مثبت اندیشی چیست؟
مثبت اندیشی یا (Positive thinking) تمرین تمرکز بر جنبههای خوب زندگی، پرورش ذهنیت خوش بینانه و نزدیک شدن به چالشها با ذهنی است که باور دارد میتواند. ذهن ما منفی گرایی را ترویج میدهد زیرا زمانی که انسانها در عصر شکار زندگی میکردند و زندگیشان با خطرات واقعی و زیادی مواجه بود و احتمال داشت توسط موجودات زنده یا پدیدههای طبیعی در محیط اطراف، فورا کشته شوند؛ نیازمند چنین نگرشی بودند. این در حالی است که امروزه این مکانیسم تنها منجر به بدبینی و منفی گرایی در ذهن انسان میشود.
ممکن است منفی گرایی زمانی که شما در معرض یک تهدید واقعی هستید، شما را نجات دهد؛ اما وقتی تهدیدها را در ذهن خود بزرگ نمایی کنید بعد از مدتی متقاعد میشوید که پروژهای که روی آن کار میکنید، محکوم به شکست است و این میتواند زندگی شما را به نا امیدی و تباهی سوق دهد. مثبت اندیشی در مقابل منفی گرایی قرار دارد و بر روی امیدوار بودن، داشتن اعتماد به نفس و انعطاف پذیر بودن در مواجهه با ناملایمات تاکید دارد.
این نگرش باعث میشود با تا افکار و احساسات به گونهای تنظیم شوند که منجر به رشد، رفاه و موفقیت شود. مثبت گرایی در عین حال که نیمه پر لیوان را میبیند؛ هیچ وقت چالشها و مشکلاتی که در زندگی وجود دارد را نادیده نمیگیرد؛ بلکه با شجاعت، خوش بینی و ایمان به تواناییهای خود به حل کردن مشکل و گذشتن از بحرانها کمک میکند. خوش بینی میگوید هر شکست فرصتی برای رشد و پلهای برای موفقیت است.
تاثیرات مثبت اندیشی بر روی سلامت و عملکرد ما چگونه است؟
مثبت گرایی یک ابزار قدرتمند شناخته شده است که میتواند تأثیر عمیقی بر رفاه، سلامت و عملکرد کلی ما داشته باشد. تحقیقات زیادی صورت گرفته که نشان می دهد افراد خوش بین از لحاظ جسمی و روانی، سالم تر از افراد بدبین هستند. مارتین سلیگمن (Martin Seligman) استاد دانشگاه پنسیلوانیا تحقیقات گسترده ای در این زمینه انجام داده است؛ تا تاثیر بدبینی و خوش بینی را روی سلامتی افراد ارزیابی کند. نتایج تحقیقات نشان میدهد که افراد بدبین خیلی زود سلامتیشان را از دست میدهند.
فواید مثبت اندیشی در سلامتی خلاصه نمیشود. سلیگمن درباره ارتباط میان مثبت اندیشی و عملکرد افراد نیز مطالعاتی انجام داده است. در یک مورد مطالعاتی خاص، او به بررسی میزان خوش بینی و بدبینی کارشناسان فروش بیمه پرداخت. نتایج نشان داد که فروشندگان خوشبین ۳۷ درصد بیشتر از بدبینها فروش داشتند که در طول اولین سال کاری، درآمدی دو برابری را برای شرکت ایجاد می کنند.
5 راه کلیدی برای دستیابی به مثبت اندیشی
مثبت اندیشی میتواند یک ویژگی ذاتی باشد؛ اما ذاتی بودن آن به این معنی نیست که شما نمیتوانید مثبت اندیش شوید. مثبت اندیشی یک مهارت لازم در زندگی است که هر کسی میتواند آن را یاد بگیرد و از آن استفاده کند. یادگیری این مهارت شامل دو مرحله کلیدی است. مرحله اول شناسایی و کاهش افکار منفی و بدبینی است و مرحله دوم افزایش و بهبود مثبت اندیشی است. مثبت اندیشی به افراد کمک میکند تا بیماریهای خود را درمان کنند و زندگی شادتری را داشته باشند.
شناسایی افکار منفی
اولین گام در مثبت اندیشی این است که بتوانید افکار منفی خود را شناسایی و کنترل کنید. هر چه بیشتر بر روی افکار منفی خود تمرکز کنید؛ این افکار قدرت بیشتری پیدا میکنند و بیشتر در ذهن شما به واقعیت تبدیل میشوند. زمانی که احساس میکنید افکار منفی و بدبینانه قدرت زیادی پیدا کردهاند باید تلاش کنید با استفاده از روشهای مختلف آن را متوقف کنید.
یکی از برترین روشها برای کنترل افکار منفی نوشتن دقیق آنها است. با این کار ذهن شما آرامتر میشود و میتوانید با دقت و به طور منطقی صحت افکارتان را بررسی کنید و ببینید آیا این جملات واقعیت دارد یا نه. میتوانید مطمئن باشید هر جا از کلماتی مثل هرگز، همیشه، بدترین، همواره و غیره استفاده شده این گفته صحیح نیست یا واقعیت ندارد.
افکار مثبت را جایگزین کنید
شما با افکار منفی به خودتان ضربه میزنید، حالا زمان آن رسیده که به ذهن خود بیاموزید که بر مثبت اندیشی تمرکز کند. این کار با تمرین کردن امکان پذیر است، اما ابتدا باید با انتخاب آگاهانه افکار مثبت، به ذهن سرگردان خود کمی امید بدهید. هر فکر مثبتی توجه ذهن را به خود معطوف خواهد ساخت. وقتی همه چیز بر وفق مراد و حالتان خوب باشد، این کار نسبتا آسان است، اما وقتی کارها خوب پیش نمیرود و ذهن با افکار منفی پر شده، مثبت اندیشی میتواند به یک چالش تبدیل شود.
در این لحظات به روزی که گذرانده اید فکر کنید و به یک اتفاق مثبت فکر کنید؛ هر چند به نظر کوچک و کم اهمیت باشد. اگر در این روز چیزی به ذهنتان نرسید به روزهای قبل حتی هفته گذشته فکر کنید تا چیز مثبتی به ذهنتان برسد یا اینکه به اتفاق مثبتی که در انتظار آن هستید فکر کنید.
شکرگزاری کلید مثبت اندیشی
حالا زمان آن رسیده که شکرگزار تمام اتفاقات مثبتی باشید که برای شما رخ داده است. شکرگزاری تنها یک عمل اخلاقی نیست، بلکه هورمون کورتیزول را که باعث ایجاد استرس میشود به میزان 23 درصد کاهش میدهد. تحقیقی در دانشگاه دیویس (Davis) در کالیفرنیا انجام شد که نشان میدهد افرادی که شکرگزار و قدردان هستند، همیشه حال خوبی دارند، پرانرژی هستند و به دلیل کاهش سطح هورمون کورتیزول، نگرانی کمتری دارند.
اگر سعی کنید هر روز بر چیزهای مثبت هر چند کوچک تمرکز کنید، روحیه شکرگزاری را در خود پرورش دادهاید. هر وقت افکار منفی به سراغتان آمد، از این روش استفاده کنید تا بتوانید همه چیز را تغییر دهید و مثبت فکر کنید، در این صورت است که مثبت اندیشی روش زندگی شما خواهد شد.
پیشرفت سبک زندگی
مراقبت از سلامت جسمانی برای حفظ ذهنیت مثبت ضروری است. ورزش منظم، تغذیه سالم و خواب کافی میتواند به افزایش خلق و خو مثبت و سطح انرژی شما کمک کنند. 30 دقیقه ورزش روزانه به صورت مداوم میتواند بر خلق و خوی شما تاثیر گذاشته و استرستان را کاهش دهد. تکنیکهای مدیریت استرس را یاد بگیرید و از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید. با گنجاندن این استراتژیها در برنامه روزانه خود، میتوانید ذهنیت مثبت و انعطاف پذیرتری را پرورش دهید.
ایجاد یک اتمسفر مثبت
احاطه کردن خود با انسانها و افکار مثبت نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد. سعی کنید اکثر وقت خود را با افرادی بگذرانید که به شما کمک میکنند، ورژن بهتری از خود باشید و از انسانهای منفی دوری کنید. انسانهای منفی گرا باعث افزایش سطح استرس شما میشوند. میتوانید از رسانههای الهام بخش و مفید مانند کتاب، پادکست و سخنرانیهای مختلف استفاده کنید.
جمعبندی
مثبت اندیشی یک مهارت آموختنی و البته ضروری در زندگی است. در صورتی که به دنبال پیشرفت و رسیدن به درجات بالایی از موفقیت در زندگی خود هستید؛ حتما به مثبت اندیشی و تمرکز بر زیباییها و اتفاقات مثبت زندگی نیازمند هستید. برای بهبود هر چه بهتر مثبت اندیشی میتوانید از کتابهای موفق در این زمینه استفاده کنید. امیدواریم دانستن تاثیرات مثبت اندیشی شما را برای ایجاد چنین نگرشی در زندگی تشویق کرده باشد. برای دریافت هر نوع مشاوره میتوانید با مرکز روانشناسی و نوروفیدبک بیات در ارتباط باشید.