آشنایی صفر تا صد با اختلال بی‌خوابی یا اینسومنیا

اختلال بی‌خوابی
اختلال بی‌خوابی یکی از انواع شایع اختلال خواب است که بیش از 50 درصد افراد در سراسر جهان را درگیر خود کرده است. اختلال بی‌خوابی باعث می‌شود افراد انرژی مورد نیاز خود را نتوانند از خواب کافی به‌دست بیاورند و این موضوع باعث ایجاد مشکلات زندگی در زندگی، کار و سلامت فرد می‌شود. درمان اختلال بی‌خوابی با درست کردن عادت‌های اشتباه و نادرست امکان پذیر است. در ادامه با علائم، دلایل، راه تشخیص و درمان این اختلال آشنا می‌شویم.

اختلال بی‌خوابی چیست؟

یکی از انواع اختلال خواب، اختلال بی‌خوابی یا Insomnia است که در آن فرد در به خواب رفتن یا در خواب ماندن مشکل دارد. میزان خواب مورد نیاز در هر فرد متفاوت است؛ اما به صورت میانگین بیشتر بزرگسالان به هفت تا هشت ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند. این اختلال باعث می‌شود افراد مبتلا نتوانند انرژی مورد نیاز خود از خوابیدن را دریافت کنند و باعث کاهش سطح انرژی، سلامت، عملکرد کاری و کیفیت زندگی می‌شود.

اختلال بی خوابی می‌تواند به دلیل استرس و اضطراب، اختلالات هورمونی، بیماری‌های گوارشی و سفرهای هوایی طولانی مدت ایجاد شود. اگر فردی مشکلات خواب را حداقل سه بار در هفته و به مدت سه ماه تجربه کند و این اختلالات خواب منجر به ایجاد اختلال در فعالیت‌های روزانه و پریشانی شود؛ فرد به اختلال بی‌خوابی مبتلا است. درمان اختلال بی خوابی درصورتی که به آن رسیدگی شود ساده است و با ایجاد چند تغییر کوچک در زندگی نیز امکان پذیر است.

انواع اختلال بی‌خوابی

اختلال بی‌خوابی یکی از اختلالات شایع در جهان است که تقریبا 50 درصد بزرگسالان آن را تجربه می‌کنند. مشکل دیر به خواب رفتن در کودکان نیز مشاهده می‌شود و می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این اختلال انواع مختلفی دارد که با توجه به نشانه‌هایی که هر کدام از این اختلالات دارند می‌توان آن‌ها را شناسایی کرد. اختلال بی خوابی حاد و اختلال بی خوابی مزمن دو نوع از مهم‌ترین انواع اختلال بی‌خوابی است.

اینسومنیا حاد به مدت چند هفته تا چند ماه می‌تواند ادامه پیدا کند و نام دیگر آن نیز بی‌خوابی موقت یا کوتاه مدت است. این نوع از بی‌خوابی در اثر استرس یا یک رویداد آسیب‌زا ایجاد می‌شود. معمولا بی‌خوابی حاد با گذشت زمان و از بین بردن عامل استرس‌زا درمان می‌شود.

یکی دیگر از انواع اختلال بی خوابی، بی‌خوابی مزمن است. این نوع از بی‌خوابی می‌تواند از یک ماه تا سال‌ها ادامه پیدا کند و فردی که به آن مبتلا است به صورت مکرر دچار مشکل بی‌خوابی می‌شود. اختلالات بی‌خوابی ممکن است مشکل اولیه باشد یا به دلیل سایر اختلالات یا داروها ایجاد شود؛ که در هر صورت برای درمان آن باید به  فرد متخصص مراجعه کرد.

علائم اختلال اینسومنیا

علائم اینسومنیا

اگر شما کم می‌خوابید و می‌خواهید بدانید آیا از این اختلال رنج می‌برید یا نه بهتر است با علائم و نشانه‌های اختلال بی‌خوابی آشنا شوید.

  • مشکل در به خواب رفتن
  • از خواب پریدن در طول شب
  • پس از این‌ که فرد از خواب می‌پرد در دوباره خوابیدن مشکل دارد.
  •  فرد صبح زود از خواب بیدار می‌شود و نمی‌تواند دوباره بخوابد.
  • احساس خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز
  •  مشکلات بی‌خوابی فرد در زندگی او تاثیر می گذارد.
  •  حداقل ۳ شب در هفته دچار مشکل خواب باشد.
  •  حداقل ۳ ماه دچار مشکل در خوابیدن باشد.
  •  با وجود فرصت کافی برای خواب، مشکلات فرد دربارهٔ خواب باز هم رخ می‌دهند.
  • در کودکان مبتلا به این اختلال تنهایی خوابیدن مشکل است.
  • ایجاد مشکل در تمرکز و حافظه

علت ایجاد اختلال بی‌خوابی چیست؟

ایجاد اختلال بی‌خوابی می‌تواند دلایل متفاوت و مختلفی داشته باشد که هر فرد می‌تواد به دلیل ترکیبی از این دلایل به اختلال بی‌خوابی یا اینسومنیا دچار شده باشد. مهم‌ترین دلایل ایجاد اختلال بی‌خوابی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

بیماری‌های جسمی: برخی از افراد به دلیل مشکلات جسمی و سلامتی مانند دردهای مزمن بدنی، مشکلات ریوی، مشکلات گوارشی، بیماری‌های قلبی و اختلالات هورمونی مانند بیماری تیروئید دچار اختلال بی‌خوابی شوند. بارداری نیز به دلیل ایجاد تغییر در هورمون‌ها می‌تواند باعث ایجاد اختلال در خواب شود.

اختلالات روان‌شناختی: افرادی که درگیر انواع اختلالات روانی هستند می‌توانند از بی‌خوابی رنج ببرند. اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، استرس و اضطراب و اختلالات دوقطبی می‌تواند باعث ایجاد بی‌خوابی شود.

عادت‌های رفتاری نادرست در هنگام خواب: برخی افراد به دلیل داشتن عادت‌های رفتاری نامناسب در هنگام خواب نمی‌توانند در طول شبانه روز خواب خوبی را تجربه کنند. رفتارهایی مانند چرت عصرانه، انجام فعالیت‌های تحریک کننده قبل از خواب، استفاده از گوشی در تخت، محیط خواب نا آرام و استفاده از تخت برای کار کردن و غذا خوردن شامل عادت‌های رفتاری نادرست می‌شود.

سبک زندگی نامناسب: یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد بی‌خوابی سبک زندگی نامناسب است. افرادی که فعالیت بدنی کافی ندارند و در رژیم غذایی خود از آب و پروتئین کافی استفاده نمی‌کنند به این اختلال دچار می‌شوند. پرخوری شبانه و استفاده زیاد از کافئین نیز می‌تواند باعث بی‌خوابی شود.

استفاده از داروها: در برخی موارد علت بی‌خوابی می‌تواند استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای فشارخون و آسم باشد.

استفاده از الکل و مواد مخدر: نیکوتین موجود در مواد مخدر یک ماده تحریک کننده است و باعث ایجاد مشکل در خواب می‌‌شود.

تشخی اختلال بی‌خوابی

تشخیص اختلال بی‌خوابی

برای اینکه بتوان اختلال بی‌خوابی را در افراد تشخیص داد فرد باید به یک فرد متخصص مراجعه کند. روانشناس یا روانپزشک با انجام معاینات فیزیکی و بالینی متفاوت اطلاعات اولیه مورد نیاز برای درمان این اختلال را جمع‌آوری می‎کنند. بررسی عادت‌های خواب و الگوی خواب فرد موضوعاتی است که در ادامه روانشناس به آن می‌پردازد.

همان طور که اشاره شد وجود عاد‌ت‌های نامناسب در هنگام خواب می‌تواند باعث بی‌خوابی شود و رفع آن این اختلال را کاهش می‌دهد. یکی دیگر از روش‌هایی که درصورتی که اطلاعات کافی از طریق صحبت کردن با فرد دریافت نگردد مورد استفاده قرار می‌گیرد مطالعه الگوی خواب فرد است. در این روش از فرد می‌خواهند یک شب را در مرکز پزشکی بخوابد و فعالیت بدنی فرد در هنگام خواب به صورت دقیق مورد رزیابی قرار می‌گیرد.

