلایل ایجاد مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان
والدین در خوابیدن کودک نقش مهمی را ایفا میکنند، حتی اکثر کودکان تا زمانی که یکی از والدین مخصوصا مادر در کنارشان نباشد، به خواب فرو نمیروند. عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان میشود، ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. وقتی میبینید مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان شما وجود دارد، بهتر است به موارد زیر توجه کنید و در صورت نیاز به مشاوره کودک و نوجوان مراجعه کنید.
- آیا ساعت مشخص و منظمی برای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
- آیا ممکن است سر و صدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
- آیا مهمان آمده و کودک تمایل دارد ترجیحا بیدار بماند؟
- آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساس ترس میکند؟
- آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد؟ اتاق خیلی روشن یا تاریک نیست؟
- آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول کند
مقدار خواب لازم برای کودکان
معمولا کودکان و نوجوانان 8 ساعت در شبانه روز میخوابند. مقدار نیاز به خواب در انسانها را نمیتوان به طور دقیق گفت به این دلیل که مقدار خواب بر اساس نیازهای فرد فرق میکند؛ اما به طور میانگین میتوان میزان خواب لازم برای افراد را با توجه به نیازهای بدنشان مشخص کرد. اگر کودکی به این مقدار نخوابد به این معنی نیست که مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان را دارد.
- مقدار خواب لازم برای یک نوزاد در 24 ساعت بین 19 تا 20 ساعت
- مقدار خواب لازم برای یک کودک 1 ساله معمولا در شبانه روز بین 14 تا 15 ساعت
- مقدار خواب لازم برای یک کودک 3 ساله در 24 ساعت به طور میانگین 12 ساعت
- مقدار خواب لازم برای یک کودک 5 ساله معمولا در شبانه روز 11 ساعت
- مقدار خواب لازم برای یک کودک 7 ساله در طول 24 ساعت به طور میانگین 9 تا 10 ساعت
معمولا از 3 ماهگی خواب کودک ریتم پیدا میکند و در 6 ماهگی کودک میتواند تمام طول شب را بخوابد و در صبح و بعد از ظهر خواب کوتاهی داشته باشد. در مورد کودکان بین 9 تا 12 ماه میتوان گفت که این کودکان در این سن به این دلیل که میخواهند محیط اطراف خود را بیشتر بشناسند و میل به شناخت محیط اطراف آنها را فعال میکند، معمولا دیر به خواب فرو میروند.
برای به خواب رفتن کودکان چه کنیم؟
برای اینکه بتوانید مشکل دیر به خواب رفتن کودکان را حل و کنترل کنید؛ نیاز است نکات مختلفی را رعایت کنید و در صورت نیاز به مشاور و فرد متخص مراجعه کنید.
خاموش کردن وسایل الکتریکی
ایجاد یک محیط آرام پیش از خواب
ممکن است کودک دچار اختلال در خواب باشد. سعی کنید؛ وقتی کودکتان خوابید وی را در طول شب تحت نظر داشته باشید تا بفهمید چه رفتارهایی از او بروز میکند و حتی در طول روز مراقب رفتارها و حرکات شخصی او باشید و در صورت مشاهده رفتار غیرمعمولی با مراجعه به مشاوره فردی آن را کنترل کنید. اگر با اینکه شرایط کامل را برای خواب کودکتان فراهم کردهاید، ولی باز هم وی برای خوابیدن مشکل دارد. به متخصص مراجعه فرمایید.
مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان
میتواند سلامت آنها را در معرض خطر قرار دهد و نیاز است که کنترل و درمان شود. با مراجعه به کلینیک روانشناسی دکتر حسین بیات، میتوانید انواع راهکارهای ارائه شد برای درمان مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان را دریافت کنید. دکتر بیات با برگذاری جلسات مشاورهای برای کودک و والدین دلایل بی خوابی را مشخص کرده و تلاش میکند در سریعترین زمان ممکن مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان را حل کند.
سئوالات متداول درمورد مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان
1-دلایل ایجاد مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان چیست؟
- آیا ساعت مشخص و منظمی برای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
- آیا ممکن است سر و صدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
- آیا مهمان آمده و کودک تمایل دارد ترجیحا بیدار بماند؟
- آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساس ترس میکند؟
- آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد؟ اتاق خیلی روشن یا تاریک نیست؟
- آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول کند
2-یک کودک 1 و 3 ساله به چه میزان خواب نیاز دارد؟
مقدار خواب لازم برای یک کودک 1 ساله معمولا در شبانه روز بین 14 تا 15 ساعت و مقدار خواب لازم برای یک کودک 3 ساله در 24 ساعت به طور میانگین 12 ساعت است.
3-خاموش کردن وسایل الکترونیکی چه کمکی به مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان میکند؟
وقتی این دستگاهها در طول شب کنار تخت کودکتان روشن باشد، مغز کودکتان ممکن است، اشتباه کند و حس روز بودن را به خود بگیرد و هشدار بیدار باش صادر کند.