احتمال ایجاد افسردگی، استرس و اختلالات روانی به دلیل کاهش یا افزایش ویتامینها و نقایص مواد مغذی در بدن افزایش مییابد. ویتامینهایی مانند ویتامین D و B12 و اسیدهای چرب امگا 3 با ایجاد افسردگی رابطه بیشتری دارند و میتوانند منجر به ایجاد اختلالات روانی شود. حفظ یک رژیم غذایی متعادل سرشار از مواد مغذی ضروری و توجه به تاثیر ویتامین بر روی افسردگی و استرس در حفظ سلامت جسمی و روانی تاثیر بسیار مثبتی دارد.
تاثیر کمبود ویتامین بر روی افسردگی و استرس
تاثیر کمبود ویتامین بر روی افسردگی و استرس یک موضوع ثابت شده است و رژیم غذایی و ویتامینها میتواند بر مسائلی مانند خلق و خوی، غم و تحریک پذیری موثر باشد. برخی از نقصهای مواد مغذی ممکن است افراد را در معرض خطر بیشتری برای افسردگی قرار دهند؛ این مواد مغذی میتواند شامل کمبود ویتامینهای D ،B12 و B9 و اسیدهای چرب امگا 3 شود. افسردگی و اختلالات روانی ناشی از تقص تغذیهای در کشورهای توصیه یافته نادر میباشد.
تاثیر ویتامین D بر روی افسردگی و استرس
ویتامین D نقش مهمی در سلامت روان به ویژه بر استرس و افسردگی دارد. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که کمبود ویتامین D ممکن است با افزایش خطر ابتلا به افسردگی و اختلالات خلقی همراه باشد. گیرندههای ویتامین D در مناطقی از مغز که در تنظیم خلق و خو درگیر هستند وجود دارند و سطح کافی ویتامین D برای تولید انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین ضروری است. این ویتامین در جذب کلسیم از روده نیز موثر است.
حفظ مقادیر کافی ویتامین D از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید، منابع رژیم غذایی یا مکملها ممکن است به حمایت از بهزیستی ذهنی کمک کند و به طور بالقوه علائم استرس و افسردگی را کاهش دهد. با این حال، پاسخ های هر فرد به مکمل ویتامین D ممکن است متفاوت باشد، بنابراین توصیه میشود برای دریافت بهترین تاثیر از مکملهای ویتامین با افراد متخصص مشورت کنید.
اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 به ویژه EPA و DHA، به دلیل فواید بسیاری که بر روی سلامت روان به ویژه استرس و افسردگی دارد مورد توجه قرار گرفته است. اسیدهای چرب امگا 3 برای عملکرد مغز ضروری هستند و دارای خواص ضد التهابی هستند که ممکن است به کاهش علائم افسردگی و اضطراب کمک کند. درمان افسردگی بدون دارو با بهبود سطح ویتامینها در بدن امکان پذیر است.
تاثیر ویتامین B12 بر روی افسردگی و استرس
ویتامین B12 برای حفظ عملکرد اعصاب و تولید گلبولهای قرمز خون ضروری است و سطح پایین این ویتامین میتواند خطر ابتلا به افسردگی و استرس را افزایش دهد. ویتامین B12 در سنتز انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین و دوپامین نقش دارد که برای تنظیم خلق و خو مهم هستند. ترکیب غذاهای غنی از ویتامین B12 مانند گوشت، ماهی، لبنیات و غلات غنی شده در رژیم غذایی شما همچنین میتواند به حفظ سطح بهینه این ماده مغذی ضروری کمک کند.
آهن
آهن یکی از مواد مهم و حیاتی برای رشد بدن است و کمبود آن یک اختلال رایج در سراسر جهان است؛ که بیشتر در زنان ایجاد میشود. در موارد شدید کمبود آهن میتواند به کم خونی کمبود آهن (IDA) تبدیل میشود و منجر به اختلال در تولید گلبولهای قرمز شود. در برخی مطالعات نشان داده شده است؛ که کمبود آهن میتواند در ایجاد اختلالات روانی مانند افسردگی موثر باشد به ویژه در زنان باردار با سطح آهن پایین احتمال ایجاد افسردگی بارداری بیشتر است.
مصرف مکملهای آهن و غذاهای سرشار از این ماده مغذی میتواند در کاهش احتمال بروز افسردگی موثر باشد. غذاهای سرشار از آهن شامل گوشت قرمز، ماهی و مرغ هستند و متخصصان تغذیه توصیه میکنند افراد بزرگسال روزانه بین 8 تا 18 میلی گرم آهن نیاز دارند تا دچار اختلالات کمبود آهن نشوند.
جمعبندی
ویتامین و مواد مغذی بخش مهمی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت روانی و جسمی انسان است. برخی از ویتامینها فقط از طریق خوردن غذاهای سالم کسب نمیشود و برای داشتن سطح نرمالی از انواع ویتامین نیاز به مصرف مکملهای غذایی است. برخی مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب میتواند ناشی از کمبود ویتامینها باشد و درصورتی که شما نیز از این مشکلات رنج میبرید مراجعه به متخصصان تغذیه میتواند کمک کننده باشد. متخصصان سلامت روان مانند دکتر حسین بیات در صورتی که علت اختلال روانی شما را مشکلات تغذیهای تشخیص دهند شما را به متخصان تغذیه رجوع میدهند.
سئوالات متداول
1_ کمبود کدام ویتامینها منجر به افزایش احتمال بروز افسردگی و استرس میشود؟
ویتامینهای D، B12، اسیدهای چرب امگا 3 و آهن و روی بر روی اختلالات روانی موثر هستند.