وسواس شست وشو

وسواس شست وشو

حسین بیات روان شناس بالینی، دوره دکترای تخصصی روان شناسی سلامت

 وسواس شست وشو یکی از شایع‌ترین انواع اختلال وسواس فکری‌ـ‌عملی است که در صورت عدم درمان می تواند زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

امروزه با همه گیری بیماری کرونا تقریبا همه ما بهداشت فردی خود را به مراتب بیشتر و بهتر از قبل انجام می دهیم. برخی از افراد ولی دچار مشکل گردیده اند. این مشکل عبارت است از ابتلا به اختلال وسواس شستشو. در این مطلب قصد داریم راجع به وسواس شست وشو از نظر دکتر حسین بیات روانشناس بالینی در شیراز توضیحاتی را ارائه دهیم.

وسواس شست وشو

 وسواس شستشو یکی از شایع‌ترین انواع اختلال وسواس فکری‌ـ‌عملی است که در صورت عدم درمان می تواند زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.  این مشکل فقط مربوط به این دوران نیست و همیشه افرادی به این مشکل مبتلا بوده اند. گرچه در این زمان سرعت انتشار آن در بین افراد بسیار زیادتر شده است. حتی شاید خود ما هم به این اختلال مبتلا باشیم.

فرد در این مشکل نسبت به تمیزی به شکل افراطی تمایل دارد. به گونه ای که زمان زیادی را برای شست وشو  ی خود و اطراف خود صرف می کنند. حتی با وجود تمیزی اطراف باز هم فکر میکنند که کثیف می باشد و اقدام به تمیز نمودن مجدد می کنند.

طبقه بندی وسواس شست و شو

این اختلال روانی به دو گروه دسته بندی می گردند.

  • فرد در مورد تمیزی اطراف و بدن خود مردد می باشد.
  • در نوع پیشرفته تر آن فرد قادر به تحمل این تردید در مورد تمیزی نمی باشد.

برای اینکه این مشکل را درمان نمایید بهتر است بدانید که از کدام نوع درمان رنج می برید. این نوع اختلال با مراجعه به روانشناس براحتی قابل کنترل می باشد

 

مقایسه وسواس در خانم‌ها و آقایان و تاثیر آن در زندگی فرزندان

به طور کلی اختلالات روانی بستگی به جنسیت ندارد. به طوریکه تقریبا در بین مردان و زنان نرخ ابتلا به انواع اختلالات روانی تقریبا یکسان می باشد. گرچه شیوع وسواس شست وشو در بین بانوان به مراتب در حد ۷۰ درصد بیش از آقایان می باشد. وقتی یکی از والدین به اختلال شست و شو مبتلا باشند، این عادات وسواس گونه به همسر و فرزندان خود نیز منتقل می کنند. این مسئله در آینده کودکان تاثیرات بسیاری خواهد گذاشت. و باعث رنج کشیدن آنها در حین زندگی می گردند.

راههای درمان وسواس شستشو

 

  • تهیه فهرستی از محرک‌ها

    برای درمان اکثر اختلالات روانی اولین قدم برای درمان باور به درمان اختلال و اقدام به تهیه یک لیست از محرک ها می باشد.

  • نوشتن روش‌ها و استراتژی‌های کاهش اضطراب

    وقتی که لیست محرک ها را تهیه نمودید، حال می توانید به دنبال راههای کاهش اضطراب در مواجهه با هر کدام از این عوامل بپردازید.

  • قرار گرفتن در موقعیت‌های محرک

    یکی دیگر از بهترین راههای درمانی که تمامی روانشناسها در سطح دنیا آن را تجویز می کنند، قرار گرفتن فرد در موقعیت های محرک و کمک به فرد برای کنترل موقعیت می باشد.

  • به چالش کشیدن افکار وسواسی

    درمان مهم دیگر برای رفع اختلال، به چالش کشیدن افکار وسواسی است.  هر چه بیشتر در معرض این افکار و عوامل قرار گیرید، میزان استرس و ترس شما از کثیفی و آن عامل کمتر می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *