روان درمانی چیست؟
روان تراپی با نامهای دیگری شامل روانشناختی و صحبت درمانی نیز شناخته میشود و شامل مجموعهای از تکنیکهای روانشناختی است که هدف آن کمک به افراد برای بهبود رفتارهای ناسالم و تغییر افکار و احساسات منفی است. این روش میتواند به طیف وسیعی از افراد که درگیر اختلالات روانی مانند افسردگی، استرس و اضطراب، بیش فعالی و … کمک کند؛ تا بتوانند علائم بیماری را کاهش داده و حتی منجر به شناسایی علل ریشهای اختلال شوند. شناسایی این علل روند درمان را سرعت میبخشد.
انجام مراحل روان تراپی نیازمند افراد آموزش دیدهای مانند روانپزشک و روانشناس است و انجام آن توسط افراد دیگر مورد تایید وزارت بهداشت نیست. روان تراپی به افرادی که رویدادهای استرسزا، تروما، بیماریهای مزمن و یا از دست دادن عزیزی را تجربه کردهاند نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در روان تراپی از ترکیبی از دارو و تکنیکهای روان درمانی برای بهبود شرایط روانی بیمار استفاده میشود. در بیشتر بیماران این تکنیک تاثیر بسزایی دارد؛ اما استفاده از روش درمان با نوروفیدبک نیز بسیار موثر است.
جلسات روان درمانی
جلسات روان درمانی با توجه به شرایط فرد به گونههای مختلفی انجام میپذیرد. هدف از این درمانها بهتر کردن حال فرد و بالابردن کیفیت زندگی او میباشد. این جلسات میتوانند به شکلهای مختلفی و در محیطهای فردی، گروهی یا خانوادگی انجام شوند. مدت زمان و تعداد جلسات روان تراپیدرمانی با توجه به اختلال و فرد تحت درمان متفاوت است. معمولا جلسات روان تراپی یک با در هفته و بین 30 تا 60 دقیقه انجام میشود. حفظ اعتماد بین فرد و روانشناس و ایمن بودن صحبتهای درون جلسه از واجبات جلسات روان تراپی است.
روان درمانی در تشخیص کدام اختلالات روانی نقش دارد؟
روان تراپی یکی از تکنیکهایی است که در اغلب بیماریهای روانی توسط متخصصان مورد استفاده قرار میگیرد. این روش میتواند به اندازه دارو درمانی موثر و تاثیر گذار باشد. در ادامه با بیماریها و شرایطی که انسان را نیازمند به دریافت این روش میکند، آشنا خواهیم شد.
- درمان افسردگی
- درمان اختلال دو قطبی
- درمان وسواس فکری عملی
- درمان بیش فعالی و نقص توجه
- درمان استرس و اضطراب( انواع اضطراب مانند اضطراب اجتماعی و …)
- درمان و کنترل اعتیاد به الکل و مواد مخدر
- درمان اختلال خوردن
- درمان اسکیزوفرنی
- درمان اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت مرزی یا اختلال شخصیت وابسته
- درمان پانیک
همه افرادی که از روان تراپی استفاده میکنند، به بیماریهای روانی مبتلا نیستند؛ بلکه این روش میتواند بر روش استرس و درگیریهای ذهنی انسان نیز تاثیرات مثبتی بگذارد.
- احساس درماندگی و غم و اندوه طولانیمدت
- ناتوانی در حل مشکلات شخصی علیرغم کمک خانواده و دوستان
- کنارآمدن فرد با زندگی
- افراد تحت تاثیر آسیبهای روانی
- افرادی که تحت آسیبهای جنسی یا مشاهده خشونت بودهاند
- تغییرات بزرگ در زندگی مانند طلاق، مرگ عزیز یا از دست دادن شغل
درمان بین فردی (IPT)
یکی دیگر از انواع روان درمانی درمان بی فردی است؛ که بر بهبود مهارتهای ارتباطی و روابط برای رسیدگی به مسائل بین فردی و افزایش حمایت اجتماعی تمرکز میکند. مساِئلی مانند غم و اندوه حل نشده و تغییر در نقشهای اجتماعی یا کاری میتواند باعث بههم ریختگی ذهنی در انسان شود؛ اما درمان بی فردی با آموزش روشهای سالم ابراز احساسات و راههایی برای بهبود ارتباط با دیگران منجر به افزایش تمرکز ذهنی میشود. از این روش برای درمان افسردگی بدون دارو استففاده میکنند.
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)
رفتار درمانی دیالکتیکی یکی از انواع درمان شناختی رفتاری است؛ که ترکیبی از تکنیکهای شناختی و رفتاری آن را تشکیل میدهد. این روش درمانی برای کمک به افراد در تنظیم احساسات، مدیریت استرس و بهبود روابط استفاده میشود. در این روش مهارتهای جدیدی به افراد آموزش داده میشود؛ تا بتوانند رفتارهای ناسالم و مخرب خود را کاهش دهند. رفتار درمانی دیالکتیکی در افرادی که افکار خودکشی دارند و به اختلالات شخصیت مرزی، PTSD و اختلالات خوردن مبتلا هستند استفاده میشود.
درمان روان پویشی
درمان با روش روان پویشی فرآیندهای ناخودآگاه و تجربیات گذشته را برای درک و رسیدگی به مسائل عاطفی بررسی میکند. در این روش درمانگر از فرد میخواهد تا خودآگاهی خود را بهبود بخشد و ریشه الگوهای رفتاری ناصحیح را شناسایی کند.
روان درمانی شامل مجموعهای از تکنیکهای روانشناختی است که هدف آن کمک به افراد برای بهبود رفتارهای ناسالم و تغییر افکار و احساسات منفی است.
2_ کدام اختلالات روانی با استفاده از روان درمانی قابل درمان هستند؟
درمان افسردگی، درمان اختلال دو قطبی، درمان وسواس فکری عملی، درمان بیش فعالی و نقص توجه ، درمان استرس و اضطراب( انواع اضطراب مانند اضطراب اجتماعی و …) و پانیک با روان تراپی امکان پذیر است.