کشف دنیای روان درمانی و آشنایی با انواع و تاثیر آن بر روی اختلالات روانی

روان درمانی یکی از برترین روش‌هایی است؛ که بشر تا امروز توانسته ایجاد کند و با استفاده از آن انواع بیماری‌های روانی را درمان کرده و باعث بهبود عملکرد روانی انسان شود. روان درمانی یکی از انواع روش‌های درمانی است؛ که در آن افراد آموزش دیده‌ای مانند روانشناسان و روانپزشکان به بیماران روانی کمک می‌کنند تا با چالش‌های عاطفی خود مقابله کرده و سلامت روان خود را بهبود بخشند. انواع روان درمانی نه تنها منجر به کاهش علائم اختلالات روانی می‌شوند؛ بلکه امکان تشخیص علل ریشه‌ای بیماری را نیز دارند.

روان درمانی چیست؟

روان تراپی با نام‌های دیگری شامل روانشناختی و صحبت درمانی نیز شناخته می‌شود و شامل مجموعه‌ای از تکنیک‌های روانشناختی است که هدف آن کمک به افراد برای بهبود رفتارهای ناسالم و تغییر افکار و احساسات منفی است. این روش می‌تواند به طیف وسیعی از افراد که درگیر اختلالات روانی مانند افسردگی، استرس و اضطراب، بیش فعالی و … کمک کند؛ تا بتوانند علائم بیماری را کاهش داده و حتی منجر به شناسایی علل ریشه‌ای اختلال شوند. شناسایی این علل روند درمان را سرعت می‌بخشد.

انجام مراحل روان تراپی نیازمند افراد آموزش دیده‌ای مانند روانپزشک و روانشناس است و انجام آن توسط افراد دیگر مورد تایید وزارت بهداشت نیست. روان تراپی به افرادی که رویدادهای استرس‌زا، تروما، بیماری‌های مزمن و یا از دست دادن عزیزی را تجربه کرده‌اند نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در روان تراپی از ترکیبی از دارو و تکنیک‌های روان درمانی برای بهبود شرایط روانی بیمار استفاده می‌شود. در بیشتر بیماران این تکنیک تاثیر بسزایی دارد؛ اما استفاده از روش درمان با نوروفیدبک نیز بسیار موثر است.

جلسات روان درمانی

جلسات روان درمانی با توجه به شرایط فرد به گونه‌های مختلفی انجام می‌پذیرد. هدف از این درمان‌ها بهتر کردن حال فرد و بالابردن کیفیت زندگی او می‌باشد. این جلسات می‌توانند به شکل‌های مختلفی و در محیط‌های فردی، گروهی یا خانوادگی انجام شوند. مدت زمان و تعداد جلسات روان تراپیدرمانی با توجه به اختلال و فرد تحت درمان متفاوت است. معمولا جلسات روان تراپی یک با در هفته و بین 30 تا 60 دقیقه انجام می‌شود. حفظ اعتماد بین فرد و روانشناس و ایمن بودن صحبت‌های درون جلسه از واجبات جلسات روان تراپی است.

اختلالات روانی قابل درمان با روان درمانی

روان درمانی در تشخیص کدام اختلالات روانی نقش دارد؟

روان تراپی یکی از تکنیک‌هایی است که در اغلب بیماری‌های روانی توسط متخصصان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش می‌تواند به اندازه دارو درمانی موثر و تاثیر گذار باشد. در ادامه با بیماری‌ها و شرایطی که انسان را نیازمند به دریافت این روش می‌کند، آشنا خواهیم شد.

همه افرادی که از روان تراپی استفاده می‌کنند، به بیماری‌های روانی مبتلا نیستند؛ بلکه این روش می‌تواند بر روش استرس و درگیری‌های ذهنی انسان نیز تاثیرات مثبتی بگذارد.

  • احساس درماندگی و غم و اندوه طولانی‌مدت
  • ناتوانی در حل مشکلات شخصی علیرغم کمک خانواده و دوستان
  • کنارآمدن فرد با زندگی
  • افراد تحت تاثیر آسیب‌های روانی
  • افرادی که تحت آسیب‌های جنسی یا مشاهده خشونت بوده‌اند
  • تغییرات بزرگ در زندگی مانند طلاق، مرگ عزیز یا از دست دادن شغل

چه زمانی نیاز به روان درمانی داریم؟

متاسفانه در مورد روان تراپی در کشور ما تصورات غلط و اشتباهی وجود دارد. بسیاری از مردم در پاسخ به این سوال می‌گویند که ما دیوانه نیستیم و نیازی به این روش درمانی نداریم. این افراد حتی اگر بدانند که از نظر روانی مشکل دارند، تمایلی به مراجعه برای روان تراپی ندارند. اگر مشکلاتی را در زندگی خود تجربه می‌کنید؛ که به تنهایی توانایی برطرف کردن آن را ندارید و مانند گذشته از زندگی خود لذت نمی‌برید؛ می‌توانید از روان تراپی استفاده کنید و زندگی خود را با کیفیت بیشتری ادامه دهید.

انواع روان درمانی

آشنایی با انواع روان درمانی

روانپزشکان و متخصصان سلامت روان از انواع روان درمان استفاده می‌کنند. نوع درمان با توجه به بیماری و شرایط خاص بیمار و ترجیحات او انتخاب می‌شود. روانپزشکان ممکن است از تکنیک‌های موجود در چند روش مختلف استفاده کنند تا بتوانند به بهترین استراتژی درمانی برسند. در ادامه با انواع روان تراپی و ویژگی هر کدام آشنا خواهیم شد.

درمان شناختی رفتاری(CBT)

این روش درمانی بر شناسایی و تغییر الگوها، افکار و رفتارهای منفی برای بهبود سلامت روان تمرکز دارد. این روش به افراد کمک می‌کند تا الگوهای ناسالم و منفی فکری را شناسایی و تغییر دهند تا بتوانند مشکلات غیرقابل‌حل خود را حل کنند. CBT می‌تواند در درمان انواع اختلالات از جمله افسردگی، اضطراب، اختلالات مربوط به تروما و اختلالات خوردن مفید باشد.

درمان بین فردی (IPT)

یکی دیگر از انواع روان درمانی درمان بی فردی است؛ که بر بهبود مهارت‌های ارتباطی و روابط برای رسیدگی به مسائل بین فردی و افزایش حمایت اجتماعی تمرکز می‌کند. مساِئلی مانند غم و اندوه حل نشده و  تغییر در نقش‌های اجتماعی یا کاری می‌تواند باعث به‌هم ریختگی ذهنی در انسان شود؛ اما درمان بی فردی با آموزش روش‌های سالم ابراز احساسات و راه‌هایی برای بهبود ارتباط با دیگران منجر به افزایش تمرکز ذهنی می‌شود. از این روش برای درمان افسردگی بدون دارو استففاده می‌کنند.

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)

رفتار درمانی دیالکتیکی یکی از انواع درمان شناختی رفتاری است؛ که ترکیبی از تکنیک‌های شناختی و رفتاری آن را تشکیل می‌دهد. این روش درمانی برای کمک به افراد در تنظیم احساسات، مدیریت استرس و بهبود روابط استفاده می‌شود. در این روش مهارت‌های جدیدی به افراد آموزش داده می‌شود؛ تا بتوانند رفتارهای ناسالم و مخرب خود را کاهش دهند. رفتار درمانی دیالکتیکی در افرادی که افکار خودکشی دارند و به اختلالات شخصیت مرزی، PTSD و اختلالات خوردن مبتلا هستند استفاده می‌شود.

درمان روان پویشی

درمان با روش روان پویشی فرآیندهای ناخودآگاه و تجربیات گذشته را برای درک و رسیدگی به مسائل عاطفی بررسی می‌کند. در این روش درمانگر از فرد می‌خواهد تا خودآگاهی خود را بهبود بخشد و ریشه الگوهای رفتاری ناصحیح را شناسایی کند.

آیا روان درمانی موثر است؟

روان تراپی با توجه به تحقیقاتی که در سرتاسر دنیا انجام شده است؛ یک روش موثر برای درمان بیماری‌های مختلف سلامت روان شناخته شده است. تقریبا در 75 درصد از کسانی که این روند درمانی را آغاز می‌کنند؛ تاثیرات مثبتی مشاهده شده است. روان تراپی می‌تواند به افراد کمک کند تا بهزیستی عاطفی خود را بهبود بخشند، با استرس کنار بیایند، علائم اختلالات روانی را مدیریت کنند و کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشند.

اثربخشی روان تراپی اغلب به عواملی مانند تمایل فرد برای مشارکت در روند درمان و رابطه بین بیمار و درمانگر بستگی دارد. هر چه تعامل بیمار با درمانگر خود بیشتر باشد و توانایی صحبت کردن درمورد مشکل و اختلال خود را بهبود بخشد؛ تاثیر این روش درمانی را چند برابر می‌کند. تکالیفی که در هر جلسه به بیمار داده می‌شود؛ باید به شکل جدی دنبال و انجام شود.

سخن پایانی

در صورتی که احساس می‌کنید کیفیت زندگی شما مانند سابق نیست و مشکلات بزرگی دارید؛ که نمی‌توانید به تنهایی آن را حل کنید، مراجعه به روان درمانی و دریافت جلسات مشاوره می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. این روش درمانی در بیشتر افراد موثر بوده و اغلب با دیگر روش‌های درمانی مانند دارو درمانی و درمان با نوروفیدبک به شکل ترکیبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مرکز روانشناسی و نوروفیدبک دکتر بیات می‌توانید انواع خدمات روان تراپی و حتی روش‌های دیگری برای درمان اختلالات ذهنی را پیدا کنید.

سئوالات متداول

1_ روان درمانی چیست؟

روان درمانی شامل مجموعه‌ای از تکنیک‌های روانشناختی است که هدف آن کمک به افراد برای بهبود رفتارهای ناسالم و تغییر افکار و احساسات منفی است.

2_ کدام اختلالات روانی با استفاده از روان درمانی قابل درمان هستند؟

درمان افسردگی، درمان اختلال دو قطبی، درمان وسواس فکری عملی، درمان بیش فعالی و نقص توجه ، درمان استرس و اضطراب( انواع اضطراب مانند اضطراب اجتماعی و …) و پانیک با روان تراپی امکان پذیر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *