ترس از مکان‌های بسته

حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت

یکی از اختلالات روانی که می تواند در روند زندگی افراد بشدت تاثیر بگذارد ترس از مکان های بسته می باشد. در این مطلب به بررسی این اختلال روانی خاص از نظر دکتر حسین بیات روانشناس بالینی در شیراز – بهترین روانشناس در شیراز می پردازیم.

یکی از اختلالات روانی که می تواند در روند زندگی افراد بشدت تاثیر بگذارد ترس از مکان های بسته می باشد. در این مطلب به بررسی این اختلال روانی خاص از نظر دکتر حسین بیات روانشناس بالینی در شیراز – بهترین روانشناس در شیراز می پردازیم.

ترس از مکان‌های بسته یا کلاستروفوبیا چیست؟

رنج بردن از این اختلال روانی به معنی ترس از قرار گرفتن در مکانهای بسته می باشد. وقتی گفته می شود مکان بسته برخی افراد، فضایی در حد یک تابوت را تصور می کنند. ولی بسته به شدت این اختلال ممکن است حتی فرد از قرار گرفتن در مترو نیز هراس داشته باشد. آسانسور، یونیت دندانپزشکی، اتاقهای قفل شده از دیگر مثالهای ممکن برای درک بهتر فضای بسته برای افرادمبتلا به این اختلال می باشد. این ترس ممکن است به حدی گردد که فرد در حین دوش گرفتن یا دستشویی رفتن از بستن درب محل خودداری نماید.

 

نشانه‌ها و معیارهای کلاستروفوبیا

ترس از مکان های بسته یکی از گونه های خاص فوبیا می باشد. در اینجا برخی از مهمترین نشانه های این اختلال را برایتان نام می بریم.

  • اضطراب شدید در حین قرار گرفتن در مکانهای بسته مهمترین نشانه این اختلال می باشد.
  • در حین قرار گرفتن در مکان بسته فرد تصور میکند که در آنجا گیر می کند.
  • فرد از قرار گرفتن در مکانهای بسته خودداری مینماید.
  • شدت ترس یا اضطراب فرد با شدت خطری که موقعیت بسته پدید می آورد متناسب نمی باشد.
  • این ترس در فرد بطور پیوسته وجود دارد و معمولا تا بیش از ۶ ماه هم به طول می انجامد.
  • بسیاری از اختلالات دیگر دارای نشانه های مشابه می باشند. بنابراین برای تشخیص و درمان این اختلال حتما به روانشناس مراجعه نمایید.

 

درمان اختلال کلاستروفوبیا

مشابه سایر اختلالات روانی اختلال کلاستروفوبیا نیز با دارو درمانی و روان درمانی قابل کنترل و درمان می باشد. البته این را می دانید که دارو درمانی فقط می تواند تا حدی بیماری را کنترل نماید. و برای درمان کلی این بیماری باید روان درمانی نیز انجام پذیرد.

دارو درمانی اختلال کلاستروفوبیا یا ترس از مکان‌های بسته

معمولا برای دارودرمانی جهت درمان و کنترل اختلال ترس از مکان های بسته از داروهای ضد افسردگی استفاده می گردد. این داروها با کاهش اضطراب فرد می توانند برای کنترل این اختلال به کار بروند. داروهای مختلفی برای این درمان استفاده می شود. داروهایی همچون داروهای مهارکننده‌ی بازجذب سروتونین و همچنین بنزودیازپین‌ها.

روان‌درمانی اختلال ترس از مکان‌‌های بسته

همانگونه که گفته شد دارو درمانی فقط برای کنترل اختلال می باشد. از طرف دیگر دارو درمانی معمولا دارای عوارض و اختلالات فراوانی می باشند. بهمین دلیل توصیه می شود که از روان درمانی برای کنترل این اختلال استفاده نمایید. معمولا مواجهه درمانی یکی از برترین و پر طرفدارترین موارد درمانی برای کنترل اختلال ترس از مکانهای بسته می باشد.

بهترین دفاع حمله می باشد. این حرف بدین معنی است که بهترین درمان برای حل این مشکل قرار گرفتن در موقعیتی که از آن می ترسیم . به عبارت دیگرمواجهه درمانی عبارت است از قرار گرفتن فرد در موقعیت های ترس آور و اضطراب آور. با قرار گرفتن در این موقعیت ها به مرور یاد می گیریم که با ترس خود مواجه شویم و آنرا کنترل کنیم. متد دیگری که برای درمان این مشکل استفاده می شوند، گروه ‌درمانی، رفتار درمانی، نوروفیدبک وروانکاوی  می باشند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *