حسین بیات روان شناس بالينی، دوره دكترای تخصصی روان شناسی سلامت
اختلال اسکیزوئید یکی از اختلالات شخصیت است. گوشه گیری و تمایل به تنهایی برجسته ترین نشانه و ویژگی این اختلال روانی می باشد. در این مطلب به بررسی اختلال اسکیزوئید از دیدگاه دکتر حسین بیات می پردازیم.
ممکن است یک فرد گوشه گیر باشد وارتباطی با دیگران نداشته باشد.از نظر عاطفی این فرد با اطرافیان خود رابطه خوبی ندارد و بیشتر دوست دارد که در تنهایی خودش در یک گوشه زمان را سپری کند. با این توصیفاتی که ارائه کردیم، اگر از شما بپرسیم مشکل این فرد چیست؟ احتمالا بگویید افسردگی. ولی این را بدانید که این نشانه ها مربوط به موارد دیگری همچون اختلال طیف اوتیسم و اختلال شخصیت اسکیزوئید نیز می تواند باشد. در این مطلب به بررسی اختلال اسکیزوئید از دیدگاه دکتر حسین بیات روانشناس در شیراز می پردازیم.
اختلال شخصیت اسکیزوئید
این اختلال یکی از اختلالات شخصیت است. گوشه گیری و تمایل به تنهایی برجسته ترین نشانه و ویژگی این اختلال روانی می باشد. معمولا این افراد هیچ واکنش هیجانی مثبت یا وابستگی عاطفی در قبال مسائل و افراد دیگر از خود نشان نمی دهند. این اختلال با اختلالات افسردگی، طیف اوتیسم و اسکیزوفرنی متفاوت می باشد.
این افراد به سرگرمیهای انفرادی علاقه دارند. به هیچ وجه تمایلی برای کارهای گروهی و قرار گرفتن در یک محیط کاری شلوغ ندارند. این افراد معمولا دست به هر کاری که می زنند موفق می گردند. اکثر این افراد دارای تحصیلات بالا و یا در مدارج بالای شغلی می باشند. دلیل این امر هم این است که این افراد بیشتر بر مهارتهای فردی خود تمرکز می کنند تا تعریف و تمجید دیگران.
علت بروز اختلال شخصیت
عوامل متعددی برای بروز اختلال شخصیت اسکیزوئید بیان می گردد.
- ژنتیک
- عوامل روانی
- عوامل محیطی
- خجالتی بودن در کودکی
- دوری از همسالان در کودکی
- عدم تلاش برای اجتماعی شدن در کودکی
نشانههای اسکیزوئید
اختلالات روانی معمولا دارای نشانه های تقریبا یکسانی هستند. بعنوان مثال اختلال شخصیت اسکیزوئید، افسردگی و طیف اوتیسم دارای نشانه های به شدت شبیه به هم می باشند. به گونه ای که فقط متخصص روانشناسی می تواند تفاوت این موارد را بفهمد. چند مورد از این نشانه ها عبارتند از:
- فرد تقریبا همیشه جامعهگریز است.
- از برقراری رابطه با دیگران خودداری میکند.
- به طور کلی هیجانات و احساسات بسیار اندکی از خود بروز می دهد.
- برای روابط خیلی نزدیک و درگیر یک نفر بودن هیچ تمایلی ندارد.
- همانگونه که در بالا اشاره شد: همیشه کارهای فردی را انتخاب میکند.
- به برقراری روابط سکشوال با فردی دیگر علاقه ای ندارد.
- از هیچ کاری لذت نمیبرد.
- به جز اعضای درجه یک خانواده دوست نزدیک یا صمیمی ندارد.
- به بازخوردهای دیگران درباره خود اهمیتی نمیدهد.
- در برابر انتقاد یا تعریف دیگران کاملا بیتفاوت است.
- از نظر عاطفی سرد است.
نکته:
این نشانه های بالا اگر بعلت بیماری خاص فیزیولوژیکی یا سایر اختلالات روانشناختی باشند، ربطی به این اختلال ندارند.
درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید
مانند سایر اختلالات روانی، درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید هم در دو مرحله دارودرمانی و روان درمانی انجام می گیرد. به طور کلی درمان اختلال شخصیت، دربرخی موارد در شرایط خاص با دارودرمانی کنترل می گردد. در اکثر موارد نیاز به روان درمانی می باشد.