تماس با مرکز روانشناسی و لورتا نوروفیدبک بیات

درمان اختلال اینسومنیا

بهترین راه درمان اختلال بی خوابی فهمیدن ریشه مشکل می‌باشد. بعد از شناختن ریشه مشکل اقدام به اجرای راه‌های مختلف درمانی می‌گردد. از جمله مهم‌ترین راه‌های درمانی می‌توان به روان درمانی، درمان اختلال خواب با نوروفیدبک، دارو درمانی و تغییر سبک زندیگ اشاره نمود. عادت‌های رفتاری که می‌تواند باعث شود خواب افراد به مشکل بخورد باید رفع شود و عادت‌های سالم جایگزین آن شود.

دارو درمانی

برای رفع مشکل بی‌ خوابی راه‌های مختلفی وجود دارند. از جمله این راه‌ها می‌توان به دارو درمانی اشاره نمود. انواع داروها برای بیماران مبتلا به انواع اختلال بی‌خوابی وجود دارد که داروهای ضد افسردگی، بنزودیازپین‌ها، زولپیدوم و راملتئون از جمله پر کاربردترین داروها مورد استفاده در درمان اختلال بی‌خوابی هستند.

روان‌درمانی اینسومنیا

یکی دیگر از روش‌های درمانی برای اختلال اینسومنیا روان درمانی می‌باشد. یکی از مهمترین دلایل اختلال اینسومنیا مشکلات روانی است که برای فرد رخ می‌دهد. در این میان از روش‌های رفتار درمانی شناختی، روانکاوی، هیپنوتیزم درمانی، تکنیک‌های ریلکسیشن، مدیتیشن و سایر روش‌ها برای رفع این مشکل استفاده می‌گردد.

درمان اختلال بی‌خوابی می‌تواند ساده باشد درصورتی که این اختلال به سرعت شناسایی شود و علت آن مشخص باشد. آشنایی با علائم اختلال اینسومنیا تشخیص و درمان این اختلال را امکان پذیر می‌کند. اختلال بی‌خوابی انواع مختلفی دارد و درصورتی که به نوع حاد آن رسیدگی نشود می‌تواند به نوع مزمن تبدیل شود.

درصورتی که می‌خواهید درمورد اختلال خواب خود با فردی متخصص صحبت کنید و بهترین نوع روان درمانی را دریافت کنید می‌توانید با مشاوران ما در مرکز روانشناسی بیات در ارتباط باشید. این مرکز روانشناسی که توسط دکتر حسین بیات تاسیس شده است از به روز‌ترین و استانداردترین روش‌ها برای درمان انواع اختلالات روانی استفاده می‌کند.

سئوالات متداول

1_ اختلال بی‌خوابی چیست؟

یکی از انواع اختلال خواب، اختلال بی‌خوابی یا Insomnia است که در آن فرد در به خواب رفتن یا در خواب ماندن مشکل دارد.

2_ کدام اختلالات روانی می‌تواند منجر به ایجاد اختلال بی‌خوابی شود؟

اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، استرس و اضطراب و اختلالات دوقطبی می‌تواند باعث ایجاد بی‌خوابی شود.

3_ آیا بیماری جسمی می‌تواند باعث اختلال اینسومنیا شود؟

برخی از افراد به دلیل مشکلات جسمی و سلامتی مانند دردهای مزمن بدنی، مشکلات ریوی، مشکلات گوارشی، بیماری‌های قلبی و اختلالات هورمونی مانند بیماری تیروئید دچار اختلال بی‌خوابی شوند.

4_ روش‌های درمان اینسومنیا چیست؟

از جمله مهم‌ترین راه‌های درمانی می‌توان به روان درمانی، دارو درمانی و تغییر سبک زندیگ اشاره نمود.

2 دیدگاه برای “آشنایی صفر تا صد با اختلال بی‌خوابی یا اینسومنیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *