حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت
اختلال افسردگی فصلی در منابع مختلف دارای اسامی مختلف می باشد. اختلال افسردگی زمستانی یا SAD که با نام اختلال عاطفی فصلی هم شناخته میشود.
اختلال افسردگی فصلی
از شروع پاییز روزها شروع به کوتاهتر شدن می کنند. روزهای برفی و بارانی زیادی در نیم فصل دوم سال مشاهده می کنیم. هوا سرد می شود. بهمین دلایل بسیاری از ما ترجیح می دهیم که در خانه بمانیم. با این کار ما می توانیم از ابتلا به انواع بیماریها جلوگیری نماییم. اما یک اختلال روانی در این فصل شایع می گردد. این اختلال روانی، اختلال افسردگی فصلی نامیده می شود. برای آشنایی بیشتر، به شما توصیه میکنیم که این مطلب را مطالعه نمایید.
اختلال افسردگی فصلی
اختلال افسردگی فصلی در منابع مختلف دارای اسامی مختلف می باشد. اختلال افسردگی زمستانی یا SAD که با نام اختلال عاطفی فصلی هم شناخته میشود. افسردگی فصلی یکی ازانواع مختلف افسردگی می باشد. معمولا این اختلال در زمستان و گاهی در پاییز پدید می آید. در بار و تابستان هم از بین می رود.
این اختلال در هر دو جنسیت مرد و زن مشاهده شده است. البته در بانوان بیشتربروز پیدا می کند. این مشکل معمولا در مناطق با آب و هوای متعادل و در بین سنین ۱۸ تا ۳۰ سالگی رخ می دهد. غمگینی، خستگی، پرخوابی، پرخوری، افزایش وزن و احساس کلافگی از نشانههای اختلال افسردگی فصلی می باشد.
چرا دچار اختلال sad میشویم؟
دانشمندان معتقدند که عامل اصلی بروز اختلال SAD کاهش نور خورشید در نیم فصل دوم می باشد. با کاهش نورطول روز کاهش می یابد. با این کاهش طول روز، ساعت بیولوژیک بدن بهم می ریزد. علاوه بر بهم ریختن ساعت بیولوژیک بدن، تغییر در ترشح برخی هورمونها هم تاثیر گذار می باشد.
هورمون ملاتونین یکی از هورمونهای موثر در این زمینه می باشد. ملاتونین از هورمونهایی می باشد که ترشح آن وابسته به تاریکی می باشد. در تاریکی ترشح آن بیشترمی گرد. افزایش ملاتونین فعالیت جسمانی افراد را کند میکند. در چنین شرایطی فرد دچار خوابآلودگی، خستگی و خلق و خوی افسرده میشود. از دیگر همونهایی که کمبود آن موجب این مشکل می گردد، سروتونین می باشد. .
نشانههای اختلال sad
- احساس اندوه، ناراحتی یا افسردگی.
- لذت نبردن از کارهایی که برای فرد لذتبخش بوده است.
- پرخوری غیرعادی و میل بیشتر برای خوردن کربوهیدراتها.
- افزایش غیرعادی خواب.
- از دست دادن انرژی یا افزایش خستگی با وجود افزایش ساعات خواب.
- افزایش ناآرامی در رفتار .
- کند شدن غیرعادی حرکات.
- احساس بیارزشی.
- احساس عذاب وجدان.
- احساس گناه.
- کاهش توانایی حل مسئله و تصمیمگیری.
- افکار مرگ و یا خودکشی .
- تلاش برای خودکشی.
درمان اختلال افسردگی عاطفی فصلی
راههای مختلفی برای درمان SAD می باشد. مهمترین این راهها عبارتند از:
- مدیتیشن و یوگا
- دگرگونی در سبک زندگی
- نور درمانی با استفاده از شبیهساز سپیدهدم، جعبههای نور، لامپهای طیف طبیعی
- سفر به سرزمینهای گرمسیر و آفتابی
- رواندرمانی اختلالSAD
- دارو درمانی اختلال SAD