خود بیمار پنداری اینترنتی چیست؟ علائم،دلایل و راه درمان آن

خود بیمار پنداری اینترنتی

خود بیمار پنداری اینترنتی یکی از بیماری‌هایی است که به دلیل رشد و گسترش اینترنت در جهان شیوع پیدا کرده است. دنیای اینترنت زندگی انسان‌ها را در جنبه‌های مختلف دستخوش تغییر و تحول کرده است. این تغییر و تحویل همیشه هم مثبت و در خدمت آسایش و آرامش انسان‌‌ها نبوده است که یکی از جنبه‌هایی که دستخوش تغییر قرار گرفته است نحوه کسب اطلاعات در مورد سلامتی است.

همه افراد بدون نیاز به مراجعه به پزشک و کتاب‌های پزشکی می‌توانند به راحتی و با هزینه ناچیز در مورد علائم بیماری‌ها و سلامتی خود اطلاعات کسب کنند که در برخی از افراد موجب ایجاد خود بیمار پنداری یا سایبرکندریا که اضطراب شدید در مورد سلامتی است، می‌شود.

خود بیمار پنداری اینترنتی (سایبرکندریا ) چیست؟

خود بیمار انگاری اینترنتی یکی از شاخه های هیپوکندریا یا همان اختلال اضطراب بیماری است که یک اختلال روانی محسوب می‌شود. سایبرکندریا حالت اضطرابی است که فرد به طور شدید و غیر منطقی نگران سلامت روانی و جسمانی خود است و علائم بیماری را در خود پیدا می‌کند.

برای همه ما این شرایط به وجود امده است که در پی سردرد و یا گوش درد و… علائم بیماری ها را در گوگل سرچ کنیم و این کار به هیچ عنوان اشتباه و یا نشانه داشتن بیماری سایبرکندریا نیست. برخی از افراد در پی سرچ علائم بیماری‌ها بدترین بیماری را به خود نسبت می‌دهند و مضطرب می‌شوند، به طور مثال این افراد یک سردرد ساده را نشانه تومور مغزی می‌دانند و به شدت مضطرب و نگران می‌شوند.

نشانه‌های سایبرکندریا

نشانه‌های خود بیمار پنداری اینترنتی

  1. افکار مزاحم همیشگی، شدید و غیرمنطقی دربارهٔ دچار بودن یا دچار شدن به بیماری‌های جسمانی یا روانی
  2. فرد همیشه دربارهٔ سلامتیش نگران است و به آسانی در این‌باره دچار اضطراب می‌شود.
  3. نگرانی و اضطراب فرد با نشانه‌‌هایی که در خود می‌بیند متناسب نیست. شدت نگرانی او بسیار بالاست.
  4. فرد همیشه سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی را بررسی می‌کند تا بیماری‌ها را بر اساس نشانه‌هایی که در خودش می‌بیند شناسایی کند.
  5. این نگرانی‌ها و رفتارهای غیر منطقی حداقل ۶ ماه همراه فرد باشد.

موارد افزایش احتمال ابتلا به سایبرکندری

اگر فردی زمان زیادی را برای این موضوع بگذارد که بین علائمی که دارد و بیماری‌های موجود ارتباطی را ایجاد کند می‌تواند به اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی یا سایبرکندریا دچار شود. برخی از مواردی که می‌تواند احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهد در ادمه مورد بررسی قرار گرفته است.

  • افراد مبتلا به استرس و اضطراب بیشتر به اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی دچار می‌شوند.
  • بارداری می‌تواند منجر به ایجاد سایبرکندریا شود.
  • از دست دادن یکی از افراد عزیز می‌تواند باعث ایجاد اختلال خود بیمار پنداری شود.
  • داشتن فردی نزدیک که به این اختلال مبتلا باشد شانس ابتلا را بالا می‌برد.
  • افرادی که ترس شدید و وسواس بیمار شدن دارند بیشتر به اختلال سایبرکندریا دچار می‌شوند.
  • استرس مزمنی که درمان نشود می‌تواند دچار خود بیمار پنداری اینترنی شود.
  • زمانی که تجربه بد باعث عدم اعتماد فرد به کادر درمان می‌شود نیز باعث افزایش خود بیمار پنداری اینترنتی می‌شود.
  • درمان خود بیمار پنداری اینترنتی

درمان خود بیمار پنداری اینترنتی

خود بیمار پنداری اینترنتی ارتباط نزدیکی با اختلالات اضطرابی دارد و یکی از زیرشاخه‌های آن محسوب می‌شود. درمان‌هایی که برای سایبرکندریا استفاده می‌شود نیز با درمان استرس و اضطراب یکسان است. در این نوع اختلال فرد تلقین ‌پذیر‌تر است و بیشتر به دنبال کسب اطلاعات مورد نظر خود از اینترنت و فضای مجازی است و این موضوع باعث می‌شود از یک مشکل کوچک یک فاجعه ایجاد شود.

درمان‌هایی که برای خود بیمار پنداری اینترنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد روان درمانی و دارو درمانی است. درصورتی که فرد توسط روان درمانی و دریافت جلسات روانشناسی درمان پیدا نکند و مشکل او شدت زیادی داشته باشد از دارو درمانی نیز برای کاهش شدت علائم این بیماری استفاده می‌شود.

دارو درمانی 

دارو درمانی یکی از روش‌هایی است که برای درمان اختلال سایبرکندریا مورد استفاده قرار می‌گیرد که البته در برخی موادر خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد و روش معمول درمان این اختلال نیست. اگر فردی که به این اختلال دچار است تحت درمان دارویی قرار بگیرد گمان می‌کند که واقعا بیمار است؛ به همین دلیل این روش مناسب نیست. معمولا در این روش از داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی استفاده می‌شود.

تماس با مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات

روان درمانی

بهترین روش برای درمان این اختلال روان درمانی و مراجعه به روانشناس است. اگر علائم این اختلال را در خود یا اطرافیان خود مشاهده می‌کنید بهتر است به فردی متخصص مراجعه کنید تا بتواند درصورتی که به اختلال سایبرکندریا مبتلا هستید آن را شناسایی کند. راه‌های درمان در این روش شامل روانکاوی، طرح­واره درمانی و درمانی رفتاری شناختی می‌شود.

خود بیمار پنداری اینترنتی به دلیل تاثیر عمیقی که اینترنت بر روی زندگی افراد دارد ایجاد شده است و درورتی که به این رسیدگی شود قابل درمان است. درمان این اختلال مانند اختلال استرس و اضطراب است و شامل روان درمانی و دارو درمانی می‌شود. اگر می‌خواهید بهترین نوع مشاوره را دریافت کنید می‌توانید به مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات مراجعه کنید و با مشاوران باتجربه ما در این مرکز تماس برقرار کنید.

سئوالات متداول

1_  خود بیمار پنداری اینترنتی چیست؟

سایبرکندریا حالت اضطرابی است که فرد به طور شدید و غیر منطقی نگران سلامت روانی و جسمانی خود است و علائم بیماری را در خود پیدا می‌کند.

2_ کدام موضوعات می‌توانند احتمال ابتلا به خود بیمار پنداری را افزایش دهند؟

  • افراد مبتلا به استرس و اضطراب بیشتر به اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی دچار می‌شوند.
  • بارداری می‌تواند منجر به ایجاد سایبرکندری شود.
  • از دست دادن یکی از افراد عزیز می‌تواند باعث ایجاد اختلال خود بیمار پنداری شود.
  • داشتن فردی نزدیک که به این اختلال مبتلا باشد شانس ابتلا را بالا می‌برد.
  • افرادی که ترس شدید و وسواس بیمار شدن دارند بیشتر به اختلال سایبرکندری دچار می‌شوند.

3_ چه درمان‌هایی برای احتلال خود بیمار پنداری اینترنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

درمان‌هایی که برای خود بیمار پنداری اینترنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد روان درمانی و دارو درمانی است.

4_ آیا دارو درمانی بهترین روش درمان خود بیمار پنداری اینترنتی است؟

اگر فردی که به این اختلال دچار است تحت درمان دارویی قرار بگیرد گمان می‌کند که واقعا بیمار است؛ به همین دلیل این روش مناسب نیست.

3 دیدگاه برای “خود بیمار پنداری اینترنتی چیست؟ علائم،دلایل و راه درمان آن

  1. شبنم گفته:

    من همیشه فکر می‌کنم بیمار هستم و علائم بیماری‌های مختلف در اینترنت چک می‌کنم. ممکن که به بیماری خود بیمار پنداری اینترنتی دچار باشم؟

  2. سارا مرادی گفته:

    چه مواردی باعث افزایش احتمال ابتلا به خود بیمار پنداری اینترنتی می‌شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *