افسردگی بعد از جدایی و طلاق یک امر رایج و طبیعی است؛ که ممکن است برای هر فردی رخ دهد؛ زیرا پایان یک رابطه عاطفی میتواند تاثیری جدی بر سلامت روان و روح شما داشته باشد. جدایی علاوه بر اینکه باعث ایجاد آشفتگی روحی عظیمی در افراد میشود؛ میتواند منجر به تغییرات اساسی در وضعیت اجتماعی و مالی افراد شود. ممکن است برخی جداییها آسانتر باشند در حالی که برخی دیگر باعث ایجاد احساس خشم، ناراحتی روحی، کینهجویی، اضطراب و دلشکستگی در فرد میشود.
آشنایی با افسردگی بعد از جدایی
افسردگی پس از جدایی یک پدیده رایج است که میتواند هر کسی را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت یا پیشینه تحت تاثیر قرار دهد. رویدادهای ناراحت کننده در زندگی، مانند طلاق یا جدایی، ممکن است بعضی اوقات باعث بروز رنج و پریشانی احساسی، جدی شوند. نتایج یک تحقیق نشان داده است که حتی حالات روحی عادی بعد از پایان رابطه عاطفی به شدت شبیه علائم افسردگی هستند.
افسردگی بعد از طلاق یا جدایی یک واکنش عاطفی پیچیده به از دست دادن یک رابطه عاشقانه است که اغلب با احساس غم، اندوه و درد عاطفی همراه است. احساس افسردگی و دیگر علایمی که بعد از پایان رابطه عاطفی پیش میآید اختلال ناسازگاری با حالت افسردگی تشخیص داده میشود و به این حالت افسردگی موقعیتی میگویند. معمولا این حالت در عرض شش ماه برطرف میشوند، اما درک علائم و نشانههای آنها اهمیت دارد تا در صورت نیاز به کمک و پشتیبانی لازم دسترسی پیدا کنند.
زمانی که یک رابطه به پایان میرسد؛ طبیعی است که احساس از دست دادن و غمگینی داشته باشید ولی این افسردگی ممکن است برای برخی افزاد ادامهدار شود و تشدید پیدا کند و منجر به افسردگی دائمی شود. شدت افسردگی میتواند متفاوت باشد، از خفیف تا شدید متغیر است و می تواند بر زندگی روزمره، روابط و رفاه کلی تأثیر بگذارد.
علائم افسردگی بعد از جدایی
احساس غم و اندوه بعد از پایان رابطه میتواند در هر فرد با علائم مختلفی بروز پیدا کند و شدت آن از کم تا زیاد متغیر باشد. گاهی ممکن است این احساسات در زمانی کوتاه بسیار قوی باشند. در بعضی موارد ممکن است افراد احساس اندوه کمتری داشته باشند ولی این احساس زمان بیشتری طول بکشد. از آنجا که واکنش احساسی به جدایی میتواند بسیار متفاوت باشد، به سختی میتوان فهمید چیزی که احساس میکنید عادی است یا جدی. در ادامه با علائم رایج افسردگی بعد از جدایی آشنا میشویم.
- احساس مداوم غم، پوچی یا ناامیدی
- از دست دادن علاقه فرد به کارها و فعالیتهایی که در گذشته لذت بخش بودند
- افزایش یا کاهش وزن
- تغییر در اشتها
- تغییر الگوی خواب و بروز اختلال خواب
- مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
- احساس گناه، بیارزشی یا درماندگی
- کناره گیری یا انزوای اجتماعی
- تحریک پذیری، اضطراب یا بیقراری
- علائم فیزیکی مانند سردرد، مشکلات معده یا بدن درد
- افکار تکرار شونده شریک سابق یا ازدواج ناموفق
- مشکل در تمرکز، تصمیم گیری یا به خاطر سپردن چیزها
حتما به این نکته توجه کنید که افسردگی بعد از طلاق و جدایی نشانه ضعف نیست؛ بلکه یک روند طبیعی در برابر از دست دادن فرد مهمی در زندگی است. اگر هر یک از این علائم بالا را تجربه میکنید، بسیار مهم است که از یک متخصص سلامت روان، یک دوست قابل اعتماد یا عضو خانواده یا یک گروه پشتیبانی کمک بگیرید. به یاد داشته باشید برای درمان افسردگی و بهبود خود نیازمند زمان، صبر و شفقت هستید.
علت ایجاد افسردگی بعد از جدایی از فردی مهمی چیست؟
پایان رابطه عاطفی به عنوان شکلی از افسردگی موقعیتی، مسبب به وجود آمدن این احساسات است. جدایی می تواند یک نقطه شروع برای ایجاد تغییرات اساسی در زندگی باشد. پایان رابطه نه تنها به این معنی است که دیگر ارتباطی با فردی که زمانی عاشقش بودید ندارید، بلکه میتواند منجر به یک سری تغییرات اساسی در زندگی شود. تحقیقات نشان میدهد که از دست دادن فردی مهم در زندگی باعث ایجاد اختلال در حمایت عاطفی، هویت اجتماعی و کارهای روزمره فرد شود؛ که همه اینها منجر به ناامیدی میشود.
طرد شدن و جدایی از شریک عاطفی میتواند واکنش ترس را از سمت مغز فعال کند و هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین را آزاد کند. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض این هورمونها میتواند ترکیب شیمیایی مغز را تغییر دهد، که منجر به تغییراتی در تنظیم خلق و خو، اشتها و الگوهای خواب میشود که همگی از علائم بارز افسردگی هستند. از نظر اجتماعی نیز ممکن است طلاق گرفتن منجر به ایجاد شرم، گناه و خجالت شود؛ که فرد را دچار کنارهگیری اجتماعی میکند.
درمان افسردگی بعد از جدایی چگونه است؟
خبر خوب این است که حتی اگر دچار افسردگی ناشی از قطع رابطه عاطفی هستید، معمولا علائم طی شش ماه به خودی خود بهبود پیدا میکنند. با گذشت زمان، وضعتان بهتر میشود و به تدریج بهبود مییابید. در بعضی از موارد، کم کم احساس میکنید که بهتر شده اید. اگر علائمتان خفیف هستند، با تمرینهای خود مراقبتی و پیاده سازی یک سیستم خوب حمایتی میتوانید خودتان از عهده آنها برآیید.
اما در صورتی که احساس میکنید این علائم از کنترل شما خارج شدهاند و نمیتوانید به تنهایی آن را برطرف کنید میتوانید ترکیبی از استراتژیهای مراقبت از خود، درمان حرفهای و در برخی موارد دارو درمانی استفاده کنید. در مرحله اول بدانید که احساساتی که تجربه میکنید طبیعی است و با مراقبت قابل درمان است. در ادامه تکنیکهای ضروری برای بهبود افسردگی را بررسی خواهیم کرد. درمان افسردگی با نوروفیدبک نیز میتواند به افسردگی بعد از جدایی یا طلاق کمک کند.
احساسات خود را بروز دهید
پذیرش و پردازش احساسات خود پس از جدایی ضروری است. به خود اجازه دهید تا احساس غمگینی، عصبانیت یا ناامیدی داشته باشید و در روند سوگواری عجله نکنید. هیچ مشکلی ندارد که قسمی از روز از هر کاری که دارید دست بکشید و به درون خود رجوع کنید. احساسات و عواطفی را که تجربه میکنید را بروز دهید و سعی کنید با ناراحتی خود کنار بیاید. ناراحت، عصبی و غمگین بودن اشتباه نیست؛ اما اجتناب از آن میتواند آسیبزا باشد.
از مشاور کمک بگیرید
مشورت با یک درمانگر یا مشاور را در نظر بگیرید تا بتوانید احساسات خود را هدایت کنید و تکنیکهای لازم برای مقابله و کنترل این احساسات را بیاموزید. درمان شناختی رفتاری (CBT) یک رویکرد مفید در شناسایی الگوهای تفکر منفی و جایگزینی آنها با الگوهای مثبت و واقعی تر است. جلسات مشاوره فردی میتواند به شما در چگونگی کنترل و بروز احساساتتان آموزش دهند.
خود مراقبتی برای شما ضروری است
با خواب کافی، ورزش منظم، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، مدیتیشن و رسیدگی به ذهن خود از سلامت جسمی و روحی خود مراقبت کنید. مطالعه و خواندن کتابهایی روانشناسی در زمینه جدایی میتواند باعث بهبود و سرگرمی بیشتر شما شود. سعی کنید در فعالیتهای مورد علاقه خود که از آن فاصله گرفتید دوباره شرکت کنید و با دوستان و خانواده وقت بگذرانید.
به خود زمان کافی بدهید
بهبودی پس از جدایی به زمان نیاز دارد و لازم است با خودتان صبور باشید. روی پیشرفتهای خود هر چند کوچک تمرکز منید و پیروزیهای کوچک خود را جشن بگیرید. این موضوع را به یاد داشته باشید که غلبه کردن بر افسردگی و گذر از یک دوره زندگی که به اتمام رسیده است بک سفر است و شما میتوانید با قدمهای کوچک و بزرگ باعث بهبود خود شوید.
جمعبندی
اگر علائمتان جدی است یا احساس میکنید به کمک بیشتری نیاز دارید، با پزشک یا روانکاوتان مشورت کنید. مشاوره میتواند به شما کمک کند تا چشم اندازی از حالات روحی خود به دست بیاورید، افکار منفی را از خود دور کنید و مهارتهای بردباری، که همیشه برایتان مفید خواهند بود، در خود ایجاد کنید. اگر علائمتان جدی باشند یا نشانهای از بهبودی در آنها دیده نشود، احتمال دارد پزشک برایتان داروهای ضدافسردگی نیز تجویز کند. در مجموعه دکتر بیان انواع روشهای درمان افسردگی مانند درمان با نوروفیدبک ارائه داده میشود.
سئوالات متداول
1- افسردگی بعد از جدایی در چه کسانی رخ میدهد؟
افسردگی پس از جدایی یک پدیده رایج است که میتواند هر کسی را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت یا پیشینه تحت تاثیر قرار دهد.
2_ راههای درمان افسردگی بعد از جدایی چیست؟
درمان افسردگی بعد از طلاق یا جدایی با استفاده از نوروفیدبک، مراجعه به روانشناس، قبول کردن و بروز احساسات و خودمراقبتی امکان پذیر است.