به قلم حسين بيات روان شناس باليني
هرگونه اختلال که موجب بر هم زدن سلامت روانی و آرامش جسمی افراد شود، استرس نام دارد و این اختلال زمانی رخ میدهد که بدن باید کارهایی بیش از حد توانایی خود انجام دهد. در هنگام خطر و تهدید، انسان واکنشی نشان می دهد که مؤسسه علمی فرانکلین به آن «جهش متابولیک» میگوید. در این فرایند آدرنالین و کورتیزول ترشح میشود؛ فشار خون، ضربان قلب و تنفس بالا میرود و گلوکوز در خون آزاد و آماده تبدیل شدن به انرژی میشود؛ فرایند گوارش، تولید مثل و سیستم ایمنی تحت تأثیر قرار میگیرد؛ جریان خون در پوست کاهش یافته و آستانه تحمل درد افزایش مییابد.
از طرف دیگر اضطراب دائمی می تواند به سردردهای میگرنی دردناک منجر شود که رهایی از آنها دشوار است و برای چند ساعت یا حتی چند روز زمان می برد. برای کاهش سردردهای تنشی، پزشکان معمولا بیماران را به حضور در فعالیت های آرامش بخش مثل دریافت ماساژ یا حمام گرم تشویق میکنند.
در تحقیقات جدید رابطه ای بین شدت دردهایی مثل سردرد، درد مفاصل و دردهای عضلانی با استرس شدید اثبات شده است. محققان معتقدند که استرس، درد ناشی از التهاب مفاصل و حتی کمردرد را تشدید میکند. در محیط کار هم استرسِ کاری در تشدید کمردرد و بروز سردردهای تنشی تأثیر دارد.