روانشناسی زرد چیست؟
فریب روانشناسی زرد را نخورید!
دکتر بیات درمورد روانشناسی زرد و روانشناسی علمی نظر تخصصی خود را ارائه دادهاند تا بتوانید با شناخت این نوع مطالب زرد و تشخیص آن از روانشناسی علمی از دچار شدن به آن جلوگیری کنید. این روزها در شبکههای اجتماعی با مطالب گوناگونی با عناوین موفقیت، امید،انگیزش، پیشرفت و …مواجه میشویم که بسیاری از آنها محتوای زرد و غیر علمی دارند. روانشناسان زرد معمولا حرف خود را تغییر نمیدهند و اگر شما سخنرانیها و موضوعاتی را که این روانشناسان مطرح کردهاند با سخنان امروزشان مقایسه کنید در آن تغیری نمیبینید؛ این در حالی است که علم روانشناسی علمی به روز است و هر روز روشهای جدید مانند درمان با بیوفیدبک را برای تشخیص و درمان انواع مشکلات مانند درمان استرس و اضطراب، درمان افسردگی و … ارائه میدهد. در نوشته زیر به تفاوتها اصلی روانشناسی زرد و روانشناسی علمی میپردازیم.
چگونه روانشناسی زرد را تشخیص دهیم؟
در این نوع روانشناسی به شما گفته میشود که تغییر و موفقیت و سلامت یک شبه رخ میدهد، به شما القا میکنند که با مطالعه کتابهایشان یک شبه پولدار میشوید، یک شبه اعتماد به نفس، ثروت و شهرت را جذب میکنید و در عرض چند دقیقه از افسردگی و اضطراب رها میشوید. سخنان و کتابهای این افراد پایه و اساس علمی ندارند. این روشها موقتا و برای مدت بسیار کوتاهی شاید حالتان را خوب کند ولی بعد از مدتی دوباره سر و کله مشکلتان پیدا میشود. این گونه کتابها دارای نامهای جذابی مثل موفقیت نامحدود، پیش بینی آینده، نفوذ بر دلها و قدرت جذبه هستند که اساسا نظر شخصی نویسنده را نشان میدهند و هیچ گونه مبنی علمی و تخصصی ندارند.
مطالب زرد ویژگیهای متفاوتی دارد که با اطلاع داشتن از آن میتوانید این گونه مطالب را شناسایی کرده و از آنها دوری کنید. سخنان و راهحلهای این گونه روانشناسان پیش از حد رویایی و خوب است؛ در حالی که زندگی طبیعی سختیها و مشکلات خود را دارد و هیچ موفقیتی بدون تلاش بدست نمیآید. سخنان روانشناسان زرد غیرکاربردی و بدون هیچ گونه پایه و اساس علمی است و در واقع نظریههای است که از نظر شخصی روانشناسان منشا میگیرد.
روانشناسی علمی و ویژگیهای آن
تغییر رفتار، رشد و درمان فرآیندی مداوم، مستمر، طولانی مدت است و لازمه تلاش و خودنگری و خودسازی دائمی است و مثل شربت سرفه و آمپول پنی سیلین میتواند حتی تلخ و دردناک باشد. دستورالعملها و فرمولهای تغییر رشد و درمان پایه علمی و پژوهشی دارند، و بر پایه دیدگاه نظریه پردازان روانشناس و روان درمانگر قرار گرفته است. در طول زمان و با افزایش خود آگاهی و ریشه یابی مشکل، حالتان خوب میشود و میتوانید بر حل مشکلتان مسلط شوید تغییر رفتار یا بهبودی یا به کمک کتاب های خودیاری علمی و یا مشاور و روان درمانگر صورت میگیرد. روانشناس نماها و کتابهای زرد شبه علمی بیشتر از اینکه کمک کننده باشند، فرد را نسبت به تغییر خود ناامید و حتی پشیمان میکنند.
معایب اصلی روانشناسی عامه پسند
روانشناسی عامه پسند یا زرد شاید بتواند فرد را برای مدت زمان کوتاهی خوشحال و موفق نشان دهد؛ اما یک راه حل علمی نیست و اثر زودگذری دارد و زمانی که تاثیر سخنان و مطالب انگیزشی از بین برود فرد از قبل مشکلات بیشتری دارد. مهمترین عیب مطالب زرد دور کردن افراد از درمان واقعی و حقیقی است. سلامت روحی و جسمی یکی از مهمترین مسائلی است که انسان را درگیر کرده است و روانشناسی زرد با ارائه راهحلهای نامناسب باعث میشود فرد به درستی درمان نشود. درمان وسواس، استرس و اضطراب و درمان افسردگی و دیگر اختلالات روانی نیاز به تلاش مستمر و طولانی بیمار و پزشک یا روانشناس او است و با استفاده از تکنیکهای سریع درمان نمیشود.
یکی دیگر از معایب این نوع از روانشناسی سودجویی است. بسیاری از افرادی که در فضای مجازی مطالب زرد را تبلیغ میکنند؛ دورهها و کتابهای خود را با قیمت بالایی به فروش میرسانند و این نوع مطالب فقط برای سودجویی طراحی میشوند و هیچ گونه کمکی به افراد نمیکنند. یکی دیگر از معایب مطالب زرد به وجود آوردن باورهای غلط و نادرست است. این گونه باورها میتوانند در فرهنگ و عقاید مردم یک جامعه نفوذ کرده و مشکلات فرهنگی را ایجاد کنند.
در این مقاله درمورد روانشناسی زرد و ویژگیها و معایب آن صحبت کردیم. برای اینکه بتوانید از این گونه مطالب زرد دوری کنید باید اطلاعات و اگاهی خود را بالا ببرید؛ این موضوع باعث میشود فریب مطالب غیر علمی و کاملا اشتباه را نخورید و موفقیت و آرامش خود را از راههای درست جویا شوید. در مرکز روانشناسی و نوروفیدبک بیات انواع راهحلهای علمی برای درمان اختلالات مختلف و رسیدن به عادتهای صحیح توسط دکتر حسین بیات ارائه داده میشود. با مراجعه به مراکز تخصصی میتوانید بهترین کمک را دریافت کنید پس به دنبال مطالب و روانشناسان زرد نباشید.