بحران میانسالی و راه های گذر از این دوره

بحران میانسالی

انسان غالبا در طول مسیر زندگی‌اش در پی اهدافی است. او پس از عبور از دوره جوانی و ورود به دوره میانسالی، گاها دچار استرس و اضطراب می‌شود. این سوال را از خود می‌پرسد که آیا به درستی این مسیر چهل، پنجاه سال گذشته را پیموده است؟ یا خیر؟ حاصل و نتیجه نیمی از عمری را که طی کرده است، مثمر ثمر می‌داند یا خیر؟ همچنین با خود می‌اندیشد که باقی عمر را چگونه بگذراند. در واقع در این برهه زمانی، انسان به درجه ای از قوای شناختی و عقلانی می‌رسد، که تمایل دارد دستاورد رضایت بخشی از گذشته‌اش بیابد و باقی مانده عمرش را نیز به بهترین نحو پشت سر گذارد. چنانچه فرد نتواند در مورد گذشته خود احساس رضایت داشته باشد، دچار ناامیدی و سرگشتگی می‌شود. لذا فرد با بحران میانسالی روبرو می‌شود.

در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع بحران میانسالی در زنان و مردان بپردازیم. همچنین با راه های گذر از بحران میانسالی نیز با شما عزیزان صحبت کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

معرفی بحران میانسالی

به گفته برخی از صاحب نظران، چیزی با عنوان بحران میانسالی وجود ندارد. اما به عقیده یکی از روانشناسان مشهور و صاحب نظر به نام یونگ، انسان در آستانه دهه چهارم زندگی، دچار بحران خاص معنوی می‌شود. او همواره از خود می‌پرسد که آیا چهل سال گذشته عمرش را به درستی سپری کرده است یا خیر؟ حاصل چند سال گذشته عمرش چیست؟ در واقع دید فرد نسبت به زندگی تغییر می‌کند و در سطح بالاتری از شناخت قرار می‌گیرد. این دید عمیق‌تر و بالاتر، به واسطه گذر عمر و به دست آوردن تجارب بیشتر حاصل می‌شود.

بحران میانسالی یا midlife crisis در فرد با احساس نزدیک شدن به مرگ و با ترس از مرگ همراه است. از این رو فرد دچار تغییرات ناگهانی و افسردگی می‌شود. لازم به ذکر است که بسیاری از افراد نیز با رسیدن به ایام میانسالی، احساس رضایت بیشتری نسبت زندگی خود دارند و از گذشته خود ناراضی یا ناامید نیستند. به همین دلیل بحران میانسالی در زنان یا مردان برای برخی از افراد جامعه اصلا به وجود نمی‌آید. بنابراین شاید استفاده از کلمه بحران برای این دوره از زندگی مناسب نباشد.

بیشتر بدانید: حفظ سلامت روان در سالمندی با تکنیک های طلایی

گذر از میانسالی

همانطور که همگی می‌دانیم دوره میانسالی و گذر از آن امری اجتناب‌ناپذیر است.‌ این دوره می‌تواند برای برخی از افراد با شادی و احساس رضایت همراه باشد. یا اینکه برای برخی دیگر با استرس و اضطراب توأم گردد که در چنین شرایطی با نام بحران میانسالی شناخته می‌شود. این استرس‌ها می‌تواند به دلیل انتخاب نادرست مسیر زندگی، انتخاب نادرست اهداف زندگی یا حتی مسیر شغلی به وجود آید. احساس ترس از کاهش توانایی‌های خود، ترس از نزدیک شدن به زمان مرگ، یا نگرانی از چگونگی سپری کردن ایام عمر می‌تواند از جمله دلایل بحران میانسالی در زنان یا مردان باشد.

لذا با توجه به شرایط و دیدگاه فرد، این دوره می‌تواند یک زمان استرس‌زا و گیج‌کننده باشد و یا اینکه زمان و بستری برای رشد، ثبات و شادی گردد.

بحران میانسالی در زنان

راه های گذر از بحران میانسالی در مردان و زنان

راه‌هایی برای مقابله با استرس‌های رایجی که در ایام میانسالی به وجود می‌آید، موجود می‌باشد. در ادامه مقاله به معرفی این راهکارها می‌پردازیم.

1- قبل از عمل، تفکر کنید

یکی از راهکارهای گذر از بحران و استرس‌های دوران میانسالی، تفکر عمیق قبل از هر اقدام و عمل است. اگر فرد قبل از عملی کردن تصمیماتش دقیق فکر کند و همه جوانب را در نظر بگیرد، سنجیده‌تر رفتار می‌کند. لذا کمتر دچار خطا و اشتباه می‌شود. بنابراین در آینده نیز خود را بابت تصمیم‌های نادرستی که داشته است، سرزنش نمی‌کند.

2- فعال‌تر و باانگیزه تر زندگی کنید

داشتن هدف جدید و انگیزه در زندگی باعث شادابی و احساس رضایت در زندگی می‌شود. سعی کنید زندگی را پویاتر و فعال‌تر پیش ببرید. همواره سطح دانش خود را افزایش دهید و به دنبال کسب مهارت‌های جدید باشید. همچنین از حضور در طبیعت و رفتن به مسافرت غافل نشوید.

3- مشارکت در فعالیت‌های داوطلبانه

یکی از اموری که باعث آرامش خاطر فرد و رضایت او از خودش می‌شود، مثمر ثمر بودن فرد است. کمک به سایر افراد باعث می‌شود که فرد از خودش و کاری که برای دیگران انجام داده است رضایت داشته باشد.

4- هم صحبتی و مشورت با اطرافیان

صحبت کردن با شخصی که بتواند به لحاظ روحی، فرد را آرام کند و شنونده خوبی برای درددل های او باشد، می‌تواند بخش زیادی از استرس‌های ایام میانسالی را بکاهد. بنابراین گاه فقط صحبت کردن، می‌تواند بسیار راهگشا باشد.

شما را به مطالعه مقاله آشنایی با شش مورد از انواع افسردگی های رایج و علائم آن دعوت می‌کنیم.

5- مراجعه به روانشناس

گاهی لازم می‌شود برای گذر از برخی شرایط روحی به روانشناس مراجعه کرد. مشورت با یک فرد ماهر و روانشناس باتجربه می‌تواند سختی این ایام را برای فرد کمتر کند. بدین ترتیب شخص راحت‌تر می‌تواند بحران میانسالی را پشت سر بگذارد. لازم به ذکر است که مشاوره می‌تواند شامل روان‌کاوی، استفاده از دارو و درمان‌های کل‌نگر باشد.

6- ورزش کردن و داشتن رژیم غذایی مناسب

بحران میانسالی در مردان یا زنان را به خوبی می‌توان با ورزش کردن و همچنین با رژیم غذایی سالم کنترل کرد. یوگا، مراقبه، مواد غذایی ارگانیک، مکمل‌های غذایی و… همگی بر کنترل این بحران اثرگذار هستند.

بحران میانسالی در مردان

7- تقویت ارتباط اجتماعی

ارتباط اجتماعی و تقویت ارتباط با دوستان و نزدیکان موجب سلامت روان می‌شود. گذراندن وقت با نزدیکانی که موجب آرامش روحی ما می‌شوند و یا صحبت کردن با آن‌ها می‌تواند نتیجه مثبتی بر روی شخص داشته باشد. از این رو شخص می تواند در شرایط سخت و استرس‌های بحران میانسالی روی کمک اطرافیانش حساب کند.

با توجه به اینکه در دوره میانسالی شخص کم کم به سمت انزوا پیش می‌رود، بهتر است مجددا باب ارتباط بیشتر با دوستان و بستگان افزایش یابد و برای حفظ ارتباط بیشتر تلاش شود.

8- توجه به داشتن زندگی عاشقانه

گذشت زمان و رسیدن به ایام میانسالی، می‌تواند زمینه ساز برخی از مشکلات از جمله کمرنگ شدن روابط همسران گردد. کاهش احساسات عاشقانه و کاهش روبط عاشقانه یا جنسی از جمله این مشکلات است. البته این موضوع با کمی دقت نظر و تفکر نسبت به عمق رابطه برای طرفین قابل درک‌تر می‌شود. لازم است که شخص با خود فکر کند که از خود یا از شریک زندگی اش چه میخواهد. با این طرز تفکر بهتر می‌تواند راه هایی برای ارتباط بهتر و تجلیل و تشکر از طرف مقابل بیابد.

تفکر در مورد دیدارهای عاشقانه، برنامه ریزی برای تعطیلات عاشقانه، چگونگی مراقبت از شریک زندگی و… از جمله راه‌هایی است که می‌تواند در داشتن یک زندگی عاشقانه در میانسالی تاثیرگذار باشد.

تماس با مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات

جمع‌بندی

دوره میانسالی برای بسیاری از افراد اتفاق افتاده است یا ممکن است در آینده‌ای نزدیک با آن روبرو شوند. گذر از این دوره با توجه به استرس‌ها و اضطراب‌هایی که دارد، نیازمند شناخت و درک کافی می باشد. همچنین لازم است راهکارهایی برای پشت سر گذاشتن درنظر داشت تا با کمک آن‌ها این ایام را به راحتی گذراند. افرادی که در این دوره به سر می‌برند و با چنین شرایطی مواجه هستند بیشتر از سایرین نیاز به حمایت و کمک اطرافیان دارند. اگر شما یا نزدیکان شما با چنین مواردی مواجه هستید، می‌توانید از راهکارهای ارائه شده در بالا برای کاهش استرس‌های این ایام استفاده کنید.

اگر این راهکارها برای شخصی موثر نباشد، پیشنهاد می‌کنیم که به یک روانشناس مراجعه و مشورت شود. شما عزیزان می‌توانید جهت رزرو وقت مشاوره با آقای دکتر حسین بیات از طریق سایت bayatco.ir یا شماره تماس 6472719-0713 با مرکز مشاوره بیات در ارتباط باشید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *