اختلال اوتیسم چیست؟ آشنایی با علت، علائم و درمان اوتیسم

درمان اوتیسم

درمان اوتیسم با استفاده از روش‌های مختلف امکان پذیر است. یکی از مهم‌ترین عوامل در درمان این اختلال تشخیص زودهنگام آن است؛ به طوری که بیشتر تحقیقات انجام شده برای درمان اوتیسم در کودکان است. افردی که به اختلال اوتیسم دچار هستند نمی‌توانند به صورت سالم با دیگران ارتباط برقرار کنند و این می‌تواند منجر به ایجاد مشکل در زندگی شخصی یا در محل کار شود.

اختلال اوتیسم چیست؟

اختلال طیف اوتیسم شرایطی است که بر رفتار شخص، اجتماعی شدن یا تعامل با دیگران تاثیر می‌گذارد و به اختلالات مختلف مانند سندرم تقسیم می‌شود. اوتیسم یک بیماری نیست بلکه یک اختلال رشد در کارکرد مغز است که درمان آن به معنی کاهش علائم اختلال اوتیسم است.

روش‌های متعددی می‌توانند به بهبود عملکرد اجتماعی، یادگیری و کیفیت زندگی کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم کمک کند. به یاد داشته باشید که اوتیسم یک شرایط مبتنی بر طیف است. بعضی افراد ممکن است نیاز به درمان کمتری داشته باشند، در حالی که افراد دیگر ممکن است نیاز به درمان شدید داشته باشند.

همچنین لازم است در نظر داشته باشید که بسیاری از تحقیقات درباره درمان اوتیسم بر روی کودکان تمرکز دارد. این امر عمدتا به این دلیل است که تحقیقات موجود نشان می‌دهد که درمان قبل از ۳ سالگی بیشترین تاثیر را داشته است. با این حال، بسیاری از درمان‌هایی که برای کودکان طراحی شده‌اند نیز ممکن است به بزرگسالان کمک کنند.

علائم اوتیسم

علائم اوتیسم در کودکان و بزرگسالان

علائم اوتیسم در بیشتر کودکان مبتلا به این اختلال از دو سالگی قابل تشخیص است؛ اگر علائم کودک شدیدتر باشد زودتر نیز قابل تشخیص است. تحقیقات نشان داده که تشخیص این اختلال در آمریکا اکثرا در کودکان چهار سال به بالا اتفاق می‌افتد. اولین علائم اوتیسم در کودکان شامل ناتوانی در برقراری تماس چشمی، نداشتن علاقه به والدین یا سایر کودکان، کم حرف بودن و عصبانیت و پریشانی با کوچک‌ترین تغییر است.

علائم این اختلال در بزرگسالی شامل مشکل در حفظ ارتباط چشمی، مشکل در دوست یابی و ادامه دادن مکالمه، ناتوانی در درک احساسات دیگران است. افراد مبتلا به اختلال اوتیسم رفتارهای تکراری زیادی دارندغ مثلا حرکات دست خاص یا علاقه به داشتن نظم مشخص در وسایل خانه. این افراد ممکن است علاقه بسیاری به یک موضوع نشان دهند و به صورت مداوم درمورد آن صحبت کنند. در ادامه با نشانه‌های مشترک در افراد اوتیسم آشنا می‌شویم.

  • عدم تماس چشمی
  • مهارت‌های گفتاری و ارتباطی تاخیری
  • وابستگی شدید به روتین‌های زندگی
  • ناراحتی شدید از تغییرات نسبتا جزئی
  • واکنش‌های غیر منتظره به صداها،بو ها،مناظر و لمس
  • عدم درک احساسات و حالات عاطفی دیگران
  • تمرکز وسواسی بر روی اشیاء و علایق
  • رفتار‌های تکراری و کلیشه‌ای
  • عدم واکنش به نام تا 12 ماهگی
  • عدم اشاره به اشیا دور تا 14 ماهگی

عوامل موثر در ایجاد اختلال اوتیسم

تا همین اواخر اکثر دانشمندان معتقد بودند که اوتیسم عمدتا توسط عوامل ژنتیکی ایجاد می‌شود؛ اما پیشگامان تحقیق جدید نشان می‌دهد که عوامل محیطی نیز ممکن است در توسعه اوتیسم نقش داشته باشد. نوزادان ممکن است به علت آسیب پذیری ژنتیکی با اوتیسم متولد شوند اما محیط زیست نیز بسیار موثر است. عواملی و علت‌هایی وجود دارند که می‌تواند احتمال ایجاد اختلال اوتیسم در کودکان را بالاتر ببرد.

  • مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری، بخصوص در ۳ ماه اول
  • کمبود تغذیه‌ای در اوایل بارداری، به ویژه عدم دریافت اسید فولیک
  • سن مادر و پدر
  • قرار گرفتن در معرض آلودگی‌های شیمیایی

درمان اوتیسم

آیا درمان اوتیسم امکان پذیر است؟

تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA)

یکی از روشهای درمانی فراوانی برای بزرگسالان و کودکان است. این روش به مجموعه ای از تکنیک های طراحی شده برای تشویق رفتارهای مثبت با استفاده از سیستم پاداش اشاره دارد.

درمان شناختی رفتاری (CBT)

یک نوع درمان صحبت است که می تواند یک نوع درمان اوتیسم برای کودکان و بزرگسالان باشد.

آموزش مهارت های اجتماعی (SST)

یک راه برای افراد، به ویژه کودکان، برای توسعه مهارت های اجتماعی است. برای برخی از افراد مبتلا به اوتیسم، تعامل با دیگران بسیار دشوار است.

تماس با مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات

کار درمانی

کار درمانی برای آموزش کودکان و بزرگسالان است و مهارت های اساسی افراد که در زندگی روزمره نیاز دارند، تمرکز می کند. برای کودکان، این روش اغلب شامل آموزش مهارت های حرکتی خوب، مهارت های دست خط و مهارت های خود مراقبتی است.

سئوالات متداول

1_ آیا درمان اوتیسم حتمی است؟

هیچ درمان قطعی و یکسانی برای اوتیسم وجود ندارد؛ اما روش‌های درمانی متفاوت منجر به رشد اجتماعی این افراد می‌شود.

2_ کدام عوامل می‌تواند احتمال ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد؟

  • مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری، بخصوص در ۳ ماه اول
  • کمبود تغذیه‌ای در اوایل بارداری، به ویژه عدم دریافت اسید فولیک
  • سن مادر و پدر
  • قرار گرفتن در معرض آلودگی‌های شیمیایی

3_ علائم اوتیسم از چه سنی قابل تشخیص است؟

علائم این اختلال در بیشتر کودکان مبتلا به این اختلال از دو سالگی قابل تشخیص است؛ اگر علائم کودک شدیدتر باشد زودتر نیز قابل تشخیص است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *