چگونه شناخت احساسات و ابراز آن را امکان پذیر کنیم؟

شناخت احساسات
احساسات یک بخش اساسی و بسیار مهم در وجود انسان‌ها هستند؛ که اگر به درستی ابراز شوند به درک هر فرد کمک می‌کنند. اگر شما نیز می‌خواهید شناخت احساسات و ابراز آن به شکل موثری را انجام دهید؛ اول باید به خودآگاهی برسید. زمانی که بدانیم چیزی که حس می‌کنیم؛ کدام یکی از احساسات خشم، شادی، ناامیدی، عصبانیت، حسادت و یا … است در ابراز آن و گرفتن تصمیم مناسب در آن لحظه موفق‌تر عمل خواهیم کرد.

چگونه احساسات خود را شناسایی کنیم؟

شناخت احساسات یک فرآیند ظریف و در عین حال عمیق است که در درون ما اتفاق می‌افتد و با خودآگاهی آغاز می‌شود. زمانی که داریم احساسات خاصی را تجربه می‌کنیم نیاز است که سرعت خود را کم کنیم، یک نفس عمیق بکشیم و تلاش کنیم، حسی که درون بدنمان در قفسه سینه، گلو، دست‌ها و تمام قسمت‌های بدنمان وجود دارد را شناسایی کنیم. شناخت احساسات، قضاوت یا تحلیل شما نیست بلکه درمورد پذیرش و شفقت است.

پذیرفتن احساساتمان، با تمام پیچیدگی و آشفتگی آن‌ها، می‌تواند به ما آرامش عمیقی دهد. وقتی احساسات خود را تشخیص می‌دهیم، به خود اجازه می‌دهیم احساس کنیم، آسیب پذیر باشیم و واقعی باشیم. در راه رسیدن به شناخت احساسات آزادی را نیز تجربه خواهیم کرد. آزادی از بار سرکوب عاطفی، آزادی بیان صادقانه خود و آزادی ارتباط با دیگران در سطح عمیق‌تر را تجربه می‌کنیم. احساسات ما نقاط ضعف نیستند، بلکه نقاط قوتی هستند؛ که می‌توانند پیام‌های مهمی را به ما برای رسیدن به رشد و تحول برسانند.

یکی از توانایی‌‌های کلیدی در رهبری احساسات، کنار آمدن با احساسات به شیوه‌ای مؤثر است. نام ‌گذاری احساسات، چیزی که در روانشناسی آن را ‌برچسب‌گذاری می‌نامیم، اولین قدم مهم در کنار آمدن با احساسات به شمار می‌آید. اما انجام دادن این کار از چیزی که به‌ نظر می‌‌رسد، سخت‌تر است. بسیاری از ما در تشخیص احساساتمان ناتوان هستیم و بسیاری از اوقات، واضح‌ترین برچسب، دقیق‌ترین آن‌ها نیست.

شناخت انواع احساسات

آشنایی با انواع احساسات

شناخت احساسات انسان می‌تواند در درک رفتار و روابط انسانی موثر باشد. احساسات در واقع حالت‌های روانی و فیزیولوژیکی پیچیده‌ای هستند که بر تمام تصمیمات و افکار ما تاثیر مستقیم دارند. احساسات می‌توانند شدید و طاقت فرسا باشند و در عین حال فقط برای مدت زمانی کوتاهی احساس شوند. شناخت انواع احساسات و دسته بندی آن‌ها می‌تواند باعث ایجاد درک بهتری از خود و دیگران در ما شود و باعث تقویت همدلی، ارتباط و هوش هیجانی می‌شود. در صورتی که می‌خواهید هوش هیجانی خود را ارزیابی کنید می‌توانید از انواع تست هوش کمک دریافت کنید.

انواع احساسات اساسی شامل شش احساس شادی، غم، خشم، ترس، تعجب و انزجار می‌شود؛ که به طور جهانی در بین تمامی فرهنگ‌ها وجود دارد. این احساسات اولیه به‌عنوان پایه‌ای برای احساسات پیچیده‌تر و ظریف‌تر عمل می‌کنند که اغلب از ترکیب یا تغییرات این حالات اساسی ناشی می‌شوند. به عنوان مثال، احساس گناه ترکیبی از اندوه و پشیمانی است، در حالی که دلتنگی ترکیبی از شادی و اشتیاق است.

احساسات فقط شامل احساسات اولیه نمی‌شوند؛ بلکه احساسات ثانویه متعددی وجود دارند که از تجربیات اجتماعی، فرهنگی و شخصی هر فرد و جامعه ناشی می‌شود. احساسات ثانویه می‌توانند به دو دسته مثبت و منفی تقسیم شوند. احساسات مثبت شامل قدردانی، هیجان و رضایت، بهزیستی، پیوند اجتماعی و انعطاف پذیری می‌شود؛ در حالی که احساسات منفی مانند حسادت، اضطراب، پریشانی و رنجش می‌شود.

راه‌های شناخت احساسات

4 روش برتر برای شناخت و ابراز احساسات

برای اینکه بتوانید به بهترین شکل ممکن احسسات خود را شناسایی و ابراز کنید باید به درجات بالایی از خودآگاهی، مهارت‌های اجتماعی و راهبردهای ارتباطی موثر دست پیدا کنید. شناخت عواطف خود و دیگران منجر به بهبود و افزایش هوش هیجانی و ایجاد زندگی اجتماعی سالم‌تر و موفق‌تری می‌شود.

برچسب‌های عاطفی در شناخت احساسات 

یکی از روش‌هایی که به شما در شناخت احساساتتان کمک می‌کند برچسب زدن عاطفی است. اگر در حال تجربه حسی شدید هستید، برای چند دقیقه به نامیدن آن حس فکر کنید. اما زیاد وقت نگذارید وقتی حستان را شناسایی کردید، سعی کنید دو کلمه برای توصیف آن پیدا کنید. احتمالا از گستردگی حستان یا آشکار کردن حس عمیق‌تری که در زیر حس اصلی پنهان بوده، شگفت ‌زده خواهید شد.

می‌توانید با یادداشت کردن روزانه احساسات خود، صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد و کمک گرفتن از یک فرد متخصص در قالب مشاوره فردی باعث تسریع بخشیدن به برچسب شدن و شناسایی احساسات خود شوید. برچسب‌گذاری عاطفی به افراد کمک می‌کند تا احساسات خود را پردازش و درک کنند و از احساس گیجی و سردرگمی کاسته شود. همان ‌طور که احساسات خودتان را برچسب می‌زنید، به آن ها از 1 تا 10 امتیاز دهید. می‌توانید عمق و شدت احساسات را با این کار شناسایی کنید.

شناخت احساسات دیگران

علاوه بر تأمل در خود و برچسب زدن عاطفی، شناخت عواطف دیگران نیز یک بخش بسیار مهم در شناخت و ابراز احساسات است. برای شناخت احساسات دیگران  توسعه مهارت‌های همدلی و گوش دادن فعال ضروری است و افراد را قادر می‌سازد نیازهای عاطفی دیگران را درک کنند و به آن‌ها پاسخ دهند. به عنوان مثال، هنگامی که دوستی ناراحت است، گوش دادن فعال شامل حفظ تماس چشمی، تکان دادن سر و پرسیدن سؤالات باز برای تشویق آن‌ها به بیان احساسات است.

یادداشت احساسات

کسانی که درباره احساسات‌ خود می‌‌نویسند، از سلامت ذهنی و فیزیکی بیشتری برخوردار هستند. علاوه بر این، در تحقیق جدیدی درباره کارمندانی که از کار بیکار شده‌ بودند مشخص شد کسانی که به کاوش در احساس حقارت، خشم، اضطراب‌ یا مشکلات رابطه ‌خود پرداخته‌اند، شانس استخدام دوباره‌ شان نسبت به کسانی که احساساتشان را سرکوب کرده‌اند، سه برابر بوده است.

همچنین این تحقیقات نشان داد کسانی که احساساتشان را مکتوب کرده‌اند، پس از مدتی بینش وسیع‌‌تری نسب به احساسات خود پیدا کردند و خواستار کشف معنی هر حسی که تجربه می‌کردند بودند. پروسه نوشتن باعث رسیدن به بینش جدید و درک بهتری از احساسات و رسیدن به مفهوم مشخص‌تر برای هر فرد می‌شود.

ابراز احساسات به روش استاندارد

ابراز احساسات به روشی سالم و موثر نیز ضوری است؛ زیرا در غیر این صورت به درستی احساس ما به دیگران منتقل نمی‌شود. ابراز احساسات را می‌توان از طریق بیان خلاق، مانند هنر، موسیقی، نوشتن، یا نمایش انجام داد. شما می‌توانید برای درک هر چه بهتر احساسات خود آن را سراحی کنید. برای این کار نیاز نیست که شما یک نقاش ماهر باشید؛ بلکه فقط چیزی را که در ذهن خود احساس می‌کنید را بر روی کاغذ بیاورید. نوشتن شعر، داشتان و خاطره نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

جمع‌بندی

شناخت و ابراز احساسات از مهارت‌های ضروری است که وجود آن در هر فرد منجر به ایجاد روابط قوی، رسیدن به موفقیت و حفظ سلامت روان می‌شود. هر چه انسان بتواند احساسات خود را بهتر و موثر‌تر ابراز کند؛ احتمالی ایجاد خودآگاهی، همدلی بیشتر  می‌شود و همه این مسائل منجر به بهبود هوش هیجانی می‌شود. در مرکز روانشناسی بیات درمان با نوروفیدبک برای بهبود عملکرد هر چه بهتر مغز در ایجاد روابط موثر و ابراز صحیح احساسات استفاده می‌شود.

سئوالات متداول

1_ احساسات اولیه شامل چه احساساتی می‌شوند؟

انواع احساسات اساسی شامل شش احساس شادی، غم، خشم، ترس، تعجب و انزجار می‌شود؛ که به طور جهانی در بین تمامی فرهنگ‌ها وجود دارد.

2_ گام اول در رسیدن به شناخت احساسات چیست؟

برای اینکه بتوانیم سفر خود در شناخت احساسات را آغاز کنیم نیازمند خودآگاهی هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *