درمان ترس از تاریکی

حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت

احتمالا بسیاری از شما ترس از تاریکی را تجربه کرده اید. این امر اصلا ربطی به سن و سال ندارد. در همه سنین ممکن است، افراد مختلف از نکتوفوبیا رنج ببرند. نکتوفوبیا یا ترس از تاریکی، یک مشکل روانی غیر منطقی می باشد.

احتمالا بسیاری از شما ترس از تاریکی را تجربه کرده اید. این امر اصلا ربطی به سن و سال ندارد. در همه سنین ممکن است، افراد مختلف از نکتوفوبیا رنج ببرند. نکتوفوبیا یا ترس از تاریکی، یک مشکل روانی غیر منطقی می باشد. در این مطلب قصد داریم راجع به این ترس برای شما صحبت کنیم.

ترس از تاریکی

به تازگی دانشمندان فهمیده اند که این ترس به دلایل فیزیکی و شیمیایی در مغز می باشد. تاریکی یک نگاتیو فیدبک در مغز ایجاد میکند. مغز در پاسخ به آن مواد شیمیایی ترشح میکنند. و در نتیجه اضطراب فرد بالاتر می رود. برخی افراد دلایلی اضافه بر تاریکی در زندگی برایشان وجود دارد. بنابراین میزان ترس آنها بیشتر می باشد. این افراد ترس از تاریکی در وجودشان بزرگنمایی می شود. این افراد قادر به کارهای شبانه نیستند.  حتی در برخی موارد این افراد حتی قادر نیستند به سینما بروند.

علائم ترس از تاریکی چیست؟

همانطور که در بالا متوجه شدید این ترس سطح های مختلفی دارند. از درجه خفیف تا خیلی شدید می توان سطح بندی نمود. تشخیص ترس افراد درسطوح مختلف سخت است. بنابراین برخی ازمهمترین این مشخصات رابرای شما ارائه میکنیم.

  • تجربه‌ی واکنش‌های شدید در تاریکی مانند حملات وحشت یا اضطراب.
  • ترس طولانی مدت از تاریکی.
  • پرهیز از حضور در فعالیت‌های اجتماعی یا شغل‌هایی که ممکن است در مکان‌های تاریک باشند.
  • اختلال قابل توجه در خواب(افرادی که خواب سبک دارند معمولا ترس از تاریکی دارند).

راههای درمان نکتوفوبیا

درمان این مشکل تقریبا کار راحتی ولی زمانبر می باشد. برخی از مهمترین راههای درمان به شرح زیر می باشد.

  • در شب ها و قبل از خواب سعی کنید از تکنیک های آرامبخش استفاده نمایید.
  • سعی کنید محیط را برای خود آرام و مطمئن کنید.
  • قبل از خواب چراغ اتاق را خاموش کنید و یا از یک آباژور استفاده نمایید. سعی کنید کم کم محیطتان را تاریکتر کنید.
  • اگر هنگام خوابیدن و یا در تاریکی صداهایی را می شنوید که شما را مضطرب می کند یک سری کارها را انجام دهید. در ابتدا می توانید که یک سری آهنگ های ملایم و آرامبخش برای خود پخش نمایید. سپس سعی کنید بررای هر کدام این صداها یک منبع صدا بیابید. بعنوان مثال می توانید بگویید صدای پاکبان محل می باشد و او مشغول تمیز نمودن محل می باشد. یا میتواند صدای گربه ای می باشد که در بین زباله ها دنبال غذا می باشد.
  • میتوانید موقع استرس یک عبارت را مرتب تکرار نمایید. مثلا مرتب بگویید “اینجا تاریک است ولی هیچ چیزی اینجا نیست”.
  • در موقع استرس به طور مرتب و خیلی آرام نفس های عمیق بکشید و از بینی خود خارج نمایید.
  • موقع استرس بر روی یک فکر مثبت که از آن لذت می برید فکر کنید. به طوریکه حواستان از تاریکی پرت شود.
  • یکی از راههایی که معمولا در روان درمانی رخ می دهد، مواجهه با عامل تاریکی می باشد. شما میتوانید در یک دوره کوتاه درون محیط تاریک قرار بگیرید. کم کم طول این دوره طولانی تر باشد.
  • آخرین کار برای درمان این مشکل دارو درمانی است.

سخن پایانی

هر مشکل روانی براحتی میتواند درمان گردد. البته که دوره های درمان آن ممکن است طولانی باشد. در صورتی که از ترسی رنج می برید، توصیه ما مراجعه به یک روانشناس جهت روان درمانی و درمان آن می باشد. روانشناس با درک مشکلات شما بهترین توصیه ها رابرایتان ارائه می دهد. ممکن است این درمانها در ابتدا بشدت سخت باشد. ولی بمرور زمان خودتان متوجه خواهید شد که مشکلاتتان در حال رفع شدن می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